Wikileaks susacak mı

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks susacak mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 15:39

Ünlü Time dergisi son sayısının kapağı, ağzı ABD bayrağı ile kapatılmış bir Julian Assange resmini ile çıktı.

Kapak birilerinin Wikileaks’i susturacağını ima ediyor. Acaba Wikileaks susturulabilir mi? 28 Kasımda ilan edilmeye başlayan toplam gizli 250 000 belgenin 11000 tanesi çok gizli olarak kayıt altına alınmış. ABD dış işleri bakanlığı bu çok gizli belgelerin milli güvenliğe zarar vereceğimi ilan etti. Time kapağındaki manidar resim ve Assange’ın sudan nedenler ile tutuklanması, sanki belge sızıntısını önlemek gibi bir niyetin olduğunu işaret ediyor. Niyet başka yapabilmek başka, acaba her türlü bilginin şeffaf olmasının tartışıldığı günümüz dünyasında bunu yapmak mümkün olabilir mi?

Yayınlanan belgelerde adı geçen diplomat ve siyaset adamlarının karşı durmalarına, bilinen tüm internet hilelerine başvurularak yapılan saldırılara rağmen, sızıntılar ekrana yansıtılmaktadır. Assange tutuklansa da değişen bir şey yok, belgeler ekranlara yansıtılıyor. Wikileaks belgeleri önce İsveç internet servis hizmeti veren PRQ da wikileaks.org sitesinde yayınlandı. Yayınlanır yayınlanmaz DOS(Denial-of-Service) saldırıları başladı.  Kimi bilgisayarlar özel olarak programlanarak yayına hizmet sağlayan PRQ’a, milyonlarca bilgi isteği ileterek sistemi çalışamaz hale getirdiler. Usta yazılımcılar olan Wikileaks yöneticilerinin B planları vardı, başlarına gelecekleri önceden düşünmüş olacaklar ki siteyi wikileaks. ch adresine taşıyıverdiler.

 Kuralları alt üst eden wikileaks sızıntılarına ilk çomağı ABD sokmaya çalıştı.  Kongre kütüphanesinden tıklamalar, gizli bilgilere ulaşmayı önleyen yasa gerekçe gösterilerek önlendi. DOS saldırılarında internet hizmeti veren merkez sağlayıcı çökünce,  Wikileaks aynı sitenin başka adreslerde görüntüleri veren ayna siteler oluşturdu. 507 değişik noktadan kaynak belirtilmeksizin gizli belgeler tıklayıcılara sunuluverdi. Bunun önü alınacak gibi gözükmüyor. Tiwitter paylaşım ekranında, Wikileaks’a karşı alınan tüm önlemlere ve saldırılara rağmen gizli belgelerin yayınlanacağı ilan edildi. Assange ve ekibi kendisinden çok emin. Başta ABD hükümeti ve bu ifşaatlardan zarar göreceğini düşünen diğer devletler ile Wikileaks arsında tam bir Tom and Jerry oyunu sahnelenmektedir. Wikileaks kaçıyor onlar kovalıyor.  Acaba Tom, Jerry’i yakalayabilecek mi?

Medya büyük bir iştah ile gizli belgeleri yayınlamayı sürdürüyor, TV programları yapılıyor. Toplum ise gizli belgelere büyük ilgi gösteriyor.  Sızıntılar adeta arkası yarın TV dizilerine dönüştü.  Çok yakında belgeler ipod ve CD gibi dijital teknoloji ürünlerinde kopyalanıp satışa sunulacak diye düşünüyorum. Daha da ilerisi siber uzayda, bu gün olduğu gibi kontrol dışında, gizli bilgiler herkesin ulaşabileceği sanal aynalara yansıtılıyor. Biri bizi gözetliyor biri bizi duyuyor dünyasında yaşamaya alışacağız. Bunu kimsenin önleme şansı yok. Gizli hele akçeli işlerin saklı kalması pek mümkün görülmüyor. Wikileaks ve benzeri gizli bilgileri açıklama girişimleri, başta bankacılar olmak üzere çok kişinin başına dert açacak.  Yakında pek çok Assange ortaya çıkacak. Yani Time kapağı bir hedefi işaret ediyor, ancak bu hedefi vuracak bir siber avcı ortalarda gözükmüyor.

