Güncelleme Tarihi:
Üniversite kazanıp okumaya başlayan kişiler bir süre sonra üniversite veya bölüm değiştirme isteğine sahip olabilir. Bunun birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Tabi üniversitede bölüm değiştirmenin nasıl yapıldığı sıkça merak edilen bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır.
Üniversitede Bölüm Değiştirme Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Üniversitede bölüm değiştirme şansı olduğu bilinmektedir. Bu bölüm değiştirme işlemini yapmak için gereken şartları taşımanız gerekmektedir. Yani her isteyen kişi üniversitede bölüm değiştirme şansına sahip değildir. Bu yüzden değişiklik hakkının nasıl elde edildiğini bilmek oldukça önemlidir.
Her öğrencinin belirli hedefler doğrultusunda üniversite okuduğu görülmektedir. Ancak zaman zaman kararsızlık veya başka nedenlerden dolayı bölüm değiştirmek gerekebilir. Bunu yapmak için öğrencilere hak tanındığı bilinmektedir.
Üniversitede bölüm değişikliği yapmak için taban puan kullanılmaktadır. Yani geçmek istediğiniz bölümün taban puanını elde etmiş olmalısınız. Aksi halde bölüm değişikliği yapma şansı bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta geçmek istediğiniz bölümün öğrenci kabul ettiği puan türüdür. Sizin de o puan türünüzün hesaplanmış olması gerekir. Bunun yanında o bölüme son giren öğrencinin puanına veya daha yüksek puana sahip olmalısınız.
Üniversitede bölüm değiştirmek istediğiniz zaman geçeceğiniz bölümün puan türü baz alınmaktadır. Taban puanı ve şartları uyan öğrenciler bölüm değişikliği için talepte bulunabilirler. Buna kurumlar arası yatay geçiş denilmektedir. Tabi geçmek istediğiniz bölümde kontenjan olması da gerekir. Yani puan şartını taşıdığınız halde o bölümde kontenjan doluysa eğer geçiş yapamazsınız.
Üniversitede bölüm değiştirme işlemi genellikle birinci dönemin sonunda yapılmaktadır. Ancak bazı üniversiteler ara dönemde öğrenci kabulü yapmamaktadırlar. Bunun için bölüm değişikliği için dönem sonunu beklemek gerekebilir. Bundan dolayı bölüm değişikliği yapılacak olan üniversitenin öğrenci kabul ettiği tarihleri bilmek gerekir. Bunun yanında bölüm değişikliği yapan öğrenci pişman olursa eğer eski bölümüne bir kerelik geri dönme hakkı da bulunmaktadır.
Burs Kesilir mi ve Şartları Neler?
Üniversite okuyan kişilerin hepsi burs başvurusunda bulunmaktadırlar. Bazıları bu bursu almaya hak kazanırken bazıları ise kredi alabilirler. Tabi burs alan kişiler daha olmak zorundadırlar. Çünkü burs almak için belirli şartlar bulunmaktadır. Aksi halde bursun kesilmesi söz konusu olacaktır.
Not ortalaması düşük olan ve üniversiteyi bırakan kişilerin aldıkları burslar kesilir. Bunlar gibi bazı şartlar daha bulunmaktadır. Burada merak edilen ise üniversitede bölüm değişikliği yapıldığı zaman bursun kesilip kesilmediği ile alakalı olan konudur.
Burs almaya hak kazanan kişiler bölüme veya üniversiteye göre değil şahsi olarak hak kazanırlar. Doğal olarak öğrenci bölüm değişikliği yapsa bile bursu almaya devam eder. Yani bölüm değişikliği yapınca bursun kesilmesi söz konusu değildir. Ancak burs almaya engel bir durumu olan kişiler veya bölüm değişikliği yapmadan önce çeşitli nedenlerden dolayı bursu kesilenler yeni geçtiği bölümde de burs alamazlar.
Bölüm değişikliği yapınca bursun kesileceğini söyleyen kişiler bulunmaktadır. Ancak buna inanmamak gerekir. Çünkü böyle bir durum söz konusu değildir. Burs şahıslara verilen bir yardımdır. Kişi burs almaya hak kazanmışsa eğer olumsuz bir durum yaşamadığı sürece burs almaya devam eder. Yani öğrenci bölüm değiştirdi diye bursu kesilmez. Yeni geçilen bölümde de öğrencinin burs yardımı alma süreci devam etmektedir.