TÜBİTAK, frekans sisteminde "Örnek Yazılım" geliştirdi

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK, frekans sisteminde Örnek Yazılım geliştirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 11:36

Geliştirilen "MARSsys" sistemi, askeri telsiz, radyolink, radar gibi sistemler arasında etkileşim hesaplanıyor.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yer alan İleri Teknoloji Araştırma Enstitüsü (İLTAREN), askeri telsiz, radyolink, radar gibi sistemler arasındaki uyumsuzluk, etkileşim ve girişimleri hesaplayabilen, ülke genelinde frekans planlaması ve tahsisini mümkün kılan Management and Analysis of Radio Spectrum System (MARSsys) yazılımını geliştirdi.

En yeni NATO standardına uyumlu tek sistem olan MARSsys, 5-14 Mayıs 2008 tarihlerinde Almanya'da gerçekleştirilecek CE-EMSİG-08 Askeri Tatbikatında, örnek frekans yönetimi sistemleri arasına kabul edildi.

TÜBİTAK'ın Mart bülteninde yer alan yazıda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile TÜBİTAK Başkanlığı arasında 1999 yılında imzalanan protokoller çerçevesinde İLTAREN'in TÜBİTAK UEKAE bünyesinde bir birim olarak kurulduğu ifade edildi. Yazıda, “İLTAREN bünyesinde günümüz harp sahasında her geçen gün önemini daha da arttıran elektronik harp ilgi alanında, TSK ile birlikte bilimsel yöntemlerle sistemlere ilişkin alt yapı çalışmaları gerçekleştirilerek teknolojik kazanımlar elde ediliyor. TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak araştırma ve geliştirme projeleri, İLTAREN'de TÜBİTAK ve TSK personeli iş birliği ile gerçekleştiriliyor” denildi.

İLTAREN'in yeni Ar-Ge binasının açılışını 2 Ocak 2008'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaptığı anımsatılan yazıda, TSK'nın frekans yönetimi alanındaki ihtiyacının karşılanması amacıyla ve desteğiyle, İLTAREN tarafından MARSsys Sisteminin geliştirildiği kaydedildi.


Örnek frekans yönetimi sistemi

Sistemin, 5-14 Mayıs 2008 tarihlerinde Almanya'da gerçekleştirilecek “Combined Endeavor 2008/Electromagnetic Special Interest Group (CE-EMSİG-08)” Askeri Tatbikatında, örnek frekans yönetimi sistemleri arasına kabul edildiği bildirilen yazıda, şu ifadelere yer verildi: “En yeni NATO standardına uyumlu olduğu bilinen tek sistem olan MARSsys ile bir ülkenin askeri telsiz, radyolink, radar gibi sistemleri arasındaki enterferans etkileşimi olarak adlandırılan olumsuzluklar hesaplanmakta ve ülke genelinde frekans planlaması ve tahsisi mümkün olabilmektedir. MARSsys Sistemi ile Türkiye'nin de yer alacağı CE-EMSİG-08 Askeri Tatbikatına, toplam 41 ülke ile NATO Consultation, Command and Control Agency-NATO Danışmanlık, Komuta ve Kontrol Kuruluşu (NC3A) ve South Eastern European Brigade-Güney Doğu/Balkan Avrupa Tugayı (SEEBRIG) kuruluşlarının katılım sağlaması ile üye ülke ve kuruluşlara ait muhabere alt yapılarının birlikte-işlerlik testlerinin yürütülmesi planlanmıştır.”


Türkiye'den danışmanlık istendi
Türkiye'nin tatbikata, MARSsys Projesi'ne ilişkin uzman proje personeli ile katılacağı bildirilen yazıda, “MARSsys Sistemini tedarik yoluyla 2004 yılından beri kullanmakta olan SEEBRIG'in de tatbikata, MARSsys Sistemi ile katılım sağlayacağı öğrenilmiş ve tarafımızdan danışmanlık hizmeti talep edilmiştir. Almanya'da tüm diğer ülke temsilcilerine verilecek MARSsys eğitimlerine ilave olarak, SEEBRIG temsilcilerine TÜBİTAK UEKAE'nın Gebze tesislerinde eğitim verilmesi karşılıklı olarak koordine edilmiştir” denildi.


Sayısal radyo ve video yayıncılığında çalışmalar sürüyor
Öte yandan, TÜBİTAK UEKAE İLTAREN yetkililerinin verdiği bilgiye göre, UEKAE'nın frekans yönetimi konusunda edindiği bilgi birikimi, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı ilgili alanlardaki ihtiyaçların karşılanması için Enstitünün adreslenmesini sağlıyor.
UEAKE'nın bu alandaki çalışmalarından biri NATO tarafından 17 Ekim 2007 tarihinde ilan edilen “The On-Line Spectrum Management Database for NATO” yazılımı alımına ilişkin ihalede gerçekleşti.

TÜBİTAK UEKAE, ihaleye 30 Kasım 2007 tarihinde diğer aday ülkelerle birlikte katılım sağladı. Yaklaşık 3 ay süren NATO değerlendirme süreci sonucunda TÜBİTAK UEKAE projeyi gerçekleştirmekle görevlendirildi. TÜBİTAK UEKAE'nın kazandığı bu NATO ihalesi, tüm NATO ülkelerinin frekans yönetimi ve veri değişimi alanında yeniden oluşturulacak bilişim alt yapısını üretmeyi hedefliyor.

Ayrıca, TUBİTAK UEKAE 2005 yılından bu yana frekans yönetimi alanında NATO tarafından geliştirilen yeni bir standardın teknik çalışma grubunda ABD, İngiltere ve Hollanda ile birlikte Türkiye'yi temsil ederek, Türkiye'yi, standart belirleyen 4 ülkeden birisi olma avantajına kavuşturdu. MARSsys Yazılımının askeri ihtiyaçların yanında sivil uygulamalara da cevap veriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde kurulması planlanan meteoroloji radarlarına ve STM A.Ş. tarafından incelemeleri yürütülen Sahil Gözetleme Radarlarına ilişkin fizibilite çalışmalarında MARSsys Sistemi kullanılıyor.

UEKAE'nın geliştirdiği MARSsys Sistemi üzerindeki çalışmaların yakın gelecekte sayısal radyo ve video yayıncılığı alanında dünya pazarına hizmet verecek şekilde sürdüğü belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!