Türkiye ve dünya ayakta alkışladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve dünya ayakta alkışladı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 13, 2002 14:53

Türk milli takımının Dünya kupasındaki başarısı Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanındaki Türkleri sokağa döktü. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehirlerdeki vatandaşlar meydanlarda ikinci turu kutladı. Başarı, Almanya, Azerbeycan ve Makedonya'da da yankılandı.

Haberin Devamı

TAKSÄ°M'DE MÄ°LLÄ° COÅžKU

Türkiye'nin Dünya Kupası'nda grubundaki son maçında Çin'i 3-0 yenerek ikinci tura çıkmasını, futbolseverler Taksim Meydanı'nda büyük coşkuyla kutladı.

Karşılaşmayı Taksim'deki çeşitli cafelerde izleyen futbolseverler, karşılaşmanın sona ermesi ve (A) Milli Futbol Takımı'nın 2. tura çıkmasının ardından Taksim Meydanı'na doğru zafer şarkıları söyleyerek çıktılar. Sporseverler burada ellerinde Türk bayrakları, davul-zurnalar eşliğinde Türkiye lehine tezahüratlar yaptılar. 

Burada Gençlik Marşı'nın ''Ne Kosta Rika, Ne de Çin, Ne de Sambacı Brezilya'' diye yorumlanan şeklini  seslendirdiler. 

Taksim Meydanı'na yakın semtlerden de vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile gelirken, Beyoğlu Belediyesi'nin bir minibüsü de ünlü sanatçı Tarkan'ın Milli Takım için yaptığı şarkıyı hoparlörlerden çalarak coşkuya ortak oldu. 

Daha sonra Beyoğlu Belediyesi'nin aracında toplanan futbolseverler, hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı söylediler. 

Bu arada, çevrede bulunan bazı turistlerin de kafalarında ''kırmızı-beyaz Türkiye'' yazan bantlar takarak, Türkiye'nin sevincine ortak oldukları görüldü. 

Çevrede bulunan emniyet güçleri kalabalığı taşkınlık yapmaması için uyarırken, Taksim Meydanı'ndan geçen araçlar da kornalar çalarak Milli Takım'ın başarısını kutladılar.

KADIKÖY'DE SEVİNÇ GÖSTERİLERİ

Kadıköy Altıyol'da da Boğa Heykeli'nin etrafında toplanan kadınlı erkekli vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Milli Takım'la ilgili tezahüratlar yaparak sevinç gösterilerinde bulundular.  Bu arada, Milli Takım'ın 2. tura yükselmesini şehir hatları vapurları ve gemiler de düdüklerini çalarak kutladılar.

KAPALIÇARŞI ESNAF VE TURİSTLER

Maçın ardından büyük sevinç yaşayan tarihi Kapalıçarşı esnafının, bu coşkusuna turistler de ortak oldu. Milli takımın gruptan çıkmasının kesinleşmesiyle birlikte, Kapalıçarşı'yı adeta bayram yerine çeviren esnaf ve çevredeki çeşitli işyerlerinde çalışan vatandaşların coşkusunu, hayranlıkla izleyen turistler de coşku yaşayarak bu sevinci paylaştı.

Maçı, Kapalıçarşı'nın ara sokaklarında izleyen taraftar grupları, daha sonra ana sokakta biraraya gelerek baştan sona çarşıyı dolaştı. Bir sporseverin, Osmanlı giysisiyle sultanların giydiği kaftan ve kavuk giyerek elindeki Türk bayrağıyla yaşadığı coşku da turistler tarafından ilgiyle izlendi.

ANKARA SOKAKTA

Dünya Kupası finallerinde (C) Grubu'nda mücadele eden (A) Milli Futbol Takımı'nın 2. tura çıkışı, Ankaralıları sokağa döktü. 

