Türkiye'de mobil sektör altın çağını yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede mobil sektör altın çağını yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 09:47

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Kır, sektörün 2013'ten itibaren her yıl iki kat büyüyeceğini, büyümenin sağlıklı olabilmesi için ise başta vergi uygulamaları olmak üzere adil bir regülasyon sistemine ve teşviklerin teknoparklar dışına taşınmasına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Burak Kır, yaptığı açıklamada, Türkiye'de satılan cep telefonlarının yüzde 50'den fazlasının akıllı telefon, bilgisayarların yüzde 20'sinin ise tablet PC olduğuna dikkati çekti.

Akıllı telefonların şu anda cep telefonu, internet, TV, radyo ve PC'yi bir arada sunma kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Kır, Türk insanının da teknolojiye çabuk adapte olmasının, sektörün 2013'ten itibaren her yıl iki kat büyümesine neden olacağını vurguladı.

Büyümenin sağlıklı olabilmesi için sektörün başta vergi uygulamaları olmak üzere adil bir regülasyon sistemine ve teşviklerin teknoparklar dışına taşınmasına ihtiyacı olduğunu belirten Kır, önümüzdeki yıllarda küresel rekabetle baş edebilmeleri için sektörün muhatap olduğu yasal düzenlemelerin, sektörün önünü açacak bir içeriğe kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

“Sektör altın çağını yaşıyor”

Türkiye'de mobil veya internet üzerinden servis veren yerli ve yabancı oyuncuların aynı kanuna tabi olması gerektiğine işaret eden Kır, 2007 yılının mobil servis sağlayıcıları için adeta bir milat niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Özellikle akıllı telefonların Türkiye pazarına girmesi ve ardından da bilgisayarların tablet PC'ye dönüşmesinin, sektörün altın çağına girmesine neden olduğunu aktaran Kır, “Bu gelişme de mobilite kavramının yaygınlaşmasını sağladı. Apple, Samsung, HTC ve Nokia gibi global oyuncuların da Türkiye pazarına girmeye başlamasıyla akıllı telefonlar iyice yaygınlaştı” görüşünü dile getirdi.

Kır, geçen yılın, özellikle bürokrasi ile teknoloji KOBİ'lerinin birbirlerini daha iyi anladıkları, KOBİ'lerin beklentilerini ve sıkıntılarını bürokrasiye daha iyi anlatabilmeyi başardıkları bir yıl olduğunu ifade etti.

“Global oyuncuların vergi ödememesi haksız rekabete neden oluyor”

Mobil servis sağlayıcıları sektörünün 2013 yılından itibaren her yıl katlanarak büyüyeceğini öngören Kır, sektördeki yerli oyuncuların bu sürece hazır olduğuna dikkati çekti. Kır, şunları kaydetti: “Türkiye'de dünyanın gereklerine cevap verebilecek iç düzenlemelere ihtiyaç var. 'Global oyunculara yüksek vergiler uygulansın' gibi bir talebimiz yok. Biz yurt dışından gelen her ürüne tanınan serbestlikler yurt içinde üretim yapan firmalara da sağlansın istiyoruz. Yerli firmalarımız her türlü vergiye tabi tutulurken, global oyuncuların hiçbir vergi ödemeden pazarımızda dolaşması haksız rekabete neden oluyor. Vergi uygulamasındaki ciddi dengesizlikler sektörün ve katma değerli servislerin gelişimini engelliyor. Silikon Vadisi olarak adlandırılan yerel ve bölgesel uygulamalar artık görevini tamamladı. Dünyada teknoloji KOBİ'lerine verilen destek artık belli bir bölge, belli bir yatırım alanı, tanımı ve sınırlaması getirilmeden kullandırılıyor. Şirketler teknopark dışında da teşvik edilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!