A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2013 12:24
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ICANN'ın (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) Türkiye'de internet dağıtım merkezi kurulmasına karar verdiğini açıkladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun (ICANN), Türkiye ve Singapur'da birer internet dağıtım merkezi kurulmasını kararlaştırdığını bildirdi. Yıldırım, “Her türlü bilgi Türkiye üzerinde depolanacak ve buradan çevre ülkelere
trafik devam edecek. İnternetin kavşak noktalarından biri Türkiye olacak” dedi.
Bakan Yıldırım, JW Marriott Otel'de düzenlenen E-Devlet Kapısı ve Yerel Yönetimler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, E-Devlet Kapısı'ndan hizmet veren kurum sayısının 80 olduğunu belirterek, sadece 2 bin 900 belediye olduğu düşünüldüğünde daha gidilecek çok yol olduğunu söyledi.
Türkiye'de 50 milyona yaklaşan internet kullanıcısı bulunduğunu ifade eden Yıldırım, buna karşılık E-Devlet Kapısı'nı ziyaret edenlerin sayısı 15 milyonu bulmadığını kaydetti. Yıldırım, “Herhalde vatandaşın devletle işi bitmiş, devletin kapısına ihtiyacı yok veya belki daha doğru olanı; bilişimin modern yönetişimin gerekleri olan sanal ortamdan devletin kapısına gidip, el pençe divan durmaktan başka hizmet yolları olduğunu tam anlamıyla vatandaşımıza anlatamamışız. Veya kurumlarımızın artık böyle hizmet kapısı olduğunu tam olarak algılatamamışız” diye konuştu.
Dünyada 2,5 milyar internet kullanıcısı olduğunu ve her geçen gün sayının daha da arttığını hatırlatan Yıldırım, vatandaşların bunu eğitimde, ticarette, seyahatte kullandıkları gibi etkin bir şekilde devletle işlerinde de rahatlıkla kullanabilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda daha önce ulaşım ve erişimin sorun olduğunu ifade eden Yıldırım, son 10 yıldır yaptıkları çalışmalarla bu sorunu ortadan kaldırdıklarını kaydetti. Türkiye'nin her yerinde bilgi otobanları bulunduğuna işaret eden Yıldırım, “Artık bilgiye erişim için alt yapı sorunu var diyemezsiniz. İhtiyacımız olan trafiktir. Trafik de onun üzerinde verilen hizmetlerle sağlanacaktır” dedi.
E-Devlet Kapısı hizmetinin 2008 yılında başlatıldığını hatırlatan Yıldırım, bugüne kadar buradan hizmet veren kurum sayısının düşüklüğü ve ilk belediyenin 2012'nin Haziran ayında sisteme dahil olmasının sorgulanması gereken bir konu olduğunu ifade etti.
Ulaşan, erişen Türkiye'den sonra daha kolay ulaşılan, erişilen devlet altyapısını geliştirmeleri gerektiğine işaret eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Bunun yolu bilişimdir, E-Devlet Kapısı'dır. E-Devlet Kapısı'nı herkese en kolay erişilecek şekilde açmak herkesin görevidir. Bizim bakanlığımızın görevi bu kapıyı açık tutmak, buradan girecek olan herkese 'buyurun hizmet sunun' demektir. Ev sahipliğinde kusur etmemektir. Bundan sonrası hizmet vereceklere düşüyor.
Bilgileri paylaşmaktan kıskanan ve alışılmış bürokrasiyi devam ettirmeye çalışan kurumlar unutulur giderler, varlıklarını devam ettirmemezler. O yüzden herkesin E-Devlet Kapısı'nı özellikle çalmasını istirham ediyorum. Bugün bu kapıyı çalmazsanız yarın kendinize yer bulamazsınız. Burada sorun zihinsel dönüşümdür. Bürokrasinin tuşlara dönmesi yani fiziki olarak işlem yapmak yerine bir tuşla işlemin yapılması vatandaşın öteden beri hayalidir. Vatandaş şafak sökmeden kuyrukta beklerdi 10 sene önce. Kimisi hastane kimisi vergi, beyanname, pasaport, vize için kuyrukta beklerdi. İşte bunları sona erdiren modern yönetişim budur. Şimdi artık vatandaş ister Çin'de ister Amerika'da saat farkı mevsimi fark etmeden her yerde şu elindeki telefon çantasındaki bilgisayarla her işlemi yapabilir hale geldi. Devlet kapısından hizmet almak demek devletin soğuk yüzünü görmeden işini başlayıp bitirmek demektir. Bunu başardığımızda proje başarıya ulaşmış demektir. Buradan hizmet alan ve verilen hizmetlerin sayısının artmasını temenni ediyorum.”
