Güncelleme Tarihi:
Ancak YouTube örneğinde de olduğu gibi bir servisin sadece bir kısım sayfasının yasaklanması söz konusu değil ve servis savcılıkça tamamen engellenebiliyor. Bu nedenle YouTube'a erişim tamamen kapatılmıştı.
Peki dropbox'ın yasaklanması halinde neler olabilir? Alanında uzman isimlere sorduk.
CHIP DERGİSİ YAYIN YÖNETMENİ MAHMUT KARSLIOĞLU
"Bu engelleme girişimleri insanların durumu düşünülmeden yapılıyor, işin kolayına kaçılıyor. Tespit edilen hesapların dondurulması mümkünken tüm yazılımı kapatmak mantıklı olmayacaktır. Kullanıcılar evlerinde bir dosyayı unuttuğunda iş yerine geldiğinde bu dosyaya ulaşabiliyor. Ceza ille de birine kesilecekse bu kullanıcılara değil, dropbox'ın kendisine kesilmeli. Çünkü bu dosyaların paylaşılmasında binlerce kullanıcının bir suçu yok."
Bir bulut hizmeti olan Dropbox ile kullanıcılar dosyalarını bu servis ile internete yüklüyor ve dilediği bilgisayardan bu dosyalara ulaşabiliyor.
BTNET.COM.TR GENEL YAYIN YÖNETMENİ LEVENT DAŞKIRAN
"İnsanlar özel dosyalarını bu servisle paylaşıyor. Kullanıcıların özel yaşamına fazlasıyla müdahil olan bir yazılım. Bu servisin engellenmesi Türkiye'deki birçok insanı olumsuz yönde etkileyecek ve bunu şu aşamada kestirebilmek mümkün değil. Bu konuda acele edilmemesi ve engelleme kararının üzerinde düşünülmesi gerekiyor. Çünkü dropbox'ın yasaklanması köklü bir çözüm değil ve alternatif yazılımlarda da söz konusu dosyalar paylaşılabilir."
SCROLL.COM.TR GENEL YAYIN YÖNETMENİ ECEVİT BIKTIMDROPBOX NEDİR
Saçma bir karar... dropbox'taki sayfayı yasaklamaları yeterli; tüm servisi kapatmak gerekmiyor. Zaten başka bir dosya paylaşım sitesini de kullanabilirler istediklerinde. Örneğni TTNET'in benzeri bir servisi olan Netdisk'te bu olsaydı TTNET'i tamamen mi kapatacaklardı? Kısacası tek şey ilgili link'leri yok etmek.
SYMANTEC GÜNEYDOĞU AVRUPA VE TÜRKİYE BÖLGE TEKNOLOJİ MÜDÜRÜ A. BURAK SADIÇ
"Dropbox’ın engellenmesi, saldırılar sonrası edinilen bilgilerin yayınlanmasına bir engel teşkil etmeyecektir. Çünkü dropbox, ele geçirilen bilgilerin yayınlanması için kullanılabilecek yöntemlerden sadece bir tanesi. Ayrıca bu engelleme sadece Türkiye internet ağı sınırları dahilinde yapılabilir ve bilgi halihazırda yurtdışına ulaştıysa zaten bir faydası olmayacaktır. Özetle, bu engelleme saldırganlardan çok sıradan kullanıcıların internet kullanımını etkileyecektir. Bunun yanında, kurum çalışanları arasında bilgi paylaşımının güvenliği söz konusu ise izlenmesi gereken birkaç tane adımdan bahsedebiliriz. Öncelikle, kurum bilgilerinin güvenli kurum sistemlerinin dışına çıkarılmasının kontrolü ve engellenmesi için veri sızıntısı tespit ve önleme çözümleri kullanılabilir. İkinci aşamada, kurumun dışına çıkması gereken dosyaların şifrelenmesi ve kimin erişebileceğinin kontrolü için kuvvetli kimlik doğrulama yöntemleri kullanılmalı. En son olarak da bu adımların bütününü içeren güvenli dosya paylaşımı programları devreye alınıp kurum kullanıcılarına sunulabilir. Eğer bu ve benzeri adımlarla çalışanların bilgiyi güvenle paylaşabileceği yöntemler sunulmaz ise kamu ve özel tüm sektörlerin çalışanları, kullanım kolaylığından ötürü Dropbox ve benzeri araçları mevcut halleriyle kullanıp risk oluşturmaya devam edecektir."
Selim ÖZTÜRK / seozturk@hurriyet.com.tr