Güncelleme Tarihi:
Bilgisayarın yavaşlamasına ve takılması gibi sorunlar yaşamasına neden olan "disk kullanımı 0 sorunu genellikle Windows 10 kullanıcılarının karşılaştığı bir problem olarak öne çıkmaktadır.
Windows 10 Disk Kullanımı 0 Sorunu Nedir?
Bilgisayarda yavaşlama olması ve takılma durumlarının ortaya çıkmasına neden olan "disk kullanımı 0" sorunu pek çok Windows 10 kullanıcısı tarafından karşılaşılan bir sorundur. Bu durum kullanıcının bilgisayar başında geçirdiği zamanın kalitesini ciddi şekilde düşüren bir disk kullanımı hatası olarak karşımıza çıkar. Bu sorunun ise esasında oldukça basit yöntemler ile çözülmesi mümkün olmaktadır.
Disk kullanımı 0 hatasının çözümlenmediği durumlarda takdirde ise bilgisayar ciddi oranda bir yorulma yaşıyor. Eğer çok basit işlemleri gerçekleştirmek için bile bilgisayar başında uzun zamanlar geçirilmek durumunda kalınıyor ve sekmeler arası geçişte bile donmalar ve takılmalar söz konusu oluyorsa sorunun ana sebebi disk kullanımı 0 hatası olabilir.
Windows 10 Disk Kullanımı 0 Hata Çözümü Nasıldır?
Disk kullanımı 0 hata çözümü için de diğer yöntemlere geçmeden önce başvurulabilecek yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler sırasıyla aşağıda listelenmiştir.
Birinci yöntem; sorunun çözümü için denene bilecek en basit yöntem bilgisayarın yeniden başlatılmasıdır. Bunun için bilgisayarın yeniden başlat seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemin ardından bilgisayarın Windows 10 işletim sistemi yeniden başlatılacaktır.
İkinci yöntem: Yeniden başlatılmasına rağmen sorun devam ediyor ise bu durumda Windows işletim sisteminin sürümünün güncel olup olmadığına bakılmalıdır.
Üçüncü yöntem: Bilgisayara disk kullanımının artmasına sebep olan nitelikte bir virüs bulaşması durumu söz konusu olabilir. Bu sebeple bilgisayara yüklenmiş durumda olan kötü amaçlı yazılım olup olmadığı kontrol edilmelidir
Dördüncü yöntem: Windows 10 araması devre dışı bırakılır. Bunun için ise Başlat menüsünü sağ tıklanarak açılan Komut İstemi (Yönetici) seçeneğine tıklanır ve açılan pencereden onay verilir. Ardından açılan Komut İstemi penceresine "net.exe stop" komutu yazılarak enter tuşuna basılır. Yapılan bu işlem geçici olarak Windows aramasını kapatmayı sağlar.
Beşinci yöntem: Sistemin Superfetch diğer bir ifade ile hızlı getirme özelliği kapatılır. Bu işlem için Windows tuşu + R kombinasyonu ile Çalıştır penceresi açılır ve bu pencereye ‘’services.msc’’ komutu yazılarak tamam butonuna tıklanır. Sonrasında açılan pencerede Hızlı Getirme başlığı bulunarak bu özelliğin üzerindeyken sağ tuşa tıklanır ve Özellikler seçeneği seçilir. Sonrasında ekrana gelen pencereden devre dışı bırak seçeneğini işaretlenir.
Altıncı Yöntem: Bilgisayarın enerji seçenekleri yüksek performans olarak ayarlanır. Bu işlem için başlangıç menüsüne gidilir ve ayarlar sekmesinde yer alan sistem bölümüne girilir. Buradan da güç ve uyku bölümüne tıklanır. Sonrasında açılan ek güç ayarları sekmesi üzerinden yüksek performans seçeneği seçilir.
Yedinci yöntem: Bilgisayarda mevcut bir antivirüs yazılımı bulunuyor ise bu yazılım geçici olarak kapatılır. Çünkü bazen antivirüs programları disk kullanımı 0 hatasına sebep olabilmektedir.
Sekizinci yöntem: Bilgisayarın sanal belleği sıfırlanır. Bu işlem için sistem özellikleri bölümü açılır ve Gelişmiş Sistem Ayarları sekmesine tıklanır. Sonrasında açılan pencerede yer alan gelişmiş sekmesinden ayarlar butonuna basılır. Buradan Performans Seçenekleri penceresi üzerinden değiştir butonuna tıklanır. Sonrasında açılan Sanal Bellek penceresindeki ‘’ Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yönet’’ ibaresinin yer aldığı kutucuğun işaretli olduğundan emin olunmalıdır. Ardından aynı Sanal Bellek penceresinde yer alan ‘’Disk belleği dosyası yok’’ seçeneği işaretlenir.
Dokuzuncu yöntem: Bilgisayarın disk denetleme özelliği çalıştırılır. Bu işlem için Bilgisayarım bölümündeki denetlenmek istenen diske sağ tıklanır ve özellikleri seçilir. Açılan pencereden araçlar bölümüne girilerek denetle butonuna tıklanır.