Tesadüfler bir işarettir

Kozmosun, doğa ve insanlık dünyasının her ikisini de içeren, ne kadar önemsiz olursa olsun, değişen biçimlerde her olayın birbiriyle bağlantılı olduğu, tek ortak bir dokudan oluştuğu düşüncesi beni çok heyecanlandırıyor.

Üstelik bu düşünce modern bilimin başlangıcına kadar insanlığa ışık tutmuş.

Mesela Hipokrat şöyle yazıyor; "Tek ortak bir akış, tek ortak bir nefes alışveriş vardır. Her şey birbiriyle uyumludur..." Bir yerde olan bir şey, mesela esen bir rüzgar, başka bir yerde rüzgar esmediği halde denizin üzerinde dalgacıklara neden olur. Veya deprem olduğu zaman, uçak düşer. Yani kısacası bir yerlerde bir şeyler olduğu zaman eş zamanlı olarak başka yerlerde de bir şeyler olmaktadır. Ama biz bunu bağdaştıramayız. Olayları sadece bir tek ve özel bir şeymiş gibi algılarız. Mesela Fisagor’un, rüzgarın harekete geçirdiği su dalgacıklarının anlamını okuyabildiği söyleniyor. Bu demektir ki, tesadüf gibi görünen olayların, insan hayatındaki olaylarla bağlantılı olduğunu biliyor ve tesadüf diye bir şeyin olmadığını anlatıyor. Üstelik bu bilgiyi kullanabiliyor! Acaba, biz de kullanamaz mıyız? Tesadüf demek yerine anlamlı rastlantılar diyebiliriz. Düşünce biçimimizi değiştirebiliriz ve anlamlı rastlantı dediğimiz zaman içindeki anlamı çözmeye çalışabiliriz. Çözdüğümüz zaman da kullanabiliriz. Anlamadığımız zaman tesadüf olan bir durum, anladığımız zaman anlamlı işaretlere dönüşür. Aniden sıkışan bir trafik ilerde olmuş bir kazanın işaretidir. Bulutsuz bir gökyüzünde beliren şimşek bir yerlere yağmur yağdığını işaret eder. Çıkan rüzgar bir yerlerde kopan fırtınayı anlatır. Ve az sonra oraya gelecektir. Arkadaşınızı düşündüğünüz sırada o da sizi düşünüyordur.

Canınız pasta ister ve arkadaşınız pasta getirir. Bu bir tesadüftür. Acaba sadece bir tesadüf müdür? Arkadaşınız sizi ziyaret etmeyi düşünür pasta alır. Pastayı alırken sizi düşünmektedir. Siz de o sırada arkadaşınızla pastayı bütünleştirmiş ve canınız pasta çekmiş olamaz mı? Elbette bu etki tek yanlı değildir. Eşzamanlı bir etkileşim söz konusudur ve arkadaşınız size gelirken ne alacağını belirleyen sizin arzunuzdur. Fakat bütün bunlar bizim şuurunda olmadığımız çok daha derin bir bilginin işaretidir.

Yeni stratejiler

Olaylar değişmediği halde duyguların değişeceğini işaret eden gökyüzünün konumu isteklerin belirgin hale geleceğini gösteriyor. Düşüncelerin yenilenmesi ve fikirlerin tamamen değişmesiyle birlikte uygulamalar, sistem ve yöntemle ilgili derin araştırmalar yapılabilir. Şimdiye kadar yapılmış gizli araştırmalar ortaya çıkabilir.

Yeni stratejilerin geliştirileceğini işaret eden gökyüzünün konumu genetik araştırmalar benzeri uzun soluklu derin araştırmaların yapılabileceğini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları