Virüslerden korunmanın 10 yolu

Güncelleme Tarihi:

Virüslerden korunmanın 10 yolu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2009 11:12

Güvenlik yazılımı üreticisi Kaspersky, virüsten korunmanın 10 püf noktasını açıkladı.

Haberin Devamı

Grip virüsüne yakalanmaktan kendimizi ne kadar koruyabiliriz? Bu ne kadar mümkünse, internette de yüzde 100 güvenli gezinmek o kadar mümkün. Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü, Murat Göçe, bilgisayarın fişini çekip, dolaba kitlemeden, internette güvenli gezinmenin mümkün olduğunu belirterek, bunun sırrını 10 temel maddede sıraladı.

Yaşantımıza birçok kolaylık ve yenilik getiren internet, beraberinde birçok tehlikeyi de getiriyor. Kullanıcının artık bunun bilincinde olup, internet üzerinden gelebilecek tehlikelere karşı önlemini alması gerekiyor. Ancak, ne kadar önlem alınırsa alınsın, kullanıcının yüzde 100 güvenceye kavuşturulması da şimdilik mümkün görünmüyor. Nitekim Kaspersky Lab’in kurucusu Eugene Kaspersky, bunu şöyle açıklıyor:

“İnternet, flash bellek, CD veya DVD gibi harici bağlantılardan veri alışverişi yapan kişi, bu bağlantı noktalarını iptal ettiğinde ya da bilgisayarını kapattığında güvenliğe kavuştuğunu düşünebilir.  Bir grip virüsüne yakalanmaktan kendinizi büsbütün korumanız nasıl imkansızsa, kötü amaçlı yazılımlardan da yüzde yüz korunmayı garanti etmek imkansızdır.”

Haberin Devamı

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü, Murat Göçe de sadece bilgisayarının internet bağlantısını kesen, hatta bir dolaba kitleyen kullanıcının yüzde 99 güvenliğe kavuşabileceğine dikkat çekiyor. Geriye kalan yüzde 1’i yangın, deprem gibi doğal afetler olarak sıralayan Göçe, bu noktada kullanıcının bilinçlenmesinin önem kazandığını belirterek, “Nasıl ki kullanıcı internetin kendisine sağlayacağı imkan ve kolaylıkları öğrenmek için çaba harcıyorsa, internetten gelebilecek tehlikelere karşı da kendini eğitmelidir. Bu konuda çeşitli yayınlarda çıkan yazıları okuyup tehditler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü bilgisayara ne kadar güvenlik imkanı sağlanırsa sağlansın, kullanıcı bilinçli değilse bu koruma anlamını yitirebilir” dedikten sonra önerilerini şöyle sıraladı:

İŞTE VİRÜSTEN KORUNMANIN 10 PÜF NOKTASI

1. Antivirüs, antispy, antiphising, antispam, Uygulama kontrolü, Sandbox (güvenli ortam) ve güvenlik duvarı içeren kapsamlı güvenlik teknolojilerini kullanın. Önemli verilerinizi yedekleyip saklayın.

2. Sadece lisanslı yazılım yükleyin. Korsan yazılımın sadece telif hakkını çiğnemekle sınırlı kalmayıp, ülkenin vergi kaybına da neden olacağını unutmayın.

3. Kullanacağınız lisanslı yazılımın büyük yatırım, sürekli araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla ortaya çıktığı bir gerçek. Ücretsiz yazılımların bu konuları ihmal ettiğini aklınızdan çıkarmayın.

4. Yasal yazılım, düzenli bir şekilde güncelleşiyor. Bilgisayarınızda kullandığınız yazılım güncelleştirmelerinden sizi haberdar ettiğinde yeni bilgileri hemen yükleyin.

5. Güvenliğinizi göz önünde bulundurup, kullandığınız yazılımı gözden geçirin ve bilgisayarınızı zararlı yazılımlara karşı düzenli olarak tarayın.

6. Ağ tehditleri ve yeni türde dolandırıcılıklara karşı gerçeğe uygun haberleri dikkate alın. Bu haberlerin Hoax (Sahte içerikli) olmadığını anlamak için uzmanlardan yardım isteyin.

7. İnternet üzerinde oyun oynarken sezgilerinizi kullanın. MSN, Facebook gibi sosyal ağlar ve sohbet ortamlarında kredi kartı, şifre gibi kişisel bilgileri asla paylaşmayın. Karışık şifreler kullanın ve şifrenizi sık sık – en az ayda bir kere – değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

8. Ağ saldırılarının çoğunun ‘insan faktörü’nden yararlanarak, sadece merakınızı çekerek başarılı olduğunu unutmayın. İndirip çalıştırdığınız tüm dosyalar, tanıdığınız kişilerden gelse bile bağlantılarına dikkat edin.

9. Tüm hesaplarınız için tek bir şifre yerine, her hesap için ayrı ayrı şifre oluşturun. Aksi takdirde özel bilginize sızan korsanın çözeceği şifreyle, bütün hesaplarınızı kolayca ele geçireceğini unutmayın. Önemli verilerinizin kopyalarının yedeklerini saklayın.

10. İnternette dolaşan her bilginin başkaları tarafından okunabileceğini asla unutmayın. Çok gizli bilgiler içeren e-postalar yollayacaksanız, içeriğin başkaları tarafından okunmasını engelleyen yazılım ve sertifikalar kullanın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!