Güncelleme Tarihi:
Microsoft, Windows 10'un dünya çapında 450 milyondan fazla cihazda çalıştığını söylüyor, yani firma şimdiye kadarki en yüksek tüketici memnuniyeti oranlarını görüyor. Bu yüzden Windows 10 Anniversary Update'ten beklentiler oldukça yüksek. Ancak güncellemenin Cortana ve Windows Ink'te yaptığı birkaç önemli değişiklikten öte, Windows 10'a büyük yenilikler getirmediğini söyleyelim.
Windows 10 Anniversary Update ile birlikte Ink işlevi arka plandan çıkıp, kendi arayüzüne sahip bir araç haline geliyor. Örneğin Surface Pen üzerindeki silme düğmesine bastığınızda ekran sağ tarafında yeni bir menü açılıyor. Buradan bir yapışkan not oluşturabiliyor veya ekran görüntüsü alıp, üzerine not düşebiliyorsunuz. Diğer aktif kalemler de bu işlevle ulaşabiliyor.
Arayüz halen tam anlamıyla gelişmiş olmasa da şu anki Ink arayüzü, Microsoft'un daha önce sunduğu arayüzlerden çok daha iyi görünüyor.
Türkiye'de halen desteklenmeyen Cortana, onu destekleyen dillerde Windows 10'u iyice sarıyor. Kilit ekranından ulaşılabilen sanal asistan, oturum bile açmanıza gerek kalmadan basit sorular sormanıza ve müzik çalmanıza izin veriyor. Cortana'nın en ilginç özelliği ise Windows Phone ve Android gibi farklı platformların cihazlarıyla iletişim kurup, uyarılarınızı PC'nizin ekranına taşıyabilecek olması. Bununla birlikte bu derin bütünleşme, iOS'taki Cortana uygulamasında sunulmayacak. Bunun nedeni, Microsoft yetkililerine göre aynı işlevi iOS'ta sunmanın zor olması.
Bunun yanında Cortana, kendisini gerçek bir asistana yaklaştıracak akıllı özellikler de ediniyor. Artık hazırladığınız hatırlatmalara fotoğraf ekleyebiliyor ve bunları Windows uygulamalarından direkt olarak oluşturabiliyorsunuz.
Google Now belki sesli komutları biraz daha iyi algılıyor, ancak Cortana masaüstündeki tek sesli dijital asistan olma özelliğini sürdürüyor. MacOS Sierra bu sonbaharda çıktığında, işletim sisteminin en çok konuşulan özelliklerinden biri Siri olacak, ancak Cortana şu an oldukça formunda görünüyor.
Microsoft'un biyometrik oturum açma işlevi sınırlarını aşarak Dropbox ve iHeartradio gibi uygulamalara oturum açmanızı sağlıyor. Hatta Edge'i kullandığınızda bazı web sitelerinde oturum açmanızı sağlayabiliyor. Bununla birlikte parmak izi sensörleri ve derinlik algılama kameraları hala yaygın olmadıkları için, Hello'nun asıl sorunu devam ediyor. Bu donanımlar, Surface tabletlerde ve üst seviye notebook'larda bulunuyor; uygun fiyatlı cihazlarda Hello'yu unutmanız gerekiyor. Masaüstünde ise durum daha kötü. Üçüncü parti parmak izi sensörü satın alabilirsiniz, ancak bunlar telefonlardaki kadar hızlı veya isabetli çalışmıyor. Harici derinlik algılama kameralarını bulmak ise her nedense pek mümkün değil.
Microsoft Edge çıkarken Microsoft'un verdiği eklenti sözünü hatırlıyor musunuz? Eklenti desteği nihayet Anniversary Update ile sunulmaya başlanıyor. Arasında seçim yapabileceğiniz eklentiler arasında şu an LastPass, AdBlock, Pocket ve Evernote'un Clipper'ı gibi eklentiler bulunuyor. Eklenti seçenekleri şu an oldukça kısıtlı olsa da geliştiricilerin kısa sürede yeni eklentiler sunmasını bekleyebiliriz. Bu arada Microsoft, Edge'in güç tüketimi konusunda daha tasarruflu olduğunu ve yeni web standartları desteğini geliştirdiğini söylüyor.
Anniversary Update ile birlikte tüm yüklü uygulamalarınız, uzun bir açılır listede toplanıyor. Liste başta biraz uzun görünse de, yeni görünüm sayesinde ek bir tıklamadan kurtuluyorsunuz. Güncellemeyle beraber Canlı Kutucuklar da akıllanıyor: Örneğin belirli bir haberi gösteren bir haber uygulamasına tıkladığınızda, bu habere yönlendiriliyorsunuz.
Windows 10 Anniversary Update'ten büyük bir yenilik bekliyorsanız, hayal kırıklığına uğramanız muhtemel. Ancak güncellemede büyük değişikliklerin olmaması, Microsoft'un Windows 10'u ilk çıkardığında birçok şeyi doğru yaptığını gösteriyor. Windows 10 kararlı, güvenli ve hızlı bir işletim sistemi. Anniversary Update ise onu daha da iyi bir hale getiriyor. Bundan tüm PC kullanıcılarının memnun olacağından eminiz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 1985'TEN 2015'E TÜM WINDOWS KUTULARI