Yatay Geçiş İle Bölüm Değiştirme Nasıl Yapılır? Üniversite Yatay Geçiş İle Bölüm Değiştirilebilir Mi

Güncelleme Tarihi:

Yatay Geçiş İle Bölüm Değiştirme Nasıl Yapılır Üniversite Yatay Geçiş İle Bölüm Değiştirilebilir Mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:37

Özellikle üniversiteyi kazanan pek çok kişi yatay geçiş nasıl yapabileceğine dair bilgi almaya çalışıyor. Günümüzde bu durum pek çok kişinin farklı bölümlere geçiş yapmasını istemesi ile beraber ortaya çıkmaktadır. Peki, yatay geçiş ile bölüm değiştirme nasıl yapılır? Üniversite yatay geçiş ile bölüm değiştirilebilir mi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Birçok değişik sebepten dolayı üniversiteyi kazananlar daha sonra farklı bölüme geçiş yapmak istiyor. Özellikle bunu üniversite sınavına girmeden gerçekleştirme konusunda yatay geçiş ön plana çıkmaktadır. Bunun hangi aşamalar doğrultusunda gerçekleşeceğine dair ise internet üzerinden araştırma yapılmaktadır. Belli aşamaları tamamlamak suretiyle bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirmek mümkün.

Yatay Geçiş ile Bölüm Değiştirme Nasıl Yapılır?

Üniversite kazandıktan sonra artık yatay geçiş ile beraber farklı bölümlere giriş olanağı bulunuyor. Günümüzde meslek değiştirmek ya da okuduğu bölümü beğenmemek gibi Birçok sebepten dolayı bu durum öne çıkmaktadır. Yatay geçiş ile bölüm değiştirmek için ise ele alınması gereken belli başlı bazı kriterler bulunur.

- Üniversite not ortalamasını 2.00’dan yüksek olması gerekir.
- Gireceği bölümün almış olduğu puan türüne bağlı olarak -15 ya da +15 aradığında bulunması önemlidir.
- Puan sınırı söz konusu olduğu zaman ise kişinin yerleştirildiği süreç ele alınır.
- Yatay geçiş üzerinden başvurular ise genel olarak üniversite sınavından 1 ay kadar önce başlar.

Bu şekilde yukarıdaki işlemler doğrultusunda bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirmek mümkün. Tabii özellikle kişinin okumuş olduğu gün üzerinden not ortalamasını mümkün olduğu kadar yukarıda tutması önemli yer taşıyor. Çünkü bu durum aynı zamanda kişinin gireceği yeni bölüm kapsamında bir sıralamayı da ele alır. Yani rakipleri geride bırakıp yeni bölüme geçmek için belli bir not ortalaması yakalamak gerekir. Aynı zamanda bu durum gidilecek olan üniversiteye bağlı olarak da değişkenlik gösterir.

Üniversite Yatay Geçiş ile Bölüm Değiştirilebilir mi?

Bölümü beğenmemek ya da farklı bir meslek yapmak isteyen birçok kişi bölüm değişikliği gerçekleştirmektedir. Elbette aynı zamanda bunun daha birçok farklı sebebi olduğunu ifade etmek mümkün. Ancak günümüzde artık tekrar üniversite sınavına girmeye gerek olmadan bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirme imkanı bulunuyor. Bu geçiş işlemi aynı zamanda programlar arası geçiş olarak da değerlendirilir. Bu durum hem kişinin kendi okuduğu üniversite hem de farklı bir üniversite üzerinden yapılabilmektedir. Yani kişi kendi Üniversitesi içerisinde bir bölüme giriş yapabilir. Aynı zamanda başka bir üniversitede bulunan değişik bir bölüme de geçiş yapma şansı bulunuyor. Bunu gerçekleştirmek için ise yukarıda verilen gerekli kriterler aşamalı olarak ele alınmalıdır.

Üniversitede Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Üniversitede yatay geçiş aynı zamanda bölümler arası geçiş olarak da bilinir. Bu durum diğer bir ifadeyle programlar arası değişim şeklinde anlatılır. Günümüzde bunu üniversiteyi kazandıktan sonra gerçekleştiren birçok üniversite öğrencisi bulunuyor. Yatay geçiş ise genel olarak ilk dönemin sonunda ele alınır. Tabii bu durum üniversitelere bağlı olarak da değişkenlik gösterebiliyor. Bazı üniversiteler ise ilk dönem yerine dönemin sonunda bu işlemi gerçekleştirme izni verir. Böylece birinci yılın son dönemine doğru işlemin tamamlanması gerekir. Çünkü ilk yıl bittikten sonra bu işlemi gerçekleştirme imkanı bulunmuyor.

Üniversitede Yatay Geçiş Neden Yapılır?

Özellikle meslek değişimi üniversiteyi kazandıktan sonra pek çok kişinin istediği durumlar içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda okuduğu bölümü beğenmeyen kişiler de yeni bir deneyim konusunda üniversitede yatay geçici değerlendirir. Tabii aynı zamanda bireysel birçok sebepten dolayı yatay geçiş bölümler arası yapılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!