(A) Millilerin, Çin ile yaptığı ve 3-0 kazandığı gruptaki son maçının bitiş düdüğüyle birlikte çok sayıda Ankaralı, ellerindeki Türkbayraklarıyla Kızılay meydanında toplanmaya başladı. Kısa sürede meydanı trafiğe kapayan kalabalık, Milli Takım lehine tezahürat yaptı ve davul-zurna eşliğinde halay çekti.

CHP OTOBÜSÜ

Kalabalığın dağılmaya başladığı sırada Kızılay meydanına gelen Cumhuriyet Halk Partisi seçim otobüsü, çaldığı parçalarla dağılan kalabalığı yenidtopladı ve otobüsün üstüne çıkan çok sayıda insan, ''12 Dev Adam'' parçası eşliğinde dev bir Türk Bayrağı açtı.

Daha sonra, alanda bulunan güvenlik güçleri, otobüsün içerisinde bulunan görevlilere müdahale ederek, otobüsün alanın dışına çıkmasını istediler. Kalabalığın buna itiraz etmesi ve otobüsün önünde coşkuyu sürdürmek istemesi üzerine, güvenlik güçleri bu kez kalabalığı dağıttı ve otobüsü Maltepe yönüne doğru hareket ettirerek, alandan uzaklaştırdı. 

BERLÄ°N'DE TRAFÄ°K SIKIÅžTI

Büyük baÅŸarı Almanya'da yaÅŸayan Türkler arasında da büyük coÅŸkuyla kutlanıyor. KarşılaÅŸmayı Berlin'deki Potsdamer Platz adlı meydanda seyreden binlerce Türk vatandaşı, maçın sona ermesiyle Türk bayrakları sallayarak büyük bir coÅŸkuyla meydandan ayrıldı.Â

Türk vatandaşlarının maç sevincini sokaklarda sürdürmeleri nedeniyle şehiriçi trafikte sıkışıklıkların yaşandığı bildirildi. Türk vatandaşlarının, diğer büyük Alman kentlerinde de bayraklarla sokaklara çıktıkları belirtildi. 

BAKÜ'DE BÜYÜK ÇOŞKU

Maçın bitiÅŸ düdüğü ile birlikte ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarını taşıyan yüzlerce sporsever sokaklara taÅŸtı.Â

Başkentin çeşitli kesimlerinde, cadde ve alanlarda biraraya gelen Türkiye ve Azerbaycanlı futbolseverler, ''En büyük Türkiye, En Büyük Azerbaycan'', ''Türkiye Azerbaycan omuz omuza'' sloganlarıyla coşkularını dile getirirken, sporseverlerin caddelere taşması yüzünden başta Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nin bulunduğu bölge olmak üzere bazı caddelerde zaman zaman trafik tıkandı. 

Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını sallayarak kent caddelerini turlayan sporseverlerin sevinç gösterisi ise diğer sürücüler ve yayalar tarafından alkış ve korna sesleriyle desteklenirken, polis araçlarının da zaman zaman bu araçlara eşlik ettiği görüldü. 

MAKEDONYA'DA SEVİNÇ 

Makedonyalılar çoşkularını, davul-zurnalar eşliğinde gösterdi.  Sabah saatlerinde Makedonya kentlerinde sokaklar boş kalırken, Türkiye'nin Çin karşısında aldığı 3-0'lık galibiyet ve Brezilya'nın Kosta Rika'yı yenmesi, Makedonya halkının sokaklara dökülmesine neden oldu. 

Özellikle Üsküp'ün Türk ve daha ziyade Müslüman mahallelerinde davul ve zurnalar çaldı, halaylar çekildi. Arabalarla şehir caddelerinde tur atan gençler, Türk bayrağını dalgalandırıp, ''Türkiye, Türkiye'' sloganları attı. 

Milli Takım'ın başarısı Makedon dilinde yayın yapan radyo kanalında, ''Bizim Balkan temsilcimiz Türkiye Milli Takımı, hakkıyla ikinci tura yükseldi'' diye yorumlandı. Makedonya Türk Demokratik Partisi de başarıyı kutlayarak, başarının sürmesi dileğini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!