Güncelleme Tarihi:
Sizce televizyon teknolojisinde bugün ne noktadayız?
Tüplü, siyah-beyaz televizyonlardan itibaren düşünürsek; oldukça ilerdeyiz Özellikle 2000’li yıllarda tüplü televizyonların daha düz ve ince hale gelmesiyle panel teknolojileri başladı. Panel teknolojileri ile de Plazma TV’ler geldi. Bu plazmalar önce LCD sonra da LED oldular. LED’den sonra da aslında 2013 yılına kadar LED üzerine başka bir panel üretilmedi veya yeni bir panel teknolojisi gelmedi. LED panellerin zamanla çözünürlük anlamında nitelikleri arttı.
HD, Full HD ve 2013-2014 yıllarında hayatımıza giren Ultra HD teknolojisi ortaya çıktı. Bugün ise panel teknolojisinde gelinen son nokta OLED panelller. Farklı olarak ise günümüzde HDR gibi ek görüntü iyileştirici teknolojiler de mevcut. Aslında televizyon teknolojisi biraz da oynatılan içeriğin kaynağına bağlı bir konu. Kısacası kaynak görüntünüz ne kadar kaliteli ve nitelikliyse, bu görüntünün televizyon ekranındaki yansıması ve görüntü deneyiminiz de aynı oranda yüksek olacaktır.
Türkiye’deki televizyon tüketim sizce nasıl? İnsanlar televizyon alırken en çok nelere dikkat ediyor?
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk insanı hem televizyonu hem de televizyon izlemeyi seviyor. Televizyon karşısında geçirdiğimiz vakit azımsanacak türden değil. Elde ettiğimiz analizler ve veriler bize bunu anlatıyor. Ulusal yayınların yanı sıra, gelecekte daha da yaygınlaşacak olan IP TV, online içerik platformları ve konsol oyunculuğu gibi kullanım alanları da özellikle yüksek nitelikli televizyon gereksinimini dünyada ve ülkemizde de her geçen gün artırıyor. Bu kapsamda ürün teknik özellikleri kullanıcıların alım kararında etkili bir rol üstleniyor. Bir diğer konu ise tasarım. Malum televizyon bir elektronik cihazdan ziyade evinizin bir mobilyası konumunda. Bu noktada ürünün şıklığı ve tasarımı devreye giriyor.
Ambilight teknolojisi tam olarak nedir?
Ambilight, Philips tarafından geliştirilen ve televizyon izleme deneyimini zenginleştiren bir aydınlatma teknolojisidir. Ekrana gelen görüntüyü analiz eder ve televizyon arkasındaki duvarı görüntüyle aynı renklerde aydınlatmaya başlar. Bu sayede sanki görüntü ortama doğru yayılıyormuş hissi verir. Mesela bir aksiyon filmi izlerken en heyecanlı sahnede ortamın filmdeki renklerle uyumlu olduğunu düşünün. İzleyeni sanki filmin içindeymiş gibi bir havaya sokar ve izlerken daha keyif almayı sağlar.
Başlarda bu aydınlatma seçeneği televizyonun sadece sağ ve sol kenarında bulunuyordu. 2018 model Philips televizyonlarla birlikte artık bu aydınlatma üst kenarı da kapsayacak şekilde her üç kenarda yerini alarak kullanıcı deneyimini daha da artırıyor. Bu sistem sayesinde görüntüler, televizyon izlerken bir surround etkisi yayacak şekilde kuvvetlendiriliyor. Philips Ambilight TV ile maç izlerken kendinizi tribünde, belgesel izlerken vahşi doğada ya da bir konsol oyunu oynarken heyecanın tam ortasında bulabilirsiniz. Ya da evinizi Ambilight ile bir parti evine çevirmek istersiniz. Kararı kullanıcılarımızın hayal gücüne bırakıyoruz.
Philips TV’nin ürettiği P5'den bahsedelim biraz da...
P5; Ultra HD ve 4K görüntülerin getirdiği üstün veriyi kolaylıkla yönetmek için ihtiyaç duyulan görüntü işleme ölçeğinde, 5 işlemci gücüne sahip, gelen görsel veriyi kolayca yöneten ve yansıtan bir görüntü işleme motoru. Televizyonlardaki parazit ve yapaylık gibi rahatsız edici görsel kusurları dikkate aldığımız zaman, P5 paraziti düzeltip azaltıyor. Diğer taraftan akıllı bit geliştirme sistemi de görüntünün diğer kısımlarında detay kaybı olmadan daha düzgün geçişlerle, 8 bit görüntüyü neredeyse 14 bit hassasiyete çıkarıyor. Bu sayede rahatsız edici diğer kusurlar da önleniyor. Bu motor; görüntü kalitesini tanımlayan kaynağı mükemmelleştirme, netlik, renk, kontrast ve hareket olmak üzere beş değişkenin her birini analiz ediyor, yorumluyor ve ayrı ayrı ele alıyor. Daha canlı renkler ve daha kaliteli bir görüntü sağlıyor.