Güncelleme Tarihi:
Bazen dosyalar bozulma yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda silinmesi gereken dosyalar denetim mamasından tam olarak kalkmaz ya da başlat bölümünde sürekli olarak ikon olarak durur. Bu gibi durumlarda uygulanabilecek birçok farklı yöntem yer almaktadır.
Windows 10’da Denetim Masasından Silinmeyen Programları Silme Nasıl Yapılır?
Bazı durumlarda denetim masası içerisinde yer alan uygulamalara sil işlemi yapılsa bile bu programlar kaldırılmaz. Bunun sebebi o dosyaların bozulmaya ya da değişime uğramış olmasıdır. Ancak birkaç farklı teknikle bu dosyalar kolay bir şekilde kaldırılabilir. Programları kaldırmak için öncelikle arama bölümüne “appwiz.cpl” yazınız ve enter bölümüne tıklayınız. Ekle ve kaldır bölümü üzerinde yer alan programlara bakınız. Normalde programlarda bir sorun yok ise çift tıkla ile kolayca programlar kaldırılabilir. Ancak silinmeyen programlar için başlat, ara bölümüne giriş yapınız. Arından “regedit” yazınız ve enter tuşuna basınız. Sonrasında ekranda çıkan izin bölümünde, evet kısmını işaretleyiniz. Arından uygulamanız gereken işlemler ise şu şekildedir;
Enter işleminden sonra ekrana register bölümü çıkmaktadır. Register bölümünde uygulamalar listelenmektedir. Ancak bu kısımda bulunan ayarlara herhangi bir şekilde müdahale etmeyiniz.
Register bölümünü küçültünüz. Kayıt defteri düzenleyicisi bölümüne giriş yapınız. Sonrasında sırasıyla Hkyey_local,machine, software bölümüne giriniz. Sonrasında ise Microsoft, Windows, currentversion ve uninstall kısmına giriniz.
Bu alan içerisinde yüklü olan programlar bulunmaktadır. Silinmek isteyen programlar sıklıkla bu bölümde yer alır. Ancak hala silmek istediğiniz programları görmüyorsanız, display name kısmına giriş yapabilirsiniz.
Silmek istediğiniz programa sağ tık yapınız. Ver komutuna tıklayınız. Tıklama yaptıktan sonra programlar bölümünde yer alan klasörü bulunuz ve yedeği alınmış klasörlere bakınız.
Ardından silmek istediğiniz programa tekrar sağ tık yaparak, sil bölümüne giriş yapınız. Sil bölümüne girmeden önce programın yüklü olduğu bölümü bulunuz. Mutlaka dosyanın kayıtlı olduğu alana bakınız gerekirse kayıt ediniz. Bütün silme işlemlerinden sonra o kısma geri dönerek, kalan dosyaları kayıtlı olduğu alandan silmeniz gerekmektedir.
Tıkladığınız alanda ve bulunan bütün alanlarda kalıcı olarak silmeden emin misiniz kısmı çıkmaktadır. Bu soruyu evet olarak işaretleyin. Sonrasında ise listeyi tekrar kontrol ederek silinip, silinmediğine emin olunuz. Ardından register kısmından çıkış yapınız.
Sonrasında daha önce kaydettiğiniz dosyaları silmeye gidiniz.
Bunun için öncelikle C diskine giriş yapınız. Program files kısmına giriniz ve dosyayı bularak silme işlemini uygulayınız.
Ancak dosyayı arayarak bulmak her işlem için geçerli değildir. Bazı programlar servisler üzerinden yüklenir bunun için servislerin çalıştırılması gerekmektedir.
Bunu anlayabilmek için öncelikle başlat bölümüne giriş yapınız. Arından arama butonu içerisine, services.msc yazınız. Bilgisayar içerisinde yer alan bütün servisleri görünüz.
Arka planda bulunan servisler listesinde sildiğiniz program var ise sağ tık yapınız. Özellikler bölümüne giriş yapınız ardından devre dışı bırakma seçeneğini seçiniz.
Windows 10 Uygulama ve Programlar Nasıl Silinir?
Bunun için uygulanabilecek bir diğer pratik yöntem için başlat butonuna giriş yapınız. Sonrasında ise arama bölümüne giriş yapınız. Arama bölümüne powershell yazınız. Ardından silmek istediğiniz olan uygulamayı listede bulunuz. Powershell kodunu kopyalayarak bölümüne yapıştınız. Ardından enter tuşuna tıklayarak uygulamayı kolaylıkla silebilirsiniz. Eğer hiç silinmeyen uygulamalara sahipseniz ya da bilgisayarınızda rahatlıkla işlem yapamıyorsanız. Bilgisayarınızın bir önce ki yedeğine dönerek bilgisayarınızı kurtarabilirsiniz. Bunun için arama bölümüne bilgisayarı kurtarma yazarak güncelleştirme veya sıfırlama işlemlerini tercih edebilirsiniz.