Güncelleme Tarihi:
Microsoft, bugün başlayan BUILD etkinliğinde, beklendiği gibi pek çok haberi ve yeniliği bir arada sundu.
Satya Nadella tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından sahneye çıkan Terry Myerson, öncelikli olarak, Windows 10'un bugün ulaştığı rakamlardan bahsetti. Myerson'un açıklamasına göre Windows 10, şu anda 270 milyon cihaz üzerinde kullanımda. Bu da Windows 10'u, en hızlı yayılan Windows yapmayı başarıyor.
Tabii ki bu rakamı sadece PC'ler oluşturmuyor. Akıllı telefonlar, tabletler, Nesnelerin İnterneti cihazları ve Xbox One konsolları da 270 milyonu oluşturan diğer cihazlar.
Bir süredir hakkında fazlasıyla konuşulan ilk büyük Windows 10 güncellemesini, şimdiye kadar Redstone adıyla biliyorduk. BUILD etkinliğinde Redstone, resmi ismine de kavuşmuş oldu: Windows Anniversary Update ya da Türkçe adıyla, Windows Yıldönümü Güncellemesi.
Windows Anniversary Update duyurusunda da sahnede olan Terry Mason, aynı zamanda Apple'a taş atmaktan da geri kalmadı. Mason, Microsoft'un ve Windows'un herkesi kucakladığını söyledi ve ekledi: "Yani bir PC'niz de olsa, 5 yıllık bir PC'niz de olsa, yeni bir Mac'iniz da olsa Windows'a davetlisiniz..." Hatırlanacağı gibi Tim Cook, yeni iPad Pro tabletin tanıtımında, eski PC'lere sahip olanları iPad Pro satın almaya davet etmiş ve tabletin, bir PC'nin yapabileceklerinin fazlasını yaptığını ima etmişti.
Bu arada Windows Anniversary Update'in sadece PC'lere değil, Windows 10 ile çalışan Xbox One'a ve HoloLens'e geleceğini de söylemekte yarar var. Tüm bunlar, evrensel uygulamalara daha da yaklaşmamız anlamını taşıyor.
Bash bir GNU Unix komut birimi kabuğu. Linux ve OS X'te bulunan Bash, gelişmiş betik yazım aracı olarak oldukça sık kullanılmakta. Windows'ta DOS'un çok daha gelişmiş sürümü olarak düşünebilirsiniz.
Windows'ta Power Shell gibi alternatifleri olsa da, Microsoft artık tüm platformlar için yazılım merkezi olarak Windows'u düşünüyor. Artık bash Windows 10'da bir sanal makineye ihtiyaç olmaksızın doğal olarak çalışacak. Windows Anniversary Update'te geliştirici modunu açtığınızda "Bash on Ubuntu on Windows" yüklemesini Windows Mağaza üzerinden indirebileceksiniz.
Microsoft'un dijital asistanı Cortana da, Windows Anniversary Update ile birlikte önemli geliştirmelere sahne olacak. En önemli yenilik ise, kuşkusuz Cortana'nın doğrudan kilit ekranına yerleşecek olması. Bu sayede kullanıcılar, her istediklerinde ve mümkün olan en kısa yoldan Cortana'ya ulaşabilecek.
Öte yandan Cortana'nın insanlarla daha doğal bir şekilde iletişim kurabilmesi için, geçtiğimiz günlerde çok tartışılan yapay zeka Tay gibi farklı yapay zekalar devrede olacak.
Son olarak, Microsoft'un stylus'u Pen konusunda da bazı yenilikler söz konusu. Örneğin Windows 10, siz sanal not kağıdına Pen ile ve el yazısı ile "tomarrow - yarın" yazdığınızda Windows, artık bunu bir tarih olarak algılayacak ve yazının rengi maviye dönüşecek. Hemen ardından Cortana devreye girecek ve sanal asistanınıza, "yarın" için hatırlatma eklemesini söyleyebileceksiniz.
Ink Workspace adı verilen yenilik ise, çizimlerinizi daha kolay yapabileceğiniz ve bir de sanal cetvel içeren çalışma ortamını kullanıcılara sunuyor. Ayrıca çizimlerinizi, doğrudan bildirim merkezi üzerinden yapmanız da mümkün olacak. Microsoft bu sayede, Pen ve ekranın, normal bir kalem ve kağıt kullanmaktan farklı olmayacağını savunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: BİLGİSAYARINIZ İÇİN 30 DUVAR KAĞIDI