Güncelleme Tarihi:
Tarih değiştirme çizgisi tüm dünyayı kaplayan hayali bir çizgi olmaktadır. Düz bir çizgi olmayan tarih değiştirme çizgisi çizilirken adalar, ülkeler, girinti ve çıkıntılar zikzaklar şeklinde çizilmesine neden olmaktadır.
Tarih Değiştirme Çizgisi Nedir?
Gün değiştirme çizgisi olarak da adlandırılan bu çizgi Güney kutbu ile Kuzey kutbu arasında var olan ve bir takvim gününden bir sonraki takvim gününe geçmeyi belirleyen sanal bir çizgi olarak ifade edilmektedir. Tarih değiştirme çizgisinin büyük bölümü 180. meridyeni izlemektedir. Sibirya'yı bölmemek adına Bering Boğazını takip ederek Alaska'yı kapsayacak şekilde batıya doğru ilerlemektedir.
Neden Var, Nereden Geçer?
Tarih değiştirme çizgisi, Greenwich’teki başlangıç meridyeninin batısında yer alan başka bir meridyen olarak ifade edilmektedir. Bu hayali çizgi 180° meridyenini takip ederek Sibirya'yı bölmeden Bering Boğazına oradan da Büyük Okyanus'tan Güney Kutup noktasına ulaşmaktadır. 180. meridyenin doğu tarafında batı meridyenleri, batı tarafında da doğu meridyenleri yer almaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak doğu meridyenlerinde zaman 1 gün ileri olurken batı meridyenlerinde 1 gün geri olmaktadır. Aynı meridyen üzerinde bulunan bütün noktaların yerel saatleri de aynı olmaktadır. Bu hayali çizgi ülkelerin sınırlarını göz önüne alınarak çizilmiş olmaktadır.
Tarih Değiştirme Çizgisi Özellikleri
Tarih değiştirme çizgisi ülkelerin ve adaların sınırları dikkate alınarak çizilmiş olan ve dümdüz olmayan bir çizgi olarak ifade edilmektedir. Tarih değiştirme çizgisi uluslararası ölçekte kullanılmaktadır. Bunun dışında öğle zamanı Güneş'in yerel boylam meridyeninin karşısındaki durumuna dayalı olarak belirlenmektedir. Yerin merkezinde yer alan bir kişi yeni bir zaman kuşağına ulaştığında saati 1 saat ileriye ya da geriye ayarlaması gerekmektedir. Ayrıca saat gece yarısı olduğunda takvim bir gün ileri alınırsa başlangıç noktasında bulunan bir kişi ile kendi takvimi arasında 1 günlük farkın olduğu ortaya çıkmaktadır. Tarih değiştirme çizgisi zaman hakkında bilgi veren standart bir başvuru ölçeği olarak ifade edilmektedir.
Tarih değiştirme çizgisinde zaman farkı şu şekilde hesaplanabilmektedir:
180° doğu ve 180° batı meridyeni aynı meridyen olmakla birlikte 0° başlangıç meridyeninin de uzantısıdır. 180 ° dünyanın yarısıdır ve 180 ° x 4 dk. = 720 dk: 60 dk. = 12 saat olarak hesaplanmaktadır.
180 ° meridyeninin doğusu ile batısı arasında 12 + 12 = 24 saatlik zaman farkı bulunmaktadır.
Bu 1 günlük fark, aynı meridyenin iki yanında tarihin değişmesine neden olurken 180 ° meridyeni Tarih Değiştirme Çizgisi olarak belirtilmektedir.
Aynı saatte 180° meridyeninin doğusunda tarih 21 Kasım 1992 iken batısında tarih 20 Kasım 1992 olarak belirtilmektedir.
Tarih değiştirme çizgisi, yerleşim alanlarında zamana bağlı sorunların ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Ancak tarih değiştirme çizgisinin her yerde 180 derece meridyenini izlediğini söylemek mümkün olmamaktadır.
Tarih değiştirme çizgisi olarak ifade edilen bu sanal çizgi uluslararası olarak kullanılmaktadır. Bir yerin yerel vakti ise güneşin yerel boylam meridyenine göre zaman gösterme sistemi ile ifade edilmektedir. Yolculuk yapan biri bir yerin çevresinde dolaştığı zaman yeni bir zaman kuşağına girerse saatini 1 saat ileri ya da 1 saat geri alması gerekmektedir.