Vücut ısısını sabit tutacak

Güncelleme Tarihi:

Vücut ısısını sabit tutacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2012 11:34

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, vücut ısısını sabit tutacak kumaş üretecek. Ürünün Eylül 2015’te piyasaya çıkacağı belirtildi.

SDÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sennur Alay, giyeceğin konforunu geliştirmek amacıyla ısı depolama özelliğine sahip kumaş üreteceklerini söyledi. Bu özel kumaşın çok geniş bir uygulama alanına sahip olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Alay, katma değeri yüksek akıllı tekstil ürününün Eylül 2015’te piyasaya çıkacağını kaydetti.

Proje kapsamında ’Tekstil uygulamaları için ısı depolama özellikli ve etkin dış yüzeyli mikro kapsül üretimi’ gerçekleştirdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Alay, bu kapsülün vücut sıcaklığının sabit kalması için kullanılacağını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Alay, ısı depolayan kumaş projesini şöyle anlattı:

"Projede faz değiştiren maddelerden yararlanıyoruz. Bu maddeler bir fazdan diğer faza geçerken ısı depoluyor ya da tam tersi. Bir faz geçişi durumunda depoladıkları ısıyı ortama geri veriyor. Tıpkı su gibi. Su da faz değiştiren maddedir. Su, buza dönüşürken ortama ısı verir. Erirken de ısıyı dış sıcaklıkta absorbe eder. Biz de bundan yola çıkarak, vücut sıcaklığının sabit kalması için bu fazlardan yararlandık ve ısı depolama özellikli kapsül elde ettik."

BARİYER GİBİ

Ani vücut sıcaklığı değişimlerinin bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabildiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Alay, şu bilgileri verdi:

"Bu nedenle vücut sıcaklığınızın sabit değerde kalması gerekir. Vücut sıcaklığında 2 derece ve daha üzeri sıcaklık değişimi bile çok ciddi bilinç kaybı veya ölümle neticelenebilecek durumlarla karşı karşıya kalmamıza yol açabilir. Bu tür olumsuzlukları bu kapsül sayesinde vücut sıcaklığını koruyarak engelleyeceğiz. Kapsül insan vücuduyla ortam sıcaklığı arasında bir bariyer oluşturacak. Yani bu kumaştan üretilen elbiseyi giyenlerin dış ortam sıcaklığından etkilenmemesini sağlıyor. Kapsül vücudumuza gerekirse hem ısı verebilecek hem de vücutta oluşan fazla ısıyı absorbe edebilecek. Böylelikle tekstil ürünlerine ısı depolama özelliği kazandıracağız."

BİNA YALITIMINDA KULLANILABİLİR

Isı düzenleme özellikli kapsülün kumaşa işlevsellik kazandıracağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Alay, "Bu kapsül ürününü ipin içine yerleştirerek kumaşa gizli ısı koruma özelliği kazandıracağız. Isı düzenleme özellikli tekstil ürünlerini özellikle ev tekstili, koruyucu giysi, bina yalıtımı gibi çok geniş bir uygulama alanına yayacağız" dedi.

TÜBİTAK’tan 30 bin lira destek alan proje Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından ’4’üncü Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’nde birincilik ödülüne layık görüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!