Güncelleme Tarihi:
Fikrimobil nedir? Yarışma sürecini açıklayabilir misiniz?
Bu sene gençlerin mobil alandaki yaratıcı girişimlerini hayata geçirmek amacıyla Fikrimobil yarışmasını 2. kez düzenliyoruz. Fikrimobil’i hayata geçirirken amacımız dünyadaki mobil yükselişe uygun olarak, bu alanda ülkemizdeki yaratıcı ve yetenekli gençleri desteklemekti. Bu amaç doğrultusunda bu sene de öğrencilerden mobil uygulama geliştirmelerini istiyoruz. Bilişim sektöründe kariyer yapmayı hedefleyen gençlere bu yarışma ile yardımcı oluyor ve yarışma süresince yapılan atölye çalışmaları sayesinde kendilerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. Fikrimobil’de gençler istedikleri her konu veya hizmet ile ilgili uygulama geliştirebiliyorlar. Bu yılki Fikrimobil’e ayrıca “Finans Teknolojileri” alanını da ekledik. Geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl finans alanında geliştirilen bir projeye de “Finansal Teknolojiler Özel Ödülü” verilecek.
Bu yıl 14 Aralık 2015 tarihinde başlayan başvuru süreci 14 Şubat’ta sona erdi. Başvuru süreci devam ederken yarışmaya katılmak isteyen gençler için bir dizi eğitim ve atölye çalışması da gerçekleştirdik. Katılımcılar, süreç boyunca, iOS ve Android Mobil Uygulama Geliştirme, Windows 10 ve MS Azure ile Uygulama Geliştirme, IBM Bluemix ile Uygulama Geliştirme, Mobil Uygulamalarda Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi Tasarımı gibi birçok konuda uygulamalı eğitimler aldılar. Eğitimlere katılan öğrenciler, mobil uygulama geliştirmeye yönelik yetkinliklerini arttırmakla beraber orada tanıştıkları katılımcılarla takımlarını da kurabildiler.
Başvuru süreci sonrası öncelikle çeyrek finalistler belirleniyor. Daha sonra seçilen yarışmacılar yarı final kampına alınıyor ve prototip çalışmalarına başlıyorlar. Bu aşamayı ise final kampı ve jüriye sunum süreci izliyor.
FikriMobil’de projeleri değerlendiren bir jüri heyetimiz var. Benim de içinde bulunduğum jüri heyetinde projeler, Yapı Kredi Murahhas Üye ve Genel Müdür Vekili Niccolo Ubertalli, Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, Yapı Kredi Bilişim Teknolojileri Yönetimi Başkanı Cengiz Arslan, Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. M. İrşadi Aksun, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay, Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, IBM Türkiye Ülke Teknoloji Lideri Sevilay Kurt, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, gazeteci ve yazar Serdar Kuzuloğlu tarafından değerlendiriliyor.
Fikrimobil’de kazananlara ne ödül veriliyor?
FikriMobil’de bu yıl birinci olan ekip 1 haftalığına dünyanın teknoloji ve girişimcilik merkezi kabul edilen Silikon Vadisi’ne gidecek. Ekip, Silikon Vadisi gezisi kapsamında, dünyanın en büyük teknoloji firmalarını ziyaret etmenin yanı sıra Türk ve yabancı start-up firmaları ile de tanışma fırsatı bulacak. Ayrıca burada bulunan yatırımcılarla bir araya gelerek projelerini tanıtma fırsatı yakalayacak. Yarışmada ikinci olan ekibe 15 bin ve üçüncüye de 5 bin lira ödül verilecek.
Bu yıl “Finans Teknolojileri” alanındaki bir projeye de 10 bin lira değerinde “Finansal Teknolojiler Özel Ödülü” verilecek Ayrıca Microsoft, IBM ve Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nin de özel ödülleri olacak. Finale kalan ve en iyi Windows/Azure uygulamasını geliştiren proje ekibi Microsoft Türkiye’de Yaz Okuluna katılma şansı yakalayacak. Finale kalan ve en iyi Bluemix uygulamasını geliştiren ekip ise her yıl Avrupa’nın farklı ülkelerinde düzenlenen “IBM EMEA Best Student Recognition” etkinliğine katılma şansını elde edecek.
Girişimciliği destekleyen pek çok yarışma var. Bu anlamda Fikrimobil’in farkı ne olacak?
Son yıllarda üniversitelerin yanı sıra farklı kurumların girişimciliği desteklemeye yönelik pek çok çalışma yürüttüğünü görüyoruz. Bu çalışmalar ya bir yarışma, ya girişimciliğe özel bir program ya da ürün ve hizmet bazında proje bazlı oluyor. Yapı Kredi olarak biz de ülkemizde girişimciliği destekleyen bütün programları son derece değerli görüyor ve destekliyoruz.
FikriMobil yarışması ise belirli bir konuya odaklanan girişimciler arayan bir proje olarak diğer girişimcilik yarışmalarından ayrılıyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin teknik yetkinliklerini artırabilmek ve takım arkadaşları bulabilmelerini sağlamak adına başvuru aşamasında bir dizi eğitim faaliyetinde bulunuyoruz. Bununla birlikte katılımcılar çeyrek final, yarı final ve final aşamalarında da ‘İş Modeli Geliştirme’, ‘Yalın Girişim’, ‘İş Planı Geliştirme’, ‘Müşteri Geliştirme’ ve ‘Sunum Teknikleri’ eğitimleri ile bir fikrin ürüne dönüştürülmesi aşamasındaki tüm süreçleri öğreniyorlar. Bu iş fikrinin nasıl sunulacağını da profesyonellerin desteği ile tecrübe etme şansına sahip oluyorlar.
Düşük sermaye, küçük bir ekip ile geliştirilen ve iyi birer fikre sahip mobil uygulamaların dünya çapında kısa sürede yayılarak milyar dolarlık gelirler elde ettiği günümüzde, FikriMobil ile girişimcilere bu alanda kendilerini geliştirme açısından bir kapı açıyoruz.
Çeyrek finale kaç ekip kaldı? Ekipler en çok hangi üzerine yoğunlaşıyor?
Çeyrek finale çıkmaya hak kazanan proje sayısı 47 oldu. 47 ekip içerisinde engellilere destek olacak uygulamadan alışverişlerde kolaylık sağlayan uygulamaya çok farklı proje konuları söz konusu. 24 Mart itibarıyla da yarı finalistler ilan edildi. Toplam 25 ekip yarı finale çıkma hakkı kazandı.
Finans alanında sizce ne tür bir uygulama oyun değiştirici olur?
Özellikle büyük veri tarafında geliştirilebilecek uygulamaların fark yaratabileceğini düşünüyoruz. Her gün sistemlerimize milyonlarca müşteri verisi kayıt ediliyor. Finans sektöründe müşterinin ihtiyaçları ve beklentileri çok büyük önem taşıyor. Bu beklentileri iyi analiz edecek, müşterinin davranışlarını ve birtakım verileri kullanarak daha yönetilebilir ve anlamlı hale getirip, doğru zamanda doğru yerde doğru müşterilere ulaşabilecek gerçek zamanlı akıllı sistemlerin oyun değiştirici olabileceğini düşünüyoruz.
Gelecekte finans alanında bizi nasıl bir gelecek bekliyor?
Bankacılık ve finans sektörünü yeniden şekillendiren dijital dönüşümün uzunca bir süre devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle giyilebilir teknolojiler, sanal gerçeklik, yapay zeka ve biyometrik doğrulama gibi kavramlar, finans teknolojiler ve ödeme sistemleri uygulamaları ile birlikte hayatımıza girecek.