Turkcell’de Süreyya Ciliv dönemi kapandı

Güncelleme Tarihi:

Turkcell’de Süreyya Ciliv dönemi kapandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 01:20

Süreyya Ciliv 8 yıldır sürdürdüğü Turkcell Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldı. Turkcell’in hissedarları arasındaki iktidar savaşı boyunca koltuğunda olan Ciliv’in tam kredi operasyonuyla sorunların yeni bir aşamaya girdiği dönemde ayrılması dikkat çekti.

Haberin Devamı

SON dönemde yönetim kurulu başta olmak üzere idari kadroda büyük bir değişim gösteren Turkcell’de genel müdür de görevinden ayrıldı. 2007 yılından bu yana genel müdürlük görevini yürüten Süreyya Ciliv’in ayrıldığı dün akşam saatlerinde Turkcell tarafından resmen açıklandı. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada genel müdürlük görevine halihazırda Teknoloji Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz’ün mevcut görevine ek olarak vekalet edeceği; ayrıca yeni genel müdür atama sürecinin başlatıldığı belirtildi.

20. YIL RESEPSİYONU

Turkcell’in karmaşık hisse yapısı nedeniyle büyük hissedarlar arasında yaşanan iktidar savaşının tam ortasında uzun yıllardır gemiyi yüzdürmeye çalışan Süreyya Ciliv’in tam da kredi operasyonuyla yeni bir döneme girildiğinde ayrılması dikkat çekti. Kulislerde Süreyya Ciliv’in Turkcell’de son dönemde yönetimde kamu ağırlığının gittikçe artması ve yetkilerinin kısıtlanmasından rahatsız olduğu konuşuluyordu. Son olarak 11 Kasım 2014’te yapılan 20. yıl resepsiyonunda her toplantıda yalnız görmeye alıştığımız Genel Müdür Süreyya Ciliv, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve kamunun atadığı diğer yönetim kurulu üyeleriyle beraber sahneye çıkmıştı.

YERİNE KİM GEÇECEK

Son dönemde sık sık görevinden alınacağı yerine ise bazı isimlerin geçeceği öne sürülüyordu. Bu isimlerden en çok konuşulan da THY Genel Müdürü Temel Kotil’di. Genel müdürlük sürecinin başladığı ifade edilen Turkcell’de direksiyona geçecek yeni ismin özel sektörden bir profesyonel mi yoksa yine kamuya yakın bir isim mi olacağı merak ediliyor.

Haberin Devamı

Süreyya Ciliv kimdir?

Ciliv, 1977’de eğitimini sürdürmek için ODTÜ’yü terk ederek ABD’ye gitti. 1981’de Michigan Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini bitirdi. 1983’te Harvard Üniversitesi’nden MBA derecesini aldı. Profesyonel hayata ilk adımını ABD’de Metagraphics Company’de Yazılım Geliştirme Mühendisi olarak attı. Aynı şirkette Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörlüğü’ne terfi etti. Ciliv, 1987’de Novasoft Systems Şirketi’ni kurdu. On yıl içerisinde bu şirkette Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı görevinde bulundu. 1997’de Türkiye’ye Microsoft Ülke Müdürü olarak döndü. 2000’de şirketin ABD’deki merkezine atanan Ciliv, 2007’ye kadar Microsoft Global Satış, Pazarlama ve Servisler Grubu’nda yöneticilik yaptı. Ciliv, Ocak 2007’den beri Turkcell’deydi.

Haberin Devamı

İstifa eden Süreyya Ciliv 2007 yılının ocak ayında Turkcell’de göreve başlamıştı. Ciliv döneminde yurtiçinde olduğu kadar yurtdışı yatırımlarına da büyük ilgi gösterildi. Turkcell, yatırımların sonucu 9 ülkede mobil iletişim operatörü olarak hizmet verirken toplam müşteri sayısı 71.3 milyon kişiye ulaştı.

Hisseler Ziraat’te rehin

TURKCELL’de Karamehmet ile Rus Alfa Grubu arasındaki yüzde 13.8’lik hisse savaşı 2005’e kadar dayanıyor. 2005’te Rus Alfa ile Karamehmet 3.3 milyar dolarlık finansman paketinde anlaşmış, Alfa’ya yüzde 13.51 hisse veren Çukurova, yüzde 13.81’lik hisseyi rehin etmişti. Daha sonra Alfa, ‘ödemeler gecikti’ diyerek ile hisseye el koymak istemişti. Alfa parayı alabilmek için İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council’e başvurmuştu. Mahkeme, Karamehmet’ten 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemesini istemişti. Ödeme için önce devreye Ülker Grubu’na ait Gözde Yatırım girmişti. Ancak sorun Ülker devre dışı bırakılarak çözülmüştü. Kamu bankası Ziraat’in Çukurova’ya 1.6 milyar dolar kredi vermesiyle Çukurova Turkcell’deki kontrol hissesini yeniden ele geçirmişti. Ama bu hisseler kredi karşılığı Ziraat Bankası’na yani kamuya rehin verildi. Hisse savaşı ise 2010’da zirve yapmıştı. 20 Ekim 2010’daki genel kurula hükümet komiseri katılmamış ve kongre 20 gün ertelenmişti. Bu 4 yıllık genel kurul yapılamama sürecini başlatmıştı. Ardından 2012’de SPK ortakların yönetim kurulu üyelerini görevden alıp üç bağımsız üye Ahmet Akça ile eski bakanlar Atilla Koç ve Hilmi Güler’i atamıştı. Görev süresi dolan 4 üyenin yerine de iki bağımsız üye daha atanmıştı.

Haberin Devamı

Turkcell’in Ankara’da yapılan 20. yıl resepsiyonunda sahneye Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in yanı sıra kamu tarafından atanan yönetim kurulu üyeleri de çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!