Güncelleme Tarihi:
Telefonun en pahalı bileşenlerinden olan ekranlar, deneyiminizin kalitesini belirleyen bileşenlerin başında geliyor. Cihazınıza değer veriyorsanız, onu çiziklere ve diğer tür hasarlara karşı korumak üzere ekran koruma ürünlerini kullanmalısınız.
Peki bir ekran koruyucu seçerken nelere dikkat etmelisiniz? "9H hardness" ve "tempered glass" gibi terimler ne anlama geliyor? İşte ekran koruyucuları anlamanızı sağlayacak hızlı kılavuzunuz.
1. Ekran Koruyucuya İhtiyacınız Var mı?
Telefonunuz, reklamını birçok kez gördüğünüz Gorilla Glass ile geliyor. Peki ama hala bir ekran koruyucuya ihtiyacınız var mı? Cevap evet, ancak iyi bir ekran koruyucu almanız gerekiyor.
Ekran koruyucuları, çiziklere ve çatlamalara karşı ekranın kendisi kadar açıklar, ancak ek bir güvenlik katmanı sunuyorlar.
2. Plastik mi, Cam mı?
Uzun süredir piyasada olan plastik film koruyucular, ince bir plastik sayfa gibi görünürler. Plastik koruyucular oldukça ucuzdur ancak düşmelere dayanacak kadar sağlam değildir.
Tempered glass ("temperli cam") koruyucular ise son birkaç senedir popüler hale geldiler. Fiyatları son dönemde oldukça düşen bu koruyucular, çiziklere ve düşmelere karşı daha yüksek bir dayanıklılık sunuyorlar. Üstelik ekranınıza daha yakın bir görünüm ve his sunuyorlar, bu yüzden kullanılmaları çok daha rahat.
Bugün sadece biraz daha fazla harcayıp, cam koruyucu almanız daha mantıklı görünüyor.
3. Tempered Glass Koruyucu Nedir?
İsminden de anlaşılacağı üzere bu tür koruyucular, camdan yapılmıştır. Tempering işlemi, camın bir yaprak halini alacak kadar ısıtılmasından ve hızla soğutulmasından oluşur. Sonuçta ortaya biraz daha dayanıklı bir cam parçası çıkar.
Bir koruyucunun tempered glass olduğunu anlamanın ilk yolu, camın şeklini koruması ve sert olmasıdır. Sert olması sayesinde koruyucuyu ekranla hizalamak daha kolaydır.
4. Tempered Glass Koruyucular Bükülür mü?
Camı tek elinizle biraz bükebildiğinizi hissedebilirsiniz. Aklınıza muhtemelen şu soru gelecek: "Bu eğer camsa, nasıl bükülebilir ki?"
Gerçek şu ki cam da bükülebilir. iPhone, iPad ve Android'li cihazınızın ekranları bükülebiliyor.
Elbette bunu evde denememeniz gerekiyor. Mutfaktaki bardaklarınız veya cam tabaklarınız bükülmüyor çünkü çok daha kalınlar.
5. 9H Sertlik Ne Anlama Geliyor? Önemli mi?
Cam koruyucu alırken birkaç teknik özelliğe rastlayacaksınız, 9H, askeri seviyede koruma, "oleophobic nano-coating" gibi. Bunların anlamını aşağıda sıraladık
9H Hardness: Ekranın 9H kalemle (en sert kalem standardı) çizilemediğini söyler. Müthiş bir test olduğu söylenemez ancak en azından üreticinin buna dikkat ettiğini gösteriyor olabilir.
Oleophobic coating: Bu tür bir kaplamaya sahip olan koruyucu, yağ tutmayacak, yani parmak izlerinizi çok fazla göstermeyecektir.
Military Grade Protection: Bu sıkça kullanılan ibare, bir aldatmacadan fazlası değil. Ekranın sertliği, düştüğünde çatlamasını her zaman engellemeyebilir.
Privacy layer: Yanınızdaki kişilerin ekrandakileri görmemesi için telefonunuzun görüş açısını azaltmak, bir "işlev" gibi sunulmaya başlandı ancak buna da kanmayın.
Matte display: Mat bir ekran mı istiyorsunuz, parlak mı (glossy display)? Mat koruyucular, parlak koruyucular kadar yaygın değiller ancak çoğu telefon için bulmanız mümkün. Tercihi yapmak ise size kalmış.
6. Ekran Koruyucu Gerçeği
Ekran koruyucunun ekranın üzerinde durduğunu ve tüm telefonu korumadığını aklınızdan çıkarmayın. Telefonunuzun hasara en açık bölgeleri, dört köşesi. Yani hangi ekran koruyucuyu alırsanız alın, ekran koruyucular kılıfın yerine geçmeyecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPHONE VE iPAD'LER İÇİN EN GEREKSİZ AKSESUARLAR
LG Çin telefon pazarından çekiliyor mu? |
Galaxy Note 7 aylar sonra geri dönüyor! |
Google'ın yeni telefonu böyle olacak! |