Turgay Demirel'den önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Turgay Demirelden önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 11:20

TBF Başkanı Turgay Demirel, A Milli Takım Başantrenörlüğü konusundan önce 2014 Dünya Şampiyonası'na katılmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Turgay Demirel, yaptığı açıklamada, milli takım antrenörlüğü konusunda çalışma olup olmadığıyla ilgili olarak, "Milli takımın antrenörlüğü konusundan önce Dünya Şampiyonası'na katılmayla ilgili acil çalışmalarımız var" dedi. Turgay Demirel, "wild card" (katılım hakkı) başvurusunun 30 Ekim Çarşamba gününe kadar yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"FIBA'nın isteği doğrultusunda bütün ülkeler, wild card başvurusunda bulunup bulunmayacaklarını ve bulunurlarsa bunu hangi argümanlara dayandıracaklarını hazırlayacaklar. Biz de bunu hazırlama sürecindeyiz. 30 Ekim tarihinden sonra wild card süreci yaşanacak. Yönetim kurulumuz wild card başvurusu yapma kararı aldı. Bu başvurunun ardından diğer konudaki çalışmalarımızı mutlaka yapacağız."

2013 Avrupa Şampiyonası'nda elde ettikleri sonucun kendilerini üzdüğünü ifade eden Demirel, "Hazırladığımız strateji planı doğrultusunda dünyanın 3 merkezinden biri olmak istiyoruz. Dünya sıralamasında 7. durumdayız. Takım sporlarında en başarılı federasyonlardan biriyiz. Avrupa Şampiyonası'ndaki kayıp bizi üzdü. Ama federasyon, ülke ve sponsorluklar olarak dünyanın en güçlü ülkesi konumundayız" diye görüşlerini aktardı.

Genç oyuncuların şans bulması

Beko Basketbol Ligi'nde bu sezon genç oyuncuların fazla şans bulmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Demirel, özellikle Fenerbahçe Ülker'deki basketbolcuların bu yönden şanslı olduğunu dile getirdi. Genç oyuncuların bu sezon daha fazla oynamasının sevindirici olduğunu anlatan başkan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk basketbolunda altyapılar zaten çok kuvvetli. Her sene Avrupa'nın ilk dördünde yer alıyoruz. Bu sene Genç Milli Takım yine Avrupa şampiyonu oldu. Gerçekten çok sayıda yetenekli oyuncularımız var. Bunları yıldız oyuncu seviyesine çıkaramıyorduk. Tanjevic, Fenerbahçe Ülker'de yıldız oyuncu olabilecek Semih Erden, Vidmar, Preldzic, Oğuz Savaş, Ömer Aşık'ı genç yaşta oynatarak başladı. Nihat İzic, Kenan Sipahi'yi TOFAŞ'ta 3 senedir oynatıyordu. Bu oyuncu, altyapılarda 5 Avrupa Şampiyonası deneyimi yaşadı. Obradovic, tam bu anlayışın çok başarılı bir devamı olan bir antrenör. Yunanistan'da başarısını çok üst düzeyde kanıtladı. 1992 yılında Partizan gibi genç bir takımla Avrupa Ligi şampiyonu oldu. İstanbul'da çıkışı yapmıştı. Fenerbahçe'de zirveye ulaşabilir."

Zeljko Obradovic'in Kenan Sipahi'yi antrenmanda gördüğünü ve beğenerek takıma kattığını vurgulayan Demirel, "Biz de bundan mutlu olduk. Bu tür yetenekler; gerçek maçlarda, zor anlarda sahada olarak, hataları öğrenerek büyük oyuncu oluyor. Ayberk, Kenan, Metecan bu konuda çok şanslı. Galatasaray Liv Hospital ve Anadolu Efes'te de altyapı oyuncuların süre alacağı sezonları göreceğiz" diye konuştu.

