Telif hakkını çiğneyen yanacak

Güncelleme Tarihi:

Telif hakkını çiğneyen yanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2012 15:48

İnternet üzerinden yapılan telif hakkı ihlallerine ağır cezalar getirildi.

Japonya'da internet üzerinden yapılan telif hakkı ihlallerine ağır cezalar getiren yeni bir yasa yürürlüğe girdi.

Yasa, telif haklarını çiğneyerek müzik ve görüntü dosyası indirenlere 2 yıl hapis ya da 2 milyon yen (46 bin lira) para cezası, internete dosya yükleyenlere ise 10 yıla kadar hapis ve 10 milyon yen (230 bin lira) para cezası getirilmesini öngörüyor.

Yeni yasaya göre söz konusu cezalar bir internet kullanıcısında korsan yollardan indirilen dosyaların bulunması halinde uygulanacak.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberinde, Japonya'da internet üzerinden telif haklarını ihlal ederek dosya indirme ve yüklemenin 2010 yılından beri yasak olduğu ancak daha önce bu suçlara caydırıcı cezaların verilmediğine işaret edildi.

Caydırıcı cezaları içeren yasanın çıkarılmasında, ülkedeki müzik endüstrisinin yürüttüğü lobi çalışmaları etkili oldu.

Yasanın Japonya parlamentosunda Haziran'da oylanarak kabul edilmesinden hemen sonra Japon Maliye Bakanlığı'nın internet sayfası internet korsanlarının saldırısına uğrarken, Yargıtay, yasanın çıkmasına ön ayak olan siyasi partiler, Japon sivil toplum örgütlerinden yayıncılar, yazarlar ve bestecilerin internet sitelerini hedef alan siber saldırılar düzenlendi.

Yasanın parlamentoda kabulünden bir hafta sonra da Anonymous adlı, internet korsanlığı yapan yasa dışı bir hareketin simgesi haline gelen insan yüzü şeklindeki maskeleri takan bir grup eylemci başkent Tokyo'da bir gösteri düzenledi.

Japonya Baro Birlikleri de yayımladıkları bir bildiriyle internet üzerinden yapılan telif hakkı ihlallerine ağır cezalar getiren yasaya karşı çıktı.

Söz konusu suçun ceza mahkemesi yerine asliye hukuk mahkemesinde görülmeye devam edilmesi istenen bildiride, "Kişisel faaliyetlere, kriminal cezalar verilerek müdahale edilmesi konusunda çok ihtiyatla hareket edilmesi zorunluluğu vardır. Özel şahısların yaptığı internetten kanun dışı yollarla münferit dosya indirmelerde mülkiyete yönelik zarar gelme ihtimali yok denecek kadar azdır" ifadesi yer aldı.

ABD'den sonra dünyanın en çok satış gerçekleşen müzik pazarı olan Japonya'da, 2010 yılında yapılan bir araştırma, ülkede telif hakkı ihlali yapılarak 4,36 milyar müzik ve video dosyası indirildiğini ve sadece 440 milyon müzik ve video dosyası satın alındığını gösterdi.

Araştırmada, bu çarpık gidişin ilerleyen aylarda da çok büyük bir ihtimalle büyüyerek artacağı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!