Türk gezegeni için görev başına

Güncelleme Tarihi:

Türk gezegeni için görev başına
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2008 11:21

Gökbilimi ile ilgilenenlere, adını Türkiye'nin koyacağı yeni bir gezegeni bulma çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Keşfedilmiş 300'e yakın güneş dışı gezegene bir yenisini eklemek için kolları sıvayan TÜBİTAK, genç bilimcileri uzmanlar eşliğinde keşfe çıkmaya çağırıyor. Meraklılı gezegen avcılarına çağrı yapan kuruluş, gezegeni bulan ekibi 100 Bin YTL ile ödüllendirecek.

Bilim ve Teknik dergisinde "Haydi Teleskop Başına" başlığıyla verilen haberde, TÜBİTAK'ın amatör gökbilimcileri zorlu bir sınava çağırdığı belirtiliyor. Sınavın amacı ise "ülkemizin adını göklere yazdırmak".
 
Bugüne kadar keşfedilmiş 300 civarında güneş dışı gezegenin varlığından bahsetmek mümkün. Haberde, "Bunların arasında belki de insanlığın hiç ulaşamayacağı, ama varlığını, üzerinde ne türden olursa olsun yaşam barındırabileceğini bilmekten mutlu olacağı Dünya benzeri gezegenler de olacak" deniyor.
 
Yeni bir gezegen keşfetmenin kolay olmadığını söyleyen dergi, "Biz amatör gökbilimcilerimizin bilgilerine, bu bilgilerini sürekli geliştirme arzularına, bunlardan somut ürünler ortaya koymak için yararlanma becerilerine güveniyoruz" denildi.
 
 
Gezegen avının ayrıntıları
Profesyonel gökbilimciler, çalışmaların her aşamasında gençlere destek olacak. Yeni gezegeni bulan ekip ise tam 100 bin YTL kazanacak. Ancak dergide de belirtildiği gibi, asıl ödül gökte bir gezegene ulusumuzun adını vermenin onuru. Bilim Teknik haberine şörle devam ediyor: "Biliyoruz; bir gezegene ad koymak, uluslararası bazı kurallara, kayıtlara bağlı. Gökbilim atlaslarında, kataloglarında bu gezegen de, şimdiye kadar keşfedilen diğer Güneş dışı gezegenler gibi birkaç harf ve rakam dizileriyle tanımlanacak. Ama olsun, biz onu ulusça sahipleneceğiz "Bizim" gezegenimiz, Türkiye'nin gezegeni, TÜBİTAK Gezegeni olacak".

Haberin Devamı


Gençlere zorlu sınav
TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, konuyla ilgili olarak "Gezegen Bulma" çağrılarının Türkiye'de hızla gelişmekte olan amatör gökbilimciliğe yeni bir kanal açmak olduğunu söyledi.
 
Amatör gökbilimcileri Türkiye'nin gökbilim alanında yer edinmesine katkı yapmaya çağırdıklarını anlatan Gürdilek, "TÜBİTAK amatör gökbilimciliği alanında zaten öncü çalışmalar yürüttü. Bilim ve Teknik Dergisinin koordinatörlüğüyle düzenlenen gökyüzü gözlem şenlikleri bu alanda zaten bir motivasyon yarattı. Son yıllarda da üniversitelerimizin uzaybilimleri ile ilgili fakülte ve bölümlerine yoğun bir akış sağlandı. Güneş ve hidrojen arabalarında da önemli mesafeler katedildi" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!