Güncelleme Tarihi:
Vakıf ve derneklerle ilgili son torba teklife eklenmek üzere yeni bir torba teklifi Meclis Başkanlığı’na verdi.
Ak Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul’un imzasını taşıyan teklife göre, TİB Başkanlığı’nca internet ortamında yer alan yayınlarla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı hızla verilebilecek. Bunun için Başbakanlık veya bakanlıkların talebi gerekecek.
Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden biri halinde Başbakanlığın talebiyle karar alınacak. Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili ise bakanlıkların talebi yeterli olacak. Karar, TİB tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesinden itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. İçerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.
72 SAATE KADAR SÜRE
TİB kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, 72 saatin sonunda karar kendiliğinden kalkacak. Suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında TİB, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek.
CEZALAR
Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. İçeriği çıkarmayan veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise, zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.
BİR YIL İÇİNDE 4. DEĞİŞİKLİK
Bilişim hukuku uzmanı Av. Ersoy Akdemir, düzenleme ile ilgili yaptığı değerlendirmede “İnternet Kanunu bir yıl içinde 4. değişikliğinin eşiğine gelerek üzerinde bu kadar sık aralıklarla en çok değişiklik yapılan kanun haline gelmiştir” dedi.Av. Akdemir değerlendirmesinin devamında “Teklif metninde, bundan önceki değişikliklerde olduğu gibi yine, interneti engelleme yetkisinin yargı sürecinden uzaklaştırılmış bir biçimde devlet inisiyatifine verilmeye çalışıldığı görülmekte. Peki maddede sayılan kamu kurumlarından birisi, ‘ben internetin tamamını, ya da Facebook, Twitter gibi 20 tane siteyi kamu düzenine aykırı gördüm’ der ve kapatılması kararı alırsa bunun 72 saat boyunca geçerliliğini sürdürmesinin önünde hiçbir engel olmadığının bilinmesi gerekir. Yine 72 saat sonra ancak mahkeme tarafından kararın iptal edilmesi ile bu yasağın ortadan kalkacak. Eğer mahkemece de bu yasağın devamı yönünde karar verilirse yasağın sürekli hale gelebileceğinin bilincinde miyiz?” uyarısında bulundu.Av. Akdemir, ifade özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, eleştirebilme hakkı gibi en temel uluslararası hukuk ilkelerine aykırı maddenin birçok yönü ile eleştirilebileceğine işaret etti.