"İstanbul, basketbolun başkenti"

Federasyon başkanı Demirel, İstanbul'un basketbolda başkent olduğunu dile getirdi. İstanbul'un birçok organizasyona ev sahipliği yaptığını hatırlatan Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul, Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmış ve final heyecanını yaşamış bir şehir. Diğer şehirlerdeki salonlarımız da modern. Altyapılar ve basketbol organizasyonu olarak en iyisini yapacak durumdayız. İstanbul'daki Dörtlü Final'in ardından Londra'daki organizasyonda aksaklıkları hep birlikte gördük. Bu anlamda İstanbul'u doğal bir basketbol başkenti olarak görüyorum."

Türk Hava Yolları'nın (THY) Avrupa Ligi ile sponsorluk anlaşmasını uzatmasının olumlu olduğunu kaydeden Turgay Demirel, şunları söyledi:

"THY, başarılı sponsorluk yönetimi gösteriyor. Üç yıl önce başladıkları Avrupa Ligi sponsorluğunun süresi dolmadan 5 yıl daha devamını garantiye aldılar. Bu, Avrupa basketbolu ve THY için önemli gelişme. Geri dönüşlerinin iyi olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin ve kurumlarımızın gücünü de gösteriyor. THY çok büyük atılım gösterdi ve büyüdü. Avrupa Ligi üzerinden ismini her hafta bütün dünyaya duyurma fırsatı buluyor. Güzel beraberliğin devam etmesi her iki taraf için faydalı."

Anadolu Efes'in bütçesini düşürmesi

Beko Basketbol Ligi takımlarından Anadolu Efes'in bu sezon bütçesini düşürmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Demirel, şöyle konuştu:

"(Küçülmeye gitti) demek doğru olmaz. Bütçelerini daha dikkatli kullanma kararı verdiler. Son zamanlarda gelişen şirket politikasıyla ilgili karar olabilir. Olumsuz olacağını düşünmüyorum. Çok değerli genç yetenekler var. Kadrolarında bulunan genç milli iki oyuncu, Türk basketbolunda önemli isimler olacaklarını gösterdiler. Yıllardan beri altyapıya yaptığı büyük yatırım yapan Anadolu Efes, bunun karşılığını belki de önümüzdeki süreçte küçültme kararıyla alacak. Çok büyük yatırım yaptığınız da, yüksek bütçeli oyuncular aldığınız da genç oyunculara süre vermek zorlaşabiliyor. Antrenörlerin sorumluluğu artıyor. Genç oyunculara süre veremiyorsunuz. Ancak bütçede biraz toparlanma yaptığınızda ve gençleri ileriye dönük hazırlama planınız olduğunda yıldız oyuncular çıkarabiliyorsunuz. Anadolu Efes için iyi olacak. Ben bu anlamda gelişmeyi olumsuz değerlendirmiyorum."

Türkiye liginin İspanya ile birlikte Avrupa'nın en güçlü liglerinden biri olduğunu vurgulayan Demirel, "Birçok iyi kulübümüz, takımlarımız var. Çok güçlü oyuncular ve antrenörler var. Çekişmeli lig olacak. Basketbolseverlerden salonu daha çok doldurmalarını bekliyorum. Basketbol ortamına uyumlu ve saygı göstererek maçları izlemelerini talep ediyorum. Böylelikle basketbol, hak ettiği yere yükselecek" ifadelerini kullandı.

THY Avrupa Ligi'nin Dörtlü Final organizasyonunda mutlaka bir Türk takımının olacağına inandığını kaydeden Demirel, "Mutlaka Dörtlü Final hakkı kazanan bir Türk ekibi olacaktır. Bu sezon 3 ekibimiz de kuvvetli şekilde mücadele ediyor. İyi performansla başladılar. Altyapılarda ve kadınlarda da çok başarılıyız. Geçen sezon kadınlarda iki Türk ekibi Sekizli Final'e kalmıştı. Bu sezon da aynısının olacağına inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

BAKMADAN GEÇME!