Güncelleme Tarihi:
Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, Turkcell'in geçen yıl başlattığı "Geleceği Yazanlar" projesi kapsamında hayata geçirilen "Uygulama Maratonu" hafta sonu gerçekleşen kod geliştirme etkinliği (hackathon) ile başladı. Türkiye'deki en geniş kapsamlı katılımcı profiline sahip maratona yaklaşık 600 kişi başvurdu. Başvurular arasında yapılan değerlendirme sonrasında 18 şehirden toplam 153 kişi Uygulama Maratonu'nda yarışmaya hak kazandı.
62 ekibe ayrılan maratonculara ilk olarak sosyal, çevresel ve ekonomik anlamda topluma katkı sağlayacak uygulama alanları hakkında bilgi verildi ve "Teknoloji ile İyileşen Yaşamlar" başlığı altında eğitim, sağlık, mobil finans, ulaşım, M2M, iş dünyası ve sosyal sorumluluk alanları öncelikli olmak üzere ihtiyaçlar aktarıldı. Katılımcılar 2 gün boyunca toplam 25 saat en iyi kodu geliştirmek için alın teri döktü ve ardından sunum yaparak projelerini paylaştı.
"Teknoloji ile sosyal dönüşüm yaratmak istiyoruz"
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, etkinlikte yaptığı konuşmada, artan mobilleşmenin girişimciler, bilişim sektöründe çalışanlar ve öğrenciler için birçok fırsatın kapılarını araladığını ifade etti.
Bu potansiyeli harekete geçirmek ve her sektörde mobil uygulamaları etkin kullanarak Türkiye'yi bir adım daha öne taşımak için gençlerin yaratacağı uygulamaların büyük önem taşıdığını vurgulayan Öztürkler, şunları kaydetti:
"Türkiye İçin Mobil Yazılım Seferberliği felsefesi ile yola çıktığımız Geleceği Yazanlar'da gerçekleştirdiğimiz teknolojiyle iyileşen yaşamlar maratonu gençlerimizin teknolojiyi kullanma potansiyelini nasıl üretkenliğe dönüştürdüğünün bir göstergesi olacak. İnanıyoruz ki yazılımcılarımız eğitim, sağlık, tarımsal üretkenlik, çevre gibi tüm toplumsal ve sektörel fayda sağlayacak alanlarda başarılı işlere imza atacaklar. Bu anlamda Türkiye’de büyük bir potansiyel var ve Turkcell olarak bu potansiyeli desteklemek ve teknoloji ile sosyal dönüşüm yaratmak istiyoruz."
Çıkacak bu uygulamaların sosyal ve ekonomik anlamda Türkiye'nin gelişimine fayda sağlayacağını belirten Öztürkler, bu maratonda gençlerden aldığı enerji ve heyecanın Türkiye'nin gelecekte mobil uygulama pazarında liderliğe oynaması için nasıl büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti.
En başarılı ekip Silikon Vadisi'ne gidecek
Uygulama Maratonu'nun ilk aşaması olan kod geliştirme etkinliğine öğrenciler, IT profesyonelleri ve freelance (serbest) yazılımcılar katıldı. Etkinlikte Fatih Üniversitesi'nde eğitimine devam eden Mozambikli bir yazılımcı ve Fransızca-İngilizce sözlük geliştiren Kanada'da yaşayan bir Türk geliştirici de yer aldı. Turkcell'in Kardelenler projesi kapsamında eğitim bursu ile desteklediği üniversiteli kız öğrenciler arasından seçilen 14 Kardelen de katılımcılar arasındaydı.
Geleceği Yazanlar etkinliğinde 48 saat içinde 5,5 saat sunum, 2 saat mentorlarla buluşma, 16 saat kod geliştirme, 52 sunum paylaşımı yapıldı. Katılımcılar yoğun kod geliştirme faaliyeti sırasında 200'ü aşkın selfie çekti. 10 danışman 16 saat süren gece çalışması boyunca geliştiricilerle vakit geçirdi.
İlk geliştirme çalışmalarının yapıldığı kod geliştirme etkinliğinin ardından, maraton katılımcıları 6 hafta boyunca, belirledikleri odak alanları çerçevesinde mobil ekosistemin önde gelen isimlerinden oluşan danışmanlarla birebir çalışma şansına sahip olacak. Her hafta konusunda uzman danışmanlarla da bir araya gelecek katılımcılar 6 haftanın sonunda uygulamalarını bitirecek. Uçtan uça mobil uygulama geliştirme deneyimi yaşayacak katılımcılar arasından finale kalmaya hak kazanan 10 ekibi, Turkcell ve sektörün önde gelen isimlerinden oluşan jüri belirleyecek.
Geleceği Yazanlar Uygulama Maratonu'nun finali ise 14 Mayıs 2014'te gerçekleştirilecek. Türkiye'ye ve sektöre ekonomik ve sosyal değer yaratan en başarılı 5 ekibe akıllı telefon, bilgisayar, tablet ve tanıtım desteğinden oluşan hediyeler verilecek. Bunun yanı sıra etkinlik katılımcılarına, sektörü deneyimlemek ve vizyon kazandırmak için Turkcell iş ortakları ve Turkcell'de iş ve staj imkanları sunulacak.
Maratonda en iyi uygulamayı geliştiren ve Turkcell İş Ortağı olma potansiyeline sahip ekip ise Silikon Vadisi'ne giderek dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerini ziyaret edecek ve Turkcell iş ağında bulunan şirketlerle görüşme şansına sahip olacak. Proje kapsamında gençlerin geliştirdiği başarılı mobil yazılımlar Turkcell'in uygulama mağazası T-Market üzerinden de kullanıcıların beğenisine sunulacak.