İnternet dağıtım merkezi kurulacak Biyometrik kimlik kartına geçmekte geç kalındığını belirten Bakan Yıldırım, vatandaşın bütün bilgilerinin bir kaynak altında toplanması gerektiğini bunun da biyometrik kimlik kartı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, bilgi iletişim alanında son yıllarda baş döndürücü bir gelişme gösterdiğini belirten Bakan Yıldırım, Türkiye'nin mobil iletişimde kapsama alanı ve aylık konuşma, mesajlaşma miktarı bakımından Avrupa'da birinci olduğunu kaydetti.
Bakan Yıldırım, bu gelişmeler sonucunda, internet dağıtım merkezlerinden bir tanesinin de Türkiye'de kurulacağını bildirerek, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun(ICANN), Türkiye ve Singapur'da birer merkez daha kurulmasını kararlaştırdığını belirtti. Bakan Yıldırım, “Her türlü bilgi Türkiye üzerinde depolanacak ve buradan çevre ülkelere trafik devam edecek. İnternetin kavşak noktalarından biri Türkiye olacak. Türkiye'nin bilgi toplumu olma yolunda çok büyük bir yol katedecek” diye konuştu.
TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay da E-Devlet Kapısı ve hizmetleri hakkında bilgiler verdi.
E-Devlet Kapısı'nın e-devlet hizmetlerini ortak bir platformda toplayarak kullanıcılara hızlı ve güvenli bir şekilde sunan bir alt yapı olduğunu söylen Dalbay, E-Devlet Kapısı'nın iş süreçlerini hızlandırdığını, zaman ve mekan sınırlamasını ortadan kaldırdığını, söyledi.
Dalbay, E-Devlet Kapısı'nın 18 Aralık 2008 tarihinde 22 pilot hizmetle açıldığını belirterek, söz konusu tarihten bu yana kayıtlı kullanıcı sayının 14 milyon 294 bin 204'e ulaştığını kaydetti.
Toplam kullanıcı sayısının yüzde 24'ünün kadın yüzde 76'sının ise erkek olduğunu ifade eden Dalbay, 66 ve üzeri yaş grubundan 585 bin kayıtlı kullanıcı olduğunu vurguladı.
Vatandaşların hizmet taleplerine yönelik olarak çalışmalar yaptıklarını anlatan Dalbay, Mobil E-Devlet uygulamasını hayata geçtirdiklerini, akıllı telefon yada tabletlerden de E-Devlet Kapısı hizmetlerinden yararlanıldığını ifade etti.
Dalbay, E-Devlet Kapısı'nda 80 kurumun bulunduğunu ve 640 hizmet sunulduğunu belirterek, 2012 Ocak 2013 Şubat döneminde aylık ortalama kullanıcı sayısının 1 milyon 963 bin, aylık ortalama hizmet kullanım sayısının 28 milyon 493 bin ve ortalama anlık kullanıcı sayısının ise 6 bin olduğunu kaydetti.
Dalbay, 2012 yılı Haziran ayından itibaren yerel yönetimlerin E-Devlet Kapısı'ndan hizmet sunduklarına işaret ederek, “İlk hizmet sunan belediye Pendik Belediyesi, ilk hizmet sunan Büyükşehir Belediyesi' Konya Büyükşehir Belediyesi, en çok hizmet sunan belediye ise Keçiören Belediyesi oldu” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, E-Devlet Kapısı'ndan en etkin hizmet sunumu yapan belediyelere ödülleri verildi.