Güncelleme Tarihi:
Bilgisayarlarda ekran parlaklığının ayarlanması, göz sağlığı İçin çok önemlidir. Çok zayıf ya da çok güçlü bir ekran parlaklığı gözlerin bozulmasına neden olur.
Windows 10'da Ekran Parlaklığı Nasıl Ayarlanır ve Değiştirilir?
Doğru bir ekran parlaklığına sahip değilseniz ve her gün bilgisayar başında uzun saatler geçiriyorsanız, bu durum göz yorgunluğuna yol açabilir. Bu durumu önlemek için de, Windows 10 işletim sistemini çalıştıran bilgisayarınızın parlaklığını değiştirmeniz gerekir. Özellikle de uzun saatler boyunca bilgisayar ekranına bakmak zorunda olan kişilerin ekran parlaklığını doğru seviyede ayarlaması gerekir. Windows 10’da ekran parlaklığını ayarlamak için bazı adımları sırası işe izlemek gerekir. Bunlar ise;
İlk olarak bilgisayarımızın masaüstüne yer alan ‘Denetim Masası’ menüsüne çift tıklayarak, giriş yapmanız gerekir.
Daha sonra açılan pencerede ‘Donanım ve Ses’ menüsüne tıklamanız gerekir.
Açılan pencerede en alt bölümde yer alan ‘Ekran Parlaklığı’ kısmından ekran parlaklığını önemli ölçüde azaltabilir ya da kendinize uygun bir şekilde de ayarlayabilirsiniz.
Yapacağınız işlemlerden sonra güç tasarrufu sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda gözlerinizin bozulmasını ya da çocuklarınızın bilgisayar başından kalkmasalar bile ilerde yaşayabilecekleri çeşitli sağlık sorununun önüne, biraz da olsa, geçebilirsiniz.
Windows 10 Ekran Parlaklığı Sorunları ve Çözümleri
Görev çubuğunun sağ tarafında yer alan işlem merkezini seçerek daha sonra parlaklığı ayarlamak için Parlaklık kaydırıcısını hareket ettirmeniz gerekir. Bazı bilgisayarlar ise, Windows'un ekran parlaklığını mevcut ışık koşullarına göre otomatik bir şekilde ayarlamasına izin verebilir. Aynı zamanda bilgisayarınızın bunu destekleyip desteklemediğini kontrol etmek için Sistem Ayarlar > Görüntü > seçmeniz gerekir. Bu özelliği kullanmak için de Parlaklık ve renk bölümünün altında bulunan Işık değiştiği zaman parlaklığı otomatik olarak değiştirerek onay kutusunu arayıp seçmeniz gerekir. Otomatik ayar ise, ekranınızın gittiğiniz her yerde kolaylıkla okunabilir olmasına da yardımcı olur. Bu özelliği kullansanız da parlaklık düzeyinde ince bir ayar yapmak için yerleşik ekran parlaklığını değiştirerek kaydırıcısını hareket ettirmeye kolaylıkla devam edebilirsiniz.
Harici bir monitörü olan masaüstü bilgisayarlarda Yerleşik olan ekran için parlaklığı değiştir kaydırıcısını bazı zamanlarda göremeyebilirsiniz. Harici bir monitörde ise, parlaklığı değiştirmek için monitör üzerinde bulunan düğmeleri kullanmanız gerekir.
Parlaklık kaydırıcısı ise, Windows 10, sürüm 1903 yılında işlem merkezinde görünür. Windows 10'un daha eski sürümlerinde de olduğu gibi parlaklık kaydırıcısını bulmak için Ayarlar > Sistem > Ekran'ı seçmeniz ve daha sonra da parlaklığı ayarlamak için Parlaklığı değiştir kaydırıcısını hareket ettirmeniz gerekir.
Masaüstü bilgisayarınız bulunmuyorsa ve kaydırıcı görünmüyor ya da bir nedenden dolayı çalışmıyorsa ekran sürücüsünü güncelleştirmeyi denemeniz gerekir. Görev çubuğunda yer alan arama kutusuna Cihaz Yöneticisi yazarak sonuç listesinden de Cihaz Yöneticisi'ni seçmeniz gerekir. Cihaz Yöneticisi'nde yer alan Görüntü bağdaştırıcıları'nı, daha sonra da görüntü bağdaştırıcısını seçmeniz gerekir. Ekran bağdaştırıcısının ismine basılı tutmanız ya da sağ tıklamanız gerekir. Daha sonra da Sürücüyü güncelleştir'i seçerek yönergeleri izlemeniz gerekir.
Ekran parlaklığını ayarlayarak göz sağlığınızı önemli ölçüde koruyabilirsiniz. Çok parlak renkler, göz aldığı için göz sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle de ekran parlaklığı doğru ayarlamak çok önemlidir. Bu sayede göz yorgunluğunun da önüne geçebilirsiniz.