Güncelleme Tarihi:
Tiyatroda oyun, sinemada film başlamadan önce cep telefonlarının kapatılması çağdaş görgü kurallarının başlarında yer alıyor.
Ama "Hand To God" oyununun başlamasına on dakika kala tanık olunanlar, pek de beklenmiyordu.
Chris York, Facebook'taki mesajında "Bu akşam bir Broadway tiyatrosunda görebileceğime asla inanamayacağım birşeye tanık oldum. Seyircilerden biri oyunun başlamasından hemen önce sahneye çıktı ve dekordaki prize cep telefonunun fişini takmaya çalıştı. SAHNEDE. Oyun öncesi müziği kesmek zorunda kaldılar. Cep telefonu alındı ve niye böyle birşey yapılamayacağı açıklandı. Tiyatrodaki görgü kuralları, hatta sağduyu bu kadar alçalmış olabilir mi?" diye yazdı.
Kırmızı uyarıyla gelen panik
Bu herhalde bir tiyatroda en yapılmayacak hareketti ama birçoğumuz bu durumu andırır ikilemler yaşamıştır. Telefonlarımıza bakıp kırmızı pil göstergesinin giderek zayıflamasını izlerken telaşa kapılmak, hemen her gün yaşadığımız bir sorun.
Halbuki eskiden böyle değildi. Cep telefonlarıyla sadece konuşma yapılır, pilleri de bazen günlerce dayanırdı. Telefon cihazı belki tuğla kadar ağır ve büyüktü ama en az üç gün pili bitmeyen telefonlar vardı.
Günümüzdeyse telefonunu "yeşil bölge"de tutabilmek için becerikli davrananlar, havaalanlarındaki inanılmaz yükseklikteki prizlere erişmeye çalışıyor, umumi tuvaletlerde yere çömeliyor veya kahvelerdeki masa yığınları arasında manevra yaparak kablolarını prize ulaştırmaya çalışıyor.
Çoğumuz giderek daha fazla çeşitli uygulamalarla yüklü ve hızla pil tüketen akıllı telefonlardan kullandığımızdan, bu tür çaresizce girişimlere sık sık tanık olunuyor.
BBC'nin Silicon Vadisi muhabiri Dave Lee, "Pil teknolojisi telefonunuzdaki yazılım kadar hızla geliştirilemedği için, piller, araç gereç dünyasının aşırı çalıştırılan ve takdir görmeyen emekçileri." diyor.
Üreticiler cep telefonu pillerinin daha hızlı doldurulmasının yolları üzerinde çalışıyor. BBC muhabiri Samsung'un son modellerinden birinin 10 dakikada şarj edilebildiğine işaret ediyor.
Boşuna kürek çekiliyor
Ama birçok uygulama, telefon açılır açılmaz pil tüketmeye başladığından bu alanda bir bakıma boşa kürek çekiliyor.
Dave Lee, cihaz üreticilerinin, enerji tasarrufu yapabilmek için, yazılımlarını düzenlemeye çalıştıklarını belirtiyor. Apple'ın bundan sonraki iOS güncellemesinde enerji tüketimini azaltacak bir devreyi yürürlüğe sokacak. Bu pilin ömrünü birkaç saat uzatsa da telefonun işlevleri büyük ölçüde düşüyor.
Telefonların yanı sıra, artık cep telefonunun şarj cihazlarını şarj etmeye odaklanan apayrı bir endüstri doğdu. Tabii bu yeni cihazları da şarj etmeyi unutmamak önemli.
Güneş enerjisiyle çalışan lamba üreten ve satan Greenlight Planet şirketi, müşterilerden gelen yoğun talep üzerine Telefon şarj etme cihazı Sun King Pro'yu da üretmeye başladı.
"Akıllı-telefondan-uzak-kalma" kaygısı
Şirketin küresel kalkınma bölümü başkan yardımcısı Radhika Thakkar, "Doğu Afrika'da, elektrik şebekesine bağlı olamayan pek çok evden bize, 'ışığa sahip olmak iyi de, cep telefonu artık daha gerekli' dendi. Bu piyasalarda cep telefonu kullanımı arttıkça insanlar bu cihazlardan sadece konuşma yapmanın ötesinde yararlanıyor. Cep telefonları internete erişimin yanı sıra, bankacılık hizmetleri ve tahıllarla ilgili bilgilere ulaşmak için başlıca gereç haline geldi." diyor.
Giderek daha fazla sayıda insan "akıllı-telefondan-uzak-kalma" kaygısı yaşarken, yeni teknolojik buluşlar, insanların telefonlarını daha uzun süre açık tutabilmelerine olanak sağlıyor.
Missouri Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, akıllı telefonu kullanamaz olmanın stres düzeyini artırdığını ve ciddi psikolojik hasara yol açabildiğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar insanların cep telefonlarından ayrı düştüklerinde eksiklik duygusuna kapıldıklarını ve olumsuz psikolojik haller yaşadıklarını söylüyor.