Üniversite Değiştirme Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır? Üniversite Değiştirme Şartları

Güncelleme Tarihi:

Üniversite Değiştirme Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır Üniversite Değiştirme Şartları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:09

Okunan üniversite programlarına eş olan bölümler arasında değişim yapılmasına olanak sağlayan sisteme; yatay geçiş adı verilir. Okunan üniversite ya da bölümden memnun olunmaması durumunda tekrardan üniversite sınavlarına girmeye ve zaman kaybetmeye gerek yoktur. Peki, üniversite değiştirme ne zaman ve nasıl yapılır? Üniversite değiştirme şartları nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Yatay geçiş; hem üniversitenin bölümleri arası yapılmakta hem de üniversiteler arasında yapılmaktadır. Öğrencilerin böyle bir olanağa sahip olduğunu belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra üniversitelerin yatay geçiş konusunda ekstra koşullar getireceği de unutulmamalıdır. Bununla beraber başvurular yapılırken, üniversitelerin yatay geçiş koşulları adına ayrıntılı bilgi sahibi olunması gerekir. Üniversite kazandıktan sonra bölümün geleceğinin olmaması, kişiye uyumlu bir bölüm olmadığı, başka şehirde okumanın zor olması gibi sebepler ile yatay geçiş düşünülmektedir.

Üniversite Değiştirme Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş için; diplomayı okunan üniversite dışında almak mümkündür. Bununla beraber öğrenciler; bölümünü bir başka üniversiteden alabilir. Öğrenimi görülen yükseköğretim kurumundan bir başka yükseköğretim kurumuna, okunan alana veya eşdeğer olan programa yatay geçiş yapma olanağı bulunmaktadır.

Yatay geçiş yapmak adına aranan ilk koşul; yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalaması ise üniversitelerin belirlediği bir koşuldur. Bununla beraber en düşük ortalama; 4.00 üzerinden en az 3.00 şeklinde belirlenmektedir. Öğrenciler ise en erken birinci öğretim senesini tamamladıkları zaman yatay geçiş başvurusu yapmaktadırlar. Yatay geçiş; üniversite sınavı sonuçlarına göre bir bölüme yerleştirildikten belirli bir dönem sonrasında, değişik veya aynı bölüme ya da bir başka üniversitedeki bir kısma geçmeyi isteyen öğrencilere belirli kurallar etrafında geçiş olanağı veren bir uygulama olarak tanımlanabilir.

Üniversite Değiştirme Şartları

Yatay geçiş yapabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar içerisinde; yatay geçişin zamanı, puan çeşidi, başvuru sayısı, öğrenci sayısı, özel durumlar gibi şartlar söz konusudur. Bununla beraber üniversiteyi değiştirmek isteyen kişilerin bu şartlara dikkat etmesi oldukça önemlidir. Yatay geçiş yapmak adına genellikle istenen koşullar;

- Not Ortalaması: Yatay geçiş yapabilmek için aranan şartlardan ilki; yüksek not ortalaması olarak belirtilebilir. Bununla beraber istenen en düşük not ortalamasını; her üniversite kendine göre farklı şekillerde belirleyebilmektedir. Genel olarak not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.00 altında olmaması ve en fazla 3.50 not ortalamasına sahip olması gereklidir. Yatay geçiş kontenjanları, kısıtlıdır. Bu yüzden de en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansı, diğerlerine nazaran daha yüksektir.

- Puan Çeşidi: Öğrencilerin okudukları bölümle geçişi yapmak istenen bölümün puan türü değişikse, sınava girdikleri sene geçiş yapacakları bölümün puan çeşidinin hesaplanması gerekmektedir.

- Başvuru Sayısı: Bir öğrenci; yatay geçiş için iki defa hakka sahiptir. Bununla beraber üniversitenin onayı olduğu zaman, bir defa reddedilen öğrenci, bir sonraki yarıyıl için de başvuru yapabilmektedir. Bu karar, tam anlamıyla üniversitelere bırakılmıştır.

- Geçiş Dönemi: Öğrenciler; en erken birinci öğretim senesini tamamladıkları zaman yatay geçiş başvurusu yapmaktadır. Hazırlık ilk sene sayılmaz. Öğrencilerin not ortalamalarının hesaplanması adına bölümlerinde bir seneyi tamamlamaları gerekmektedir. Önlisans bölümlerinde ilk yarıyıl veya son yarıyıl adına; lisans bölümlerinde ise ilk sene veya son sene adına başvuru yapılmamaktadır.

- Özel Durumlar: Kayıt donduranlar yatay geçiş hakkını kaybetmemektedirler. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler, yatay geçiş adına başvuru yapamamaktadır.

- Öğrenci Sayısı: Bir programa yatay geçiş ile kaç öğrenci alınması gerektiği genel olarak o programın öğrenci kontenjanıyla orantılı olmaktadır. Bu oran ise yüzde 5 ile 10 arasında olabilir. Yüz kişilik bir kontenjanı olan bir bölüm adına, 5 öğrenci alınmaktadır. Bu sayılar da, üniversitenin inisiyatifine kalmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!