Güncelleme Tarihi:
Amerika ve Türkiye arasındaki siyasi, ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 1949’da kurulan ATS’nin Başkanı Murat Köprülü, “Kuruluşumuzdan bu yana iki ülke insanın birbirini daha yakından tanıması ve birlikte daha fazla iş olanağı yakalaması için faaliyet yürüttük. Türkiye’nin son yıllarda ekonomideki atılımı ve bölgesindeki etkinliği nedeniyle geçen yıl ilk kez Türkiye’de bir toplantı yaptık. Bu toplantıyı bu yıl da tekrar ediyoruz. Yılda iki kez yapılan yönetim kurul toplantılarımızın birini artık Türkiye’de yapacağız. Çünkü Türkiye artık önemli bir merkez ve büyümek isteyen şirketler burada olmalı. Türkiye’yi anlatmanın ve anlamanın en etkili yolu gelip yerinde görmek, göstermek” dedi.
FİNANS ZİRVESİ
ATS’nin son yıllarda, iki ülke arasında özellikle ekonomik ilişkilerin artırılması konusuna odaklandığını söyleyen Köprülü, “Bu amaçla yılda bir kez New York’ta Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ile işbirliği yaparak bir finans zirvesi düzenliyoruz. Türkiye’den ekonomi yönetiminden bakanların da katıldığı zirveye, dünyanın en büyük fon yöneticileri katılıyor. Ayrıca her yıl ATS olarak bir gala gecesi düzenliyoruz. Bu geceye de her iki ülkeden çok büyük şirketlerin yöneticileri ve siyasi isimler katılıyor. Zirveye gösterilen ilgi her yıl artıyor” diye konuştu.
BEYİN FIRTINASI
Genç Cemiyet Liderleri oluşumunun 2 yıl önce kurulmasına rağmen yoğun bir aktivite programı geliştirdiğini kaydeden Köprülü, şöyle konuştu: “Üye sayısı hızla artıyor. Bu yıl 150’ye ulaştı. Türkiye’den çıkmış çok müthiş gençler görüyorum. Hedefimiz bu beyin gücünü bir araya toplayabilmek. Bu gençleri bir araya getirdiğimiz toplantılarda hedef iyi bir beyin fırtınası ile iki ülke toplumlarına ve ekonomilerine katkı sağlayacak fikirler ortaya çıkarabilmek.”
TTIP’ye odaklanıyor
ATS Gen Cemiyet Liderleri Başkanı Aslı Ay da, gençler olarak şu sıralar özellikle ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) müzakerelerine odaklandıklarını belirterek, şunları anlattı: “Bu anlaşmanın tamamlanması için önümüzde 2.5 yıllık bir süreç var. Türkiye’nin bu anlaşmanın getireceği olumsuz etkileri bertaraf edebilmesi için şimdiden bazı adımlar atması gerekiyor. En azından anlaşmanın yapılması durumunda olumsuz etkilenecek diğer ülkeler Norveç, Meksika, Kanada, İsvicre, Avustralya ve Yeni Zellanda’nın yaptığı gibi Türkiye’nin de kendisiyle bir anlaşma yapılması şartını TTIP metnine koydurması gerekiyor. Şu ana kadar hiç bir ülke için böyle bir şart konulmadı ama koyulması için çalışmalar var. Biz de Türkiye için bu maddenin koyulması konusunda çalışmalar yapıyoruz.”