Güncelleme Tarihi:
Windows 10 sistemlerini ise, genellikle sistem dilini işletim sistemini kurarken seçersiniz. Aynı zamanda bu durum her zaman böyle de olmayabiliyor. Örneğin sistemi kurarken yanlışlıkla başka bir dili seçebilirsiniz ya da cihaz işletim sistemi kurulu bir halde satın almış olabilirsiniz. Ama endişelenmenize gerek yok. Çünkü Windows 10 Türkçe yapma ve dil değiştirme işlemi de oldukça kolaydır.
Windows 10 Nasıl ve Nereden Türkçe Yapılır?
Windows 10 sisteminizin dilini değiştirmeniz gerekiyorsa bu işlemi kolay bir şekilde Ayarlar kısmından dakikalar içinde gerçekleştirebilirsiniz. Yani bunun için işletim sistemini yeniden kurmakla uğraşmanız da gerekmiyor. Windows 10'u Türkçe yapma işlemini detaylı bir şekilde anlatacağız. Bu adımlar ise şunlardır;
Windows tuşuna basarak Ayarlar’a girmeniz gerekir. Klavyenizde bulunan boşluk tuşunun sağ ve sol taraflarında (ama yeni nesil klavyelerde sağ tarafta bulunmuyor) yer alan Windows ikonlu tuşa da basarak ya da fare imleci ve Görev Çubuğunun en solunda bulunan Windows ikonuna tıklayarak Başlat menüsünü açmanız gerekir. Burada ise, Bilgisayarı Kapat seçeneğinin üst kısmında bulunan bir dişli simgesi görebilirsiniz Buna bastığınızda ise, Windows 10 sisteminin Ayarlar bölümüne kolaylıkla erişebilirsiniz.
Hesaplar kısmına girmeniz gerekir. Ayarlar kısmında ise, Windows 10 bilgisayarınızın tam olarak kontrol paneli olarak belirtebileceğimiz bir menü ile de karşılaşabilirsiniz. Burada ise Uygulamalar’ın sağ kısmında, Zaman ve Dil’in solunda bulunuyor. Hesaplar kısmına da girmeniz gerekiyor. Hesaplar bölümünde ise, bilgisayarınızdaki hesaplarınızı kolaylıkla kontrol edebiliyorsunuz.
Ayarlarınızı eşitleyin sekmesini seçerek Dil Tercihleri bölümünün tikini kaldırmanız gerekir. Hesaplar kısmındayken profilinizin bilgilerini rahatlıkla düzenleyebiliyor, e-posta ve hesaplarınızı rahatlıkla yönetebiliyor ve diğer kullanıcıları da görebiliyorsunuz. Ama bizim en çok ilgilendiğimiz bölüm ise, Ayarlarınızı eşitleyin kısmıdır. Ayarlarınızı eşitleyin kısmından Windows 10 bilgisayarınızın Dil tercihleri senkronizasyonunun tikini kaldırmanız gerekir. Dil senkronizasyonunu kaldırmanızın nedeni ise diğer cihazlarınızın da otomatik bir şekilde dil değiştirmemesidir.
Ayarlar’a geri giderek Zaman ve Dil bölümüne girmeniz gerekir. Windows 10 bilgisayarınızın Dil senkronizasyonu tamamen kaldırdıktan sonra Ayarlar menüsüne geri doğru giderek Hesaplar’ın sağında, Oyun’un solunda bulunan Zaman ve Dil bölümüne girmeniz gerekir. Burada ise, bilgisayarınızın Tarih ve Saat ayarlarını değiştirebilir ve Bölge ayarlarını da yapabilir ve Dil değişimini düzenleyebilirsiniz. Bizim gideceğimiz bölüm ise, Dil bölümüdür.
Dil bölümüne girerek ve Dil ekle seçeneğine tıklamanız gerekir. Bölge sekmesinin altında bulunan Dil seçeneğine tıklamanız gerekir. Dil sekmesindeyken Tercih edilen diller başlığının altında yer alan Dil ekle seçeneğin kısmındaki + simgesine tıklamanız gerekir. Simgeye tıkladıktan sonra da karşınıza çeşitli diller ve arama bölümü çıkacaktır.
Ardından eklemek istediğiniz dili seçerek İleri’ye basmanız gerekir. Dil ekleme kısmına eklemek istediğiniz dili arama bölümünden aratıp seçebilirsiniz. Dili seçtikten sonra da İleri tuşuna tıklamanız gerekir. Seçeceğiniz dilin Metin okuma,, Görüntüleme dili, Konuşma tanıma ve El yazısı özelliklerini desteklenip desteklemediğini de görebilirsiniz.
İndirmek istediğiniz dil özelliklerini seçerek Yükle sekmesine tıklamanız gerekir. Eklemek istediğiniz dili seçerek İleri’ye tıklamalı ve daha sonra da karşınıza yüklemek istediğiniz dil ile birlikte gelmesini istediğiniz diğer özellikleri de seçmeniz gerekiyor.
Yüklendikten sonra da Windows görüntüleme dilini değiştirmeniz gerekir. Daha sonra da bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir.