Ubisoft bu kez de yedi denizlerin hakimi

Güncelleme Tarihi:

Ubisoft bu kez de yedi denizlerin hakimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2013 10:38

Ubisoft’un çıkardığı altıncı Assassin’s Creed oyunu Black Flag oyuncularına açık denizlerde uzun ve keyifli saatler vaat ediyor. Serinin klasikleşen hatalarının düzelmediği Assassin’s Creed: Black Flag buna rağmen aksiyon düzeyi yüksek bir oyun. Fakat seri içinde büyük kentlerin tarihi atmosferi içinde kaybolmaya alışmışsanız Black Flag istediğiniz tadı vermeyecektir. Fakat açık denizlerde kılıç sallamak ilginizi çekiyorsa bu tam sizin oyununuz.

Haberin Devamı

“Dümene, dürbüne ve rüzgara bak.” Çok sevilen bir korsan türküsü böyle başlar. Assassin’s Creed IV’te (AC 4) aynen böyle

Ubisoft bu kez de yedi denizlerin hakimi
başlıyor. Ağustos ayında Almanya’daki Gamescom fuarında görme şansını bulduğumuz AC4 1718’den günümüze kadar olan çok geniş bir zaman dilimini kapsıyor.

Serinin beşinci oyunu yine heyecan yine aksiyon ve her zamanki gibi tarih dolu. Tarih 18. yüzyılın başı. Yer Kuzey Amerika’nın batı kıyıları. Korsanlar, İngiliz ve İspanyol donanmalarının iç içe geçtiği bu coğrafyada Edward Kenway büyük paralar kazanmak uğruna korsanlığa başlayan bir çiftçi.

Çiftçilikle karısına iyi bir hayat sağlayamayan Edward korsanlığa ‘sınıf atlamak’ ve zengin olmak için başlıyor ve kendisini kısa süre içerisinde Jamaika ve Küba arasındaki denizlerde kılıç sallarken buluyor. Edward Kenway AC 3’ten tanıdığımız Haytam Kenway’in babası. Kendisi serinin diğer oyunlarında olduğu gibi doğuştan bir Assasssin (Assassin suikastçi demek. Oyundaki orijinal deyime sadık kalmak adına yazının devamında da böyle anacağız.) değil. Kendisi zaman içerisinde kendisini Assassin cemaatinin içinde buluyor. Kenway’in açık denizlerdeki en büyük düşmanları ise dönemin dünya hakimi olan İngilizler ve İspanyollar.

Haberin Devamı

İSPANYOL VE İNGİLİZLERE DİKKAT

Hikayeye kısaca değinmek gerekirse… Kenway açık denizlere açıldıktan kısa bir süre sonra mürettabatına dahil olduğu korsan gemisi batırılıyor. Okyanusta mahsur kalan bu genç Galli mahsur olduğu adadan bir İngiliz tüccar sayesinde kurtulur. Bu sırada istemeden de olsa adadan kurtulurken bir Assassin’i öldürür ve kıyafetlerini üzerine geçirir. Tek derdi para kazanmak olan bu genç adam Assassin’in üzerinden çıkan eşyaları satmak derdindedir. Çok kısa bir zaman içinde öldürdüğü Assassin’in cebinde bir cam küp ve not bulur. Notta elindeki küpü aslen bir İspanyol olan Havana valisine vermesi gerektiği söylenir. İşte bu tam da Edward’ın para kazanmak için aradığı fırsattır.

Haberin Devamı

Hırslı korsan sığındığı İngiliz tüccarla birlikte Havana’nın yolunu tutar ve Kingston, Nassau ve Havana arasında geçecek olan macerasına başlar. Edward istemeden de olsa kendisini tarihi Tapınak Şövalyeleri ve Assassin’ler arasında asırlardır süren mücadelenin içinde bulur. Hikayenin bunda sonraki olay örgüsünü serinin hayranları aralayacaktır.

GRAFİK MOTORU DEĞİŞMEDİ

Assassin’s Creed IV Black Flag’te serinin önceki oyunu olan AC III’teki grafik motoru olan Anvil Next kullanılmış. Bu motorun seriye getirdiği dinamizm kendisini Black Flag’de de gösteriyor. Dövüş sistemine Batman Arkham Asylum ile eklenen ‘counter’ (karşı saldırı) sistemi Batman’deki kadar başarılı olmasa da oyuna ‘lezzet’ katmış. Fakat dövüşler içerisindeki mantık hataları serinin ‘müzmin hastalığı’ olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bazen kılıçla müdahale içine girdiğiniz 4 adam arasından birine ‘girişirken’ diğer 3’ü sizi izliyor. Bu da oldukça mantıksız gözüküyor.

