Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Güncelleme Tarihi:

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2015 12:12

Yazılım devi Microsoft'un en yeni oyun konsolu Xbox One, oyunseverlere yeni dünyanın kapılarını açıyor. Genelde sıklıkla sorulan soru şu: Xbox One mı almalıyım yoksa PlayStation 4 mü? Bu soruyu doğrudan yanıtlamak yerine dilerseniz önce Xbox One'ı ana hatlarıyla tanıyalım. Kararı siz verin.

Haberin Devamı

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
XBOX ONE'IN TASARIMI

Xbox One'da ilk fark edeceğiniz detay, onun tam bir canavar olduğu. 274 x 79 x 333 mm ölçülerindeki cihaz, PlayStation 4'ten ve Xbox 364'ten görünür biçimde daha büyük. Konsolun ilk tasarımı, ilk Xbox'un siyah plastik tasarımına geri dönüyor.

Xbox One'ı kutusundan çıkardığınızda ilk fark edeceğiniz detaylardan bir tanesi, Blu-ray sürücüsünün yanına yapıştırılmış olan uyarı etiketi. Uyarı, Blu-ray sürücüsünde bir disk varken sistemi taşımamamız gerektiğini söylüyor. Pek de hoş görünmeyen bu etiketi rahatça, konsol üzerinde iz bırakmadan çıkarabiliyorsunuz. Dev sistem dik duracak şekilde tasarlanmadığından onu çok fazla taşımanız gerekeceğini de düşünmüyoruz.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Haberin Devamı

Cihazın siyah tasarımının üzerinde slot yüklemeli diskin yanı sıra bir tek parlayan Xbox logosu dikkat çekiyor. Konsolun arka tarafında ise birçok portla karşılaşıyorsunuz. Bunlar arasında ethernet, HDMI çıkışı, güç, S/PDIF, bir çift USB 3.0 portu ve IR çıkışı var. Özel çıkışlardan biri Kinect'i bağlamanıza izin veriyor. Bunların yanında uydudan veya kablo yayınından gelen sinyali Xbox One'a aktarmanıza izin veren HDMI girişine sahipsiniz. Cihazın sol yanında ise üçüncü bir USB portu bulunuyor.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
KINECT'IN TASARIMI

Xbox One'ın tasarımı hakkında konuşurken yeni Kinect'ten bahsetmemek saçma olur. Sistemi yeni sihirli gözü takmadan da çalıştırabiliyorsunuz ancak bu etkileyici işlevleri bir kenara bırakmanız anlamına geliyor.

Yeni Kinect de bir önceki Kinect'ten fark edilir derecede daha büyük bir gövdeye sahip. Bunun yanında PlayStation 4 Camera gibi ekranın üzerine monte edilmek üzere değil, onu TV'nizin önünde yerleştirmeniz için tasarlanmış. Aynı konsolun kendisinde olduğu gibi sağ tarafında yanan, beyaz bir Xbox logosu bulunuyor. Aktif olduğunda logonun soluk, kırmızı bir renk yaydığını görüyorsunuz.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Haberin Devamı

Kinect'in altında ise onun sabit durmasını sağlayacak bir lastik bulunuyor. Dolayısıyla yeni Kinect'in TV'nizin önünden kayıp düşmesi oldukça güç. Cihaz yukarıya veya aşağıya eğilebildiğinden oturma odanızda rahatlıkla çalışabileceğini söyleyebiliriz.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
KURULUM

Xbox One'ın kurulumu PS4'e göre biraz daha uğraşlı olsa da o kadar karışık bir iş değil. Güç ve HDMI kablolarının yanı sıra, Kinect'i de özel kablosunu kullanarak sisteme bağlamanız gerekiyor.

Konsolla TV izlemek istiyorsanız bunu sistemin HDMI-in portunu kullanarak yapmanız gerekiyor.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Haberin Devamı

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
YENİ GAMEPAD

Xbox 360'in gamepad'i, en iyi konsol denetimlerinden biri olarak değerlendiriliyordu. Bunda gamepad'in doğal renkleri, tetiklerin tam yerinde olması ve her tür oyuna uyum gösteren asimetrik analog çubuk düzeninin etkisi büyük. Xbox One'ın gamepad'inde ise Microsoft, küçük değişikliklerle yetinmiş. En önemli değişiklik, Xbox düğmesinin artık ortada değil üstte yer alıyor olması. Bu, ona yanlışlıkla basma ihtimalinizi düşürüyor.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Gamepad artık daha hafif ve elde pürüzsüz hissedilen, mat bir yüzeye sahip. Analog çubukları kavramak, üzerlerindeki dokulu lastik sayesinde daha kolay.

