Windows 10'da gereksiz dosyalar nasıl bulunur, silinir ve temizlenir? Windows 10 gereksiz dosyaları silme

Güncelleme Tarihi:

Windows 10da gereksiz dosyalar nasıl bulunur, silinir ve temizlenir Windows 10 gereksiz dosyaları silme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 02:19

Windows 10 işletim sisteminin disk üzerinde bulunan gereksiz dosyaları silmek HDD üzerinde size boş bir alan kazandırır. Özellikle de Windows 10 büyük güncellemeleri yapıldıktan sonra disk üzerinde ~BT, $Windows., $Windows., ~WS, Windows.old gibi çeşitli klasörler oluşur. Windows 10'da gereksiz dosyalar nasıl bulunur, silinir ve temizlenir sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Yapılan her güncellemeden sonra disk üzerinde bulunan bazı dosyalar da yedeklenir ve yapılan güncelleme için indirilen dosyalardan bazı kalıntılar ise, disk üzerinde kalır. 

 Windows 10'da Gereksiz Dosyalar Nasıl Bulunur? 

 Gereksiz dosyaları kolaylıkla silmek için disk temizleme aracından yararlanabilirsiniz. Gereksiz dosyalar pek çok farklı yerde de kullanılabilir. Bu nedenle de gereksiz dosyaları silmek için tek tek bu dosyaları aramak dışında disk temizleme aracı ile birlikte hızlı bir şekilde bu dosyalardan kurtulabilirsiniz. Windows 10 gereksiz dosyaları silme adımları ise şunlardır:

 Dosya gezgini aracılığı ile bu bilgisayara tıklamanız gerekir.

 Cihazlar ve sürücüler altında bulunan sistem sürücüsünü sağ tuşa tıklayarak özelliklere gitmeniz gerekir.

Haberin Devamı

 Cihazlar ve sürücüler altında bulunan sistem sürücüsünü sağ tuşa tıklayarak özelliklere gitmeniz gerekir.

 Daha sonra da Disk temizleme penceresi üzerinden Sistem dosyalarını temizleme seçeneğini seçmeniz gerekir.

 Bu ekranda ise, “Başta Windows Update Temizleme” olmak üzere bütün seçenekleri işaretlemeniz gerekir.

 Ardından “Tamam” seçeneğine tıklamanız gerekir.

 Bu işlemden sonra da Windows tüm gereksiz dosyaları sırası ile siler. Eğer disk üzerinde daha çok yere ihtiyacınız olursa o zaman Gölge kopyaları ve Sistem geri yükleme da silebilirsiniz.

  Windows 10’daki Gereksiz Dosyaları Silinir ve Temizlenir?

  Windows 10 çeşitli işlemlerden sonra da bilgisayarlar yedeğini alır. Gerçekten boş bir alana ihtiyacınız bulunuyorsa daha önce alınmış yedekleri de kolayla silebilirsiniz. Örneğin bir sürücü yüklerseniz ve Windows 10 bir geri yükleme noktası meydana getirir. Eğer sorun olursa bu geri yükleme noktasına da geri dönebilirsiniz. Ama hiçbir sorununuz bulunmuyorsa eski geri yükleme noktalarını silmek bilgisayarınıza da zarar vermez. Windows 10 yedeklerini silmek için şu adımları takip etmek gerekir;

 Dosya gezgini üzerinden de Bu bilgisayar'ı tıklamanız gerekir.

 Cihazlar ve sürücüler altında yer alan sistem sürücüsüne sağa tıklayarak Özelliklere gitmeniz gerekir.

Haberin Devamı

 Daha sonra da Diğer seçenekleri tıklamanız gerekir.

 Sistem “Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar” başlığı altında yer alan Temizle botununa tıklamanız gerekir.

 “En yeni geri yükleme noktası dışındakileri gerçekten silmek istiyor musunuz?” Sorusu karşınıza çıkacak. Daha sonra da Sil botununa tıklayarak cevap verebilirsiniz.

 Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra geri yükleme noktaları da silinir. Bu işlemi gerçekten diskte bir boş alana ihtiyacınız varsa yapmanız gerekir. Bu işlem sonucunda alınan tüm yedekleme noktaları da silinir. Bu işlemlerden sonra ise, HDD üzerinde bulunan tüm gereksiz dosyalar silinir ve diskinizde çok daha fazla yer açılır. Aynı zamanda yer açılabilmesi için önceden bu dosyaların silinmemiş olması da gerekir. Zaman zaman bu adımları tekrar ederek Windows 10 gereksiz dosyalarını kolaylıkla silebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Bu işlemlerin ise bilgisayara hiç bir zararı bulunmaz. Aynı zamanda tamamen güvenli bir şekilde diskinizi yukarıda yer alan adımlara göre kolaylıkla temizleyebilirsiniz. 

 Windows 10 Gereksiz Dosyaları Silme 

 Windows 10, bir Microsoft geleneği olarak da bilinen karmaşık arayüz tasarımları ile kullanıcıları zorladığı için pek çok özelliğinin keşfedilmesi çok zor bir işletim sistemidir. Eski Windows sürümlerinde bulunan Disk Temizleyici ve Disk Birleştirici araçların yanı sıra, yeni bir hafıza temizleme seçeneği de sunan Microsoft, bu özelliği ile alınarak derinlerde saklamaya karar vermiştir. Bu nedenle arada hafızanın boşalması İçin temizlenmesi gerekir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!