Güncelleme Tarihi:
Ortak bir konuya ilgi duyan kişilerin bir araya gelip sınırlı zamanda yeni bir proje geliştirdiği ‘hackathon’ etkinlikleri her geçen gün daha popüler hale geliyor. Özellikle de büyük şirketler için. Artık şirketler, aradıkları çözümleri girişimcileri destekleyerek hackathon etkinliklerinden çıkarıyor. Türkiye’de de popüler olan hackathonlarda finans teknolojileri (fintech) başta olmak üzere birçok alanda gerçekleştiriliyor. Bunun son örneği ise geçtiğimiz haftasonu Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından gerçekleştirildi.
TEB’in stratejik ortağı BNP Paribas ile düzenlenen ‘Uluslararası Hackathon’ San Francisco, Paris, Brüksel, Roma, Berlin, Londra ve Varşova olmak üzere sekiz farklı şehirde eş zamanlı olarak yapıldı. İstanbul’da 10 farklı ekibe 48 saat içerisinde geliştirmesi için iki farklı tema verildi. Bu konular ‘ev almak isteyenlere’ ve ‘nakite ihtiyacı olan KOBİ’lere’. Çözüm üretmeye yönelik projeler geliştiren girişimcilerden en iyi projeler seçildi.
GLOBAL AĞA ULAŞACAKLAR
Düzenlenen ‘hackathon’un uzun soluklu bir programın ilk aşaması olduğunu ifade eden TEB İnsan Kaynakları ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nilsen Altıntaş, “Dereceye giren 2 proje, 48 saatlik maratonunun ardından üç aylık bir dijital eğitim kampı ve dört aylık bir kuluçka dönemine girecek. Ayrıca, jüri tarafından seçilen 2 proje Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek Global Demo Day’de BNP Paribas uluslararası jürisinin karşısına çıkarak Türkiye’yi temsil edecek. Böylece girişimciler, TEB’in stratejik ortağı BNP Paribas’ın 80’e yakın ülkedeki global ağı sayesinde yeni müşterilere ulaşma ve potansiyel iş ortaklığı ve işbirliği şansına da sahip olacak” diye konuştu.
OrcaTeam
Ozan Onur Tek, Yağız Özbek Evren, Emre Dinçer, Muharrem Kantar ve Melih Karaduman tarafından kurulan OrcaTeam, birikim hesabı olan banka müşterilerini diğer yatırım araçlarına yönlendirecek bir algoritma geliştirdi.
Birlikte.al
Erkan Karakuş ve Gökhan Fazlı Çelik tarafından geliştirilen Birlikte.al, gayrimenkuller için kitlesel fonlama platformu olacak. İndirimli kredi opsiyonlarının yer alacağı projede müşteriler, bankalardan alabildiği kredi kadar konutlara ortak olabilecek.
Smart Affect
Burak Uysal ve Sedat Kayaalp, KOBİ’lerin özel kredi başvurusunu yarım saat içerisinde tamamlanmasını sağlayan proje geliştirdi. KKB veriyle şirket bilgilerinin eşleştiren proje puanlama gerçekleştirerek en uygun kredi seçiyor.
FonZip
Daha önce sosyal girişimlere imza atan Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz, dernek ve vakıflar için bağış yönetim sistemini küçük esnaf için nakit akış sistemine dönüştürdü. Aylık sabit ücretle çalışan proje, işletmelerin alacaklarını hesaplıyor ve nakit akışı için kredi başvurusunda bulunuyor.
Shopsurf
Kutay Karalı tarafından hayata geliştirilen akıllı telefon uygulaması Shopsurf, arkadaşlarının neler giydiğini merak eden kadınları hedefliyor. Uygulamanın amacı ise mağazalara müşteri yaratmak.
SoVo
Turgut Güdük, Kaan Öner, Hamdi Küçük ve Mehmet İmrak’ın geliştirdiği SoVo, KOBİ’lerin ve küçük şirketlerin daha fazla kredi limitini arttırmayı hedefliyor. Daha fazla krediye ihtiyacı olan işletmeler, teminat olarak çekler senetler, e-faturalar ve diğer alacaklarının belgelerini imzalayıp fotoğrafını çekiyor. Bankaların ise bu sayede işletmelere daha fazla kredi vermesi hedefleniyor.
Cash in Cash Out
Ender Varlık, Altan Atabarut ve Erkan Eren yer aldığı projede KOBİ’lere anlık para akışı temelli kredi seçenekleri sunuluyor. Gelirler tüm pos cihazlarından, harcamalar ise ticari hesabından alınıyor. Otomatik danışmanlık hizmeti sunan proje ile müşteriler doğru yatırım araçlarına yönlendiriliyor.
HesapKurdu
Tarafsız finansal karşılaştırma servisi sunan HesapKurdu ekibinden Onur Tekin Turhan, Ömer Paksoy, Ersin Yaşar ve Onur Alkan, ‘Digital Mortgage’ projesi geliştirdi. Satılık konut arama platformlarıyla entegre çalışan proje, müşterilerin konut kredisi süreçlerinde şube bağımlılığını kaldırmayı hedefliyor.