Güncelleme Tarihi:
CERN’in başarılı bilim insanları arasında gösterilen ve üzerinde çalıştığı ’Alfa Manyetik Spektrometresi’ (AMS-02) deneyi ile adından söz ettiren ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Bilge Demirköz, Antalya Koleji öğrencilerine araştırmalarına devam ettiği CERN, Uluslararası Uzay İstasyonu ve CERN’de bulunan Higgs Parçacığı’na ilişkin bilgi verdi.
ENGİN ARIK FONU, CERN’E GÖTÜRÜYOR
Isparta’da uçak kazasında ölen fizikçi Prof.Dr. Engin Arık adına açılan fonla her yıl 7 öğrencinin CERN’de 3 ay staj yapma imkanı bulduğunu belirten Doç.Dr. Bilge Demirköz, şu ana kadar Türkiye’den 48 üniversite öğrencisinin bu fon kapsamında desteklendiğini dile getirdi.
Liseli öğrencilerin de finans bulmaları ve bu konuda randevu almaları durumunda CERN’e gidebileceğini belirten Doç.Dr. Demirköz, şöyle dedi:
"Her yıl yaklaşık 10 öğrenci grubu Türkiye’den CERN’e geliyor ve 1 günlük gezme imkanları oluyor. Şu anda yeraltı açık, inebiliyorlar. ATLAS, CMS ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın mıknatıslarını görmek dışında, aynı zamanda oradaki bilim insanlarıyla konuşuyor, tartışıyor, dersler görüyorlar. Ayrılırken bilime farklı baktıklarını gözlemliyorum hep. Rezervasyonlar ise 4-5 ay sonrasına veriliyor."
"ÇALIŞAN BİRÇOK TÜRK VAR"
Yaklaşık 2 yıl CERN’de kadrolu görev yaptığını dile getiren Doç.Dr. Demirköz, kendisi dışında CERN’de çalışan birçok Türk olduğunu, çoğunun CERN’in görevlisi olarak değil, başka üniversiteler adına orada çalıştığını söyledi. Doç.Dr. Demirköz, Türkiye’den Çukurova, İstanbul, Boğaziçi gibi üniversitelerden CERN’in elemanı olmadan görev yapan isimler bulunduğunu aktardı.