Güncelleme Tarihi:
Siberzorbalik.org Kurucusu, İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel, yaşlıları dijital dünyada bekleyen tehlikeler konusunda özel açıklamalarda bulundu.
Yaşlılar sanal dolandırıcılara kolaylıkla inanıyor
Özellikle 65 yaş üstü emekli kullanıcıların hayatlarındaki boşluğu doldurmak için daha fazla internette vakit geçirdiğini ifade eden Demirel,özellikle yaşlı kullanıcıların sanal dolandırıcılıklar konusunda daha savunmasız olduğunu söyledi. Demirel sözlerine şu şekilde devam etti: “Son yıllarda sosyal ağların yaşlı kullanıcı sayısında önemli bir artış oldu. Özellikle 65 yaş üstü kullanıcılar finansal dolandırıcılıklara daha fazla maruz kaldığını gözlemliyoruz. Kendini polis, jandarma, milletvekili ya da resmi bir yetkili olarak tanıtan kişilere kolaylıkla aldanma eğilimi içerisinde oluyorlar. Ayrıca sahte banka mailleri ve telekom operatörlerinden gelen, fatura süsü verilmiş tuzak maillerin içerisinde bulunan linkleri de tıklayabiliyorlar. İnternette başlarına gelebilecek oltalama mesajları ve kişisel verilerini korumak konusunda farkındalıkları oldukça düşük. Bu yüzden yaşlı insanlarımızı dijital dünyada nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçlendirmek gerekiyor. ” şeklinde konuştu.
Dedelerimize ve ninelerimize güvenli internet kullanmayı nasıl öğreteceğiz?
Demirel, özellikle maddi durumu iyi olan yaşlı internet kullanıcılarının sosyal ağlarda tehlikeye daha açık olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalara göre; interneti kullanan yaşlıların sayısı her geçen gün istikrarlı bir şekilde artıyor. Yaşlı yetişkinler teknolojiyi genç nesillerden daha sonra kullanmayı öğrendi çünkü okulda bilgisayarları yoktu, bu yüzden siber güvenlik konusunda yeterince farkındalık sahibi değiller.
Sonuç olarak, yaşlıların birçoğunun kişisel veya finansal bilgilerini almaya çalışan suçlular olduğuna ve internet üzerinde karşılaşabilecekleri tehlikeler hakkında bir fikri yok.Bununla birlikte, yaşlılar dijital hayata daha fazla katıldıkça, çevrimiçi nasıl güvende olunacağı konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorlar. Bazı ülkelerde, yaşlılara ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayan özel web siteleri oluşturuldu. Ülkemizde de her ne kadar e-devlet üzerinden pek çok işimizi halledebiliyor olsak da yaşlılara özel, bilgilendirici ve onların hayatlarını kolaylaştıran dijital uygulamaları hayata geçirmeliyiz. Peki yaşlıların interneti güvenli bir şekilde kullanması için nelere dikkat etmeleri gerekiyor? İşte yaşlı akrabalarınızı çevrimiçi ortamda korumanız için ipuçları:
Antivirüs yazılımı kullanın vehangi browserı kullanıyorsanız açılır pencereleri devre dışı bırakacak şekilde ayarlarınızı yapılandırın.
İnternette kullanılan şifrelerin tahmin edilmesi zor ve güçlü şifreler olması gerekir. Bu yüzden güçlü parolalar oluşturmaya çalışın. 12 haneli harf ve rakamlardan oluşan bir şifre nispeten daha güvenlidir. Yaşlı akrabalarınıza nasıl daha güçlü şifreler oluşturabileceklerini öğretin ve şifrelerini unuttuklarında ne yapmaları gerektiğini anlatın.
Onlara internette gezinirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve bir web sitesinin güvenlik sertifikasının olup olmadığını nasıl tespit edebileceklerini açıklayın.
Yakınlarınıza tanımadıkları insanların onlara hiçbir koşulda ücretsiz bir hediye vermeyeceğini anlatın ve sosyal medyada gördükleri sahte sponsorlu reklamlar konusunda bilgilendirin. Kimlik ve banka bilgilerini hiçbir yere vermemeleri konusunda onları uyarın.
Yaşlı akrabalarınıza e-posta kullanımı hakkında bilgi verin ve tanımadıkları kişilerden gelen e-postaları kesinlikle açmamalarını isteyin.