Güncelleme Tarihi:
Windows 7’den Windows 10’a kadar ücretsiz bir yükseltme işlemi devam ediyor. Aslında Microsoft, ücretsiz bir şekilde yükseltmeyi 4 sene önce bitirse bile web sitesi üzerinden bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Ama bu destek ise her an için sonlanabilir.
Windows 7'den 10'a Nasıl Geçiş Yapılır ve Sürüm Yükseltilir?
Microsoft web sitesinde bulunan yükseltme aracını çalıştırmadan önce dosyaları yedeklemek çok önemlidir. Yükseltme işlemi ise, siz silmeyi seçmediğiniz süre boyunca verilerinizi saklıyor. Ama her şeye rağmen bir önlem almak gerekir. Aynı zamanda, ihtiyaç olabileceği ihtimale karşı Windows 7 ve Windows 8 için ürün anahtarınızı bulmanızda gerekir. Bu numaraları ise, eğer koparmadıysanız Windows 7 ya da Windows 8’in yüklü olduğu bilgisayarınızın kasasında ya da dizüstü bilgisayarınızın altında bulunan bir etikette yazıyor. Eğer etiket bulunmuyorsa bilgisayarda şimdi kullanılan lisans anahtarını bulmak için bir Nir Soft Produ Key gibi bir araçtan faydalanabilirsiniz.
Ücretsiz olarak yükseltmeyi gerçekleştirmek için Microsoft’un Windows 10 web sitesine gitmeniz gerekir. Daha sonra da ‘aracı şimdi indir’ düğmesine tıklayarak .exe dosyasını indirip çalıştırmanız gerekir. Ardından da karşınıza açılan pencerede ‘bu bilgisayarı şimdi yükselt’ seçeneğine tıklayarak ilerlemeniz gerekir. Bu işlem aslında bu kadar basittir. Burada ise, Microsoft’u kandıran hiçbir şey bulunmuyor. Microsoft ise, insanların bu araç ile birlikte Windows 10 yükseltmesi yapmasına da izin veriyor.
Windows 10’da bir Microsoft hesabı ile birlikte oturum açarsanız, bu da lisans hesabınıza işlenir ve yükleme gerektiği zaman Windows 10’u yeniden başlatarak etkinleştirmeyi önemli ölçüde kolaylaştırır.
Eğer Windows 7 yüklü olan bir bilgisayara sahipseniz bu yöntemi de deneyerek sürümü Windows 10’a yükseltmeniz gerekir.
Bilgisayarınızın Windows 10’u desteklemediğinden emin olduktan sonra Microsoft’un “Windows 10 Update Assistant” adı verilen uygulamasını da indirmeniz gerekiyor. Bilgisayarınıza bu uygulamayı yükledikten sonra uygulamanın kendisi bir kontrol gerçekleştiriyor. Aynı zamanda bilgisayarınızın Windows 10 uyumlu olup olmadığını da söylüyor. Hatta bu uygulama sayesinde, eğer bilgisayarınız uyumluysa hangi sürüme geçiş yapmanız gerektiğini de belirtiyor.
Bu uygulama, bilgisayarınızın Windows 10 çalıştırabileceğini ya da kurmamanız gerektiğini söylese de siz yine de bilgisayarınıza bir şans vermek isteyebilirsiniz. İlk olarak bunun için yapmanız gereken şey ise, Microsoft’un “Medya Oluşturma Aracı” sayesinde Windows 10’u indirerek bir flash belleği ya da bir DVD’yi format atmaya hazır bir hâle getirmek. “Medya Oluşturma Aracı”, olan kullanıcılara bu işlemin nasıl yapılacağını tek tek gösteriyor. Aynı zamanda format sırasında bir flash bellek kullanarak daha hızlı sonuçlar almanıza yardımcı olur.
Windows 10 kurulumunu gerçekleştirmek için medyayı oluşturduktan sonra, format aşamasına daha geçmeden önce sisteminizin yedeğinizi alabilirsiniz. Herhangi bir sorun olunca da bilgisayarınızı formattan önceki haline geri getirebilmek için bu aşama da çok önemlidir. Sisteminizi yedeklemek için de Windows’un Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Yedekleme ve Geri Yükleme dizinini de takip ederek karşınıza çıkan “Sistem görüntüsü oluştur” seçeneğine tıklayarak bir “image” dosyasını da oluşturabilirsiniz. Sonrasında da bu dosya sisteminizi olduğu gibi eski şekline getirmek için de kullanmanız gerekir. Son olarak da BIOS’unuzu son sürümüne kadar yükselttikten sonra format işlemine rahatlıkla geçebilirsiniz.