Haberin Devamı

Tetikler ise force feedback ile güncellenmiş. Bu, ateş açtığınızda veya arabanızı yolun dışına çıkardığınızda bu durumu geri beslemeyle parmaklarınızda hissedeceğiniz anlamına geliyor. Şimdilik büyük bir yenilik gibi görünmese de gelecekte zeki bir oyun geliştiricisinin ortaya çıkıp onu işe yarar hale getirmesi mümkün.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Xbox One ile PS4'ün DualShock 4'ünü karşı karşıya getirirsek, Xbox One'ın denetimini tercih edeceğimizi söyleyelim. Ancak Sony'nin gamepad'inin One'ın denetiminde de olmasını istediğimiz birkaç ek özelliği var.

Xbox One'ın gamepad'i AA pillerle çalışmaya devam ediyor. Sony ise DualShock 3'ten bu yana gamepad'ine şarjlı pil entegre ediyor. Microsoft, bu işlevselliği "Play and Charge Kit" adı altında, 25 dolara, ayrı bir şekilde satıyor.

Haberin Devamı

Xbox One'ın denetiminde DualShock 4'ün aksine hareket işlevleri bulunmuyor. DualShock 4 ise temelde Move'la entegre olarak geliyor. Kinect'e sahip olduğunuzdan bu eksiği atlamanız mümkün, ancak PS4'ün denetimindeki touchpad, hem oyunlarda, hem de büyük "inventory" ekranlarında bizce ona ayrıcalık kazandırıyor.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Xbox One'ın gamepad'i, omzundaki düğmeler haricinde harika bir gamepad. Onu tutmak keyifli bir iş; pili de bir Xbox 360'ın gamepad'i kadar dayanıyor. Siyah renk de bizce yerinde bir seçim olmuş.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
PERFORMANS

8 çekirdekli AMD işlemci, 8GB DDR3 RAM ve 32MB çok hızlı ESRAM ile gelen Xbox One, depolama olarak 500GB'lık bir sabit diske sahip. PS4'ün aksine mekanik sürücünüzü rahatça, garantinizi bozmadan çıkarmanız ve onu bir SSD ile değiştirmeniz pek mümkün değil.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Windows 8 veya Windows 10'u kullandıysanız, yeni Xbox One'ın arayüzünde hiç yabancılık çekmeyeceksiniz. Kutucuklardan oluşan giriş ekranı, Pins, Home ve Store olarak 3 bölüme ayrılmış. Arayüzü bir miktar özelleştirmeniz, kutucukların rengini değiştirmeniz mükün. Ancak ekranlarınız, genel olarak son eriştiğiniz uygulamalardan ve oyunlardan oluşuyor.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey
PEKİ YA OYUNLAR?

Xbox One'da herhangi bir oyunu oynayabilmek için onu kısmi olarak sabit diske yüklemeniz şart. Kurulum süreleri PS4'e göre biraz daha uzun, ancak fark çok da büyük değil. Örneğin Madden for Xbox One'ı yüklerken yüzde 25'e ulaşmak, 6 dakika aldı. PS4'te ise aynı aşamaya 2 dakikada geliyorsunuz.

Yükleme süreleri iki sistemde de bize sorun teşkil etmiyor. Eve gelir gelmez yeni oyununuzu sürücünüze yerleştirmek iyi bir fikir olabilir. Bu sayede siz hazır olana kadar oyununuz da yüklenmiş olacak.

Xbox One'ın PS4'e göre bir avantajı, oyunları oynayabilmek için diski takmanızı gerektirmemesi. Oyunu yükledikten sonra Xbox One sizden diski takmanızı istemiyor.

Xbox One hakkında merak ettiğiniz her şey

Grafik ve oynanışa gelirsek, öncelikle Xbox One'daki oyunların 720p, PS4'tekilerin ise 1080p'de çalıştığını söylemeliyiz. Dolayısıyla Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts and Assassin's Creed: Black Flag gibi oyunların PS4 sürümleri, daha keskin görsellere sahipler. Ancak bu farkı görebilmek için ekrana dikkatle bakmalısınız.

720p ve 1080p arasındaki farkı Microsoft'un gelecekteki oyunlarda kapatması gerekecek. Ve bu gelişmeyi merakla bekliyor olacağız.

Xbox One, grafik açısından PS4 kadar güçlü olduğunu gösterecek özel oyunlarla geliyor. Büyüleyici görünen Forza 6'nın, PS4'teki oyunlardan geri kalır bir yanı yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!