Eğer ABD dış işleri bakanı Clinton’ın söylediği gibi, belgeler milli güvenliği tehdit eden bilgiler içeriyorsa ve bunlarda suç oluşturuyorsa, Assange kondom kullanmadı gibi komik bir gerekçe ile tutuklamak yerine bu suçtan tutuklanması gerekirdi. Washington Post’un haberine göre 854.000 görevli en gizli bilgilere girme yetkisine sahip. ABD bilgi güvenliği dairesine göre 1996 senesinde 105.163 olan gizli belge sayısı 2009 da 183.224 yükselmiş. Bu gizli belgelere dayanılarak yapılan yazışmaların sayısı ise aynı tarihler arasında 5.685.462 den 54.651.765’e yükselmiştir. Demek ki ABD her şeyi gizli yapmak gibi politika izliyor. Bunlar dünya kamuoyundan neden gizleniyor?  Ayrıca Pentagon  630.000 personeline gizli belgelere girme yetkisi vermiş. Bu koşullar altında bilgilerin gizli kalması olanaksızdır. Demokrasi ve serbest piyasa ekonomisinin dayandığı en vazgeçilmez sosyal değerler şeffaf olabilmektir. Eğer bir devlet ve piyasa böylesine çok miktarda gizli bilgi üretiyorsa işin içinde şüpheli şeyler var demektir. Kimsenin Assange kızmaya hakkı yok, her şeyi halkın gözü önünde yapın. Bu kadar gizlilik neyin nesi?

 Dijital teknolojilerin gelişmesi, gizli bilgilerdeki inanılmaz artış ve serbest piyasada her türlü bilginin para karşılığı alınıp satılması, bilişim teknolojisine hâkim haber avcısı gazetecileri, gizli bilgi avcısı yapmıştır. Assange bu olguyu ilk fark edenlerdendir. 2006 Wikileaks kurarak gizli bilgiler ulaşmayı bir gazetecilik olarak benimsemiş ve ilk olarak Pentagon belgelerini yayınlamıştır. Çok sayıda kişinin gizli belgelere gireme yetkisine sahip olması bunların sızma olasılığını artırmıştır. Nitekim de öyle olmuştur. Eğer Pentagon 630.000 personeline gizli belgelere girme izni verirse, Irak’taki bir karargâhta görevli rütbesiz er Bradley Manning bütün gizli bilgileri kopyalayıp dışarı sızdır.

ABD gizli bilgileri iletme, depolama,  ulaşma ve kullanma konusunda, bu kadar gelişmiş bilgi teknolojileri potansiyeline rağmen, ciddi eksikliklerin olduğunu yaşanan olaylar göstermektedir. Dış işleri bakanlığı bilgi akışını Gizli İnternet Router Protokolü (SIPRNet ) ile yapar. Çok gizli bilgilerin depo edildiği veri ambarı ise JWİCS (Joint Worldwide İntelegence Communication System), üst makamlarca girmesine izin verilmiş görevlilerce paylaşılır. Bu sistemlere hiçbir hacker erişmez. Wikileaks belgeleri yetkili bir köstebek tarafından kopya edilerek dışarı sızdırılmıştır.

Bilgileri sızdırdığı iddia edilen rütbesiz er Manning ikisi gazeteci olmak üzere bir gurubun Irak’ta helikopterden açılan ateş sonucu öldürüldüğünü gösteren görüntüleri dışarı sızdırdığı için yargılanmaktadır. Sanırım esas kızılca kıyamet sızıntılar banka işlemlerine bulaştığında kopacaktır. Pek çok kirli ve kara para işlemleri yapan bankalar ve yaptığı işlemler, özellikle silah kaçakçılığı ile ilgili, çok sayıda iş adamı, bankacı, siyaset adamının başı sıkışacaktır. Belki de Time dergisi kapağındaki resim, buna ABD’nin müsaade etmeyeceğini anlatmak istemektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!