Güncelleme Tarihi:
Alınan karar 3G internet erişimi sağlayan GSM operatörleri ile internet erişim hizmeti veren TTNET ve Superonline gibi ISP şirketlerine tebliğ edildi. Yasaklama kararı, operatörler ve şirketler tarafından aşama aşama uygulamaya konacak.
MAHKEME KARARI YOK İDARİ TEDBİR VAR
Bu arada, kapatmanın mahkeme kararı olmadan yapıldığı ve idari tedbir uygulandığı öğrenildi. Siteye Türkiye içinde erişim sağlanamazken, DNS ayarlarını değiştiren ve VPN uygulamalarını kullananlar siteye girebiliyor.
YOUTUBE YASAĞI HİSSEDİLMEDİ
YouTube'a yasak gelmesiyle birlikte pek çok kullanıcı bundan etkilenmedi. Zira Twitter'ın yasaklı olması sebebiyle VPN gibi servisleri kullanan birçok kullanıcı yasaklı YouTube'a girmeye devam etti. Yani bir bir bakıma YouTube yasağı saniyeler içinde delik deşik oldu.
YASAĞIN ARDINDAN GOOGLE'DAN İLK TEPKİ
YOUTUBE'un akşam saatlerinde Türkiye genelinde TİB erişime kapatılmasının ardından Google'dan ilk açıklama geldi. Google Inc. sözcüsü yasağın ardından şu açıklamalarda bulundu:
"Türkiye’deki bazı kullanıcılarımızın YouTube’a erişemediklerine dair raporlar alıyoruz. Bizim tarafımızda herhangi bir teknik sorun olmamakla birlikte konuyu araştırıyoruz."
TÜRKİYE YOUTUBE'LA GÖRÜŞÜYOR
Reuters'ın haberine göre yasağın gelmesinin ardından ilerleyen saatlerde YouTube'la görüşen Türk yetkililerin, Suriye'ye düzenlenecek olası bir operasyonla ilgili iddiaların yer aldığı videonun silinmesi halinde, siteye yönelik yasak kararının kaldırılabileceğini ifade ettiği öne sürüldü. Reuters'a konuşan bir başbakanlık kaynağı, Türkiye'nin YouTube'a erişimi, söz konusu videonun bir "ulusal güvenlik sorunu" yaratmasının ardından engellediğini söyledi.
Kaynak, bu videonun silinmesi konusunda, Türkiye ile YouTube arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
'BEN GİRİYORUM SİZ DE GİRİN'
YouTube'un yasaklanması akıllara 2008 yılında da erişime kapatılan YouTube'a Başbakan Erdoğan'ın sözlerini getirdi. Erdoğan bir gazetecinin 'YouTube'a giremiyorum' sözleri üzerine 'Ben giriyorum siz de girin' sözlerini kaydetmişti.
AB VE ABD'DEN YOUTUBE TEPKİSİ
AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle, Türkiye’de Twitter’dan sonra YouTube’un da kapatılmasına Türkçe tweet’le tepki gösterdi. “Bu nereye varacak” diyen Füle kısıtlamanın ölçülü olması gerektiğini yazdı.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise Twitter yasağında olduğu gibi YouTube yasağında da Türk Hükümeti’ne vatandaşlarının bu sitelere erişimini engellememe çağrısında bulundu.