Güncelleme Tarihi:
Windows 10 yüklü cihazınızda bir kaç kolay adımda şifreleme yaparak dosyalarınızı ve belgelerinizi koruma altına alabilirsiniz.
Windosw 10'da Dosyalar Nasıl Şifrelenir?
İş ya da özel yaşam için çalışmalar yaparken bilgisayarınızda başkalarının erişmesini ya da görmesini istemeyeceğiniz dosyalar olabilmektedir. Özellikle ortak kullanım olan bilgisayarlarda kullanıcılar bu yöntemi sıklıkla kullanmaktadır. Basit bir şekilde uygulayacağınız bir kaç yöntem ile belgelerinizi ve dosyalarınız güvenli bir hale getirebilirsiniz.
Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanılabilecek bir kaç şifreleme yöntemi bulunmaktadır. İlk yöntem olarak EFS yani Şifrelenmiş dosyalama yöntemidir. İkinci yöntem ise özel bir şifreleme aracı kullanarak şifreleme yapmaktır. Üçüncü belki de en sık kullanılan yöntem ise Microsoft office yazılımı üzerinden şifreleme yapmaktır.
Windows 10 Dosya Şifreleme ve Şifre Koyma
Windows 10 dosya şifreleme yöntemleri ile istediğiniz belge, dosya ya da klasöre kolay bir şekilde şifre koyabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli nokta ise şifreleme işlemleri sonrasında koyduğunuz şifreyi bir yere not etmektir. Unuttuğunuz zaman dosyalarınıza erişmeniz zor olabilmektedir. Windows 10 için kullanılabilecek farklı şifreleme yöntemleri bulunmaktadır.
EFS ile Şifreleme Yöntemi
EFS yani şifrelenmiş dosyalama hizmetinde şifreleme yaptıktan sonra şifreli dosyayı sadece şifreleme yaptığınız oturumdan açabilirsiniz. Birden fazla oturum olan bilgisayarlarda diğer oturumlarda yönetici yetkisi olsa da dosyayı açamazsınız. Aynı şekilde şifrenizi unutmanız durumunda da dosyaya erişmeniz mümkün değildir. Bu sebeple şifrenizi bir yere not ettiğinizden emin olmalısınız.
EFS ile şifreleme nasıl yapılır?
Öncelikle şifreleme yapmak istediğiniz doya veya klasörde sağ tıkla özellikler bölümünü açmalısınız.
Daha sonra genel bölümünden gelişmiş seçenekleri açmalısınız.
Sonrasında "Şifrelemek niteliklerini sıkıştır ve veri güvenliğini sağlamak için şifreleme" yazan alana tıklayın.
Daha sonrasında TAMAM sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
Bu işlemleri yaptıktan sonra seçili klasör ve içerisinde yer alan alt klasörleri seçerek şifreleme işlemi yapabilirsiniz.
Tüm klasörleri seçerseniz klasör içinde yer alan alt klasörlerde şifrelenmiş olur, eğer şifreli klasörleri değiştirmek isterseniz bu adımları tekrar uygulamanız gerekmektedir.
Şifrenizi unutma ihtimaline karşılık Windows size şifrenizi belirledikten sonra yedekleme imkan sunmaktadır. Açılan pencerede karşınıza çıkacak olan "şifreleme anahtarınızın pop-up’ını yedekle " alanına tıklayarak ilgili talimatları izledikten sonra şifrenizi yedekleyebilirsiniz. Açılan kurulum sihirbazında yedeklemenin hangi klasöre yapılacağını da seçebilirsiniz.
Özel Bir Şifreleme Aracı Kullanarak Şifreleme
Windows 10 içinde sunulan hizmetler haricinde internet üzerinden sunulan birçok özel şifreleme programı bulunmaktadır. Daha çok bu şifreleme araçları taşınabilir bellekler için kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanıma sunulan birçok program bulunmaktadır. İnternetten indirebileceğiniz bu programlar ile daha kapsamlı bir şifreleme hizmeti alabilirsiniz.
Office Dosyası Kullanarak Şifreleme
Özellikle iş yaşamında sıklıkla office yazılı kullanılmaktadır. Bu alanda hazırlanan belgelerin silinmesi, kopyalanması ve değiştirilmesi oldukça sıkıntılı olabilmektedir. Bu nedenle Windows 10 üzerinden oluşturduğunuz bir belgeye rahat bir şekilde şifre koyabilirsiniz.
Office dosyalarına şifre belirleme nasıl yapılır?
Öncelikle şifrelemek istediğiniz office dosyasını açmalısınız.
Daha sonrasında dosya sekmesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Bilgi alanı kısmında belgeyi koru sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
Daha sonrasında ise karşınıza parola belirleme alanı gelecektir. Bu alanda parolanızı oluşturduktan sonra tekrardan girmeniz gerekmektedir.
Son olarak ileri sekmesi ile talimatları izleyerek şifreleme işlemini sonlandırabilirsiniz.
Dosyalarınıza şifre belirleyerek bilgilerinizin güvenliğini kolayca koruma altına alabilirsiniz.