Haberin Devamı

Öte yandan oyunun önceki yapımlarında Roma, Floransa, Şam, Boston ve İstanbul gibi devasa şehirlerdeki detaylar Black Flag’de yok. İstanbul’daki Ayasofya’nın sanal ortama aktarılması büyüleyici nitelikteydi. Fakat 18. Yüzyıldaki Havana, Kingston ve Nassau gibi şehirlerde oyuncuyu hikayenin içine çekecek pek detay yok.

ŞEHİRLER HEYECAN VERMİYOR

Şehirler genel olarak sade bir bir sahil şeridi ve bungalov beton karışımı evlerden oluşuyor. Evlerin yüksekliği de oldukça kısa. Bu yüzden Edward ile binaların çatılarına tırmanıp çatıdan çatıya zıplamak pek keyif verici değil. Özellikle Floransa çatılarında Ezio ile yaşananlar düşünülünce Black Flag’de oldukça sade şehirler var. Zamanında Kudüs’ü sanal ortamda tasarlamış olan Ubisoft ekibinin mekan seçimleri bu yüzden oldukça sıkıntılı gözüküyor.

AC IV ekibinin en çok üzerinde durduğu konu ise deniz savaşları olmuş. Korsanlık ilginizi çeken bir konu ise ya da en azından Karayip Korsanları serisi hoşunuza gidiyorsa bu kısmı çok seveceksiniz. Gemimizin adı Jackdaw kaptanımız ise tabii ki Kenway. Deniz savaşları oldukça eğlenceli. Gemi zaten oyun içinde genel olarak bir bölgeden diğerine hareket ederken kullanılıyor. Yolda ilerlerken de İspanyol ve İngiliz donanma gemileriyle karşı karşıya geliyorsunuz.

Haberin Devamı

GEMİ BASMAYA HAZIR OLUN

Gemi savaşları iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşama gemiyi etkisiz hale getirme. Bu bölümde zincir ve toplarla karşınızdaki gemiyi hareket edemeyecek hale getirmeye çalışıyorsunuz. Bunu yapmak için Jackdaw’ı güçlendirmeniz de önemli. Gemiler güçlerine göre belli bir level’a (aşama) ayrılmış durumda. Örnek vermek gerekirse 36. seviyedeki bir kalyonu etkisiz hale getirmek için geminizin zırhının oldukça kuvvetli olması gerekiyor.

Gemiyi etkisiz hale getirdikten sonra ‘çıkarma’ yapma kısmı var. Bu kısım ise çok kefiyli. Edward ile geminin dümenini bırakıp hareketsiz hale getirdiğiniz gemiye atlıyorsunuz. Burada geminin level’ına göre 5, 10 veya 15 mürettabatı öldürmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra ise 3 alternatifiniz var. Ya geminin mürettabatını kendi ekibinize katacaksınız. Ya da yakaladığınız mürettabatı serbest bırakıp denizlerdeki aranılırlık düzeyinizi düşüreceksiniz. Ya da gemide yağmaladığınız malların parasını katlayacaksınız. Fakat gemiyi ele geçirdikten sonra gemideki her türlü materyal sizin oluyor.

Haberin Devamı

198 LİRAYA SATILIYOR

Bunlar arasında içkiler, şeker ve metal gibi malzemeler bulunuyor. Şeker 18. Yüzyıl için çok önemli bir malzeme. Satışından elde ettiğiniz para ile gemiyi geliştirebilmeniz mümkün.

Kasım ayının başında çıkan Assassin’s Creed: Black Flag şu ana kadar 3.2 milyon adet satmayı başardı. Noel sezonuna doğru bu satış 6 milyon sınırını aşabilir. Böylesine niş bir oyuncu kitlesini hedef alan bir yapım için rakam hiç fena değil.

Assassin’s Creed Black Flag’i Türkiye’ye Aral İthalat getiriyor. Oyunun satış fiyatı ise Playstation 4 için 198 TL olarak belirlenmiş.

BAKMADAN GEÇME!