Güncelleme Tarihi:
Talep ekonomisi, teknoloji şirketleri tarafından tüketicilerin taleplerini hızlı bir şekilde yerine getirmek üzerine kurulu bir ekonomik düzen olarak tanımlanıyor. Talep sistemi efektif ve açık dijital bir katman üzerinden, fiziksel ya da dijital servislere aktarılarak sağlanıyor. Bir başka deyişle; tüketiciler ya da talebi olan kişiler istedikleri ürün veya hizmeti ihtiyaç duydukları zaman kullanıyorlar. Mobil İş Gücü Platformu Twentify Kurucu Ortağı İlker İnanç'a göre, ticaret dünyasında yaşanan bu değişim, sanayi devrimi gibi, dünyanın hemen hemen her yerinde yaşayan insanların ticari davranışlarında yeni bir devrim başlattı.
Bu yeni ekonomi içerisinde oluşmuş yeni iş modeli, yıllar içerisinde oluşmuş teknolojik inovasyonun ve bu yönde evrimleşen tüketici alışkanlıklarının bir tezahürü. Kalabalıkların sanal platformlarda/uygulamalarda toplanarak kaynaklarını paylaşmayı ve kullanmayı öğrenmesi bu yeni çağın başlamasındaki en önemli motivasyon oldu.
İlker İnanç, bu durumu şöyle özetliyor; "Örneğin; süpermarket alışverişi için araba anahtarı alıp arabaya gitmek, markete kadar gidip park yeri aramak, ürünü raflarda arayıp bulmak ve sonra kasada sıra bekleyip eve dönmek yaklaşık 2 saatlik bir zaman kaybı anlamına geliyor. Zaman kaybından daha öte yol açtığı diğer şeyler; benzin tüketimi, para kaybı, çevre kirliliği, trafik. Bu işi bir uygulama sayesinde sizin adınıza yapabilecek birilerini bulabilirsiniz. Buradaki temel husus, hizmet ticareti içinde yer alan hizmet döngüsünün daha efektif hale gelmesi ve her anlamda tasarruflu bir yapı yaratılması."
Kendi geliştirdikleri uygulamanın da talep ekonomisine hizmet ettiğine dikkat çeken İlker İnanç, "Twentify’da biz iş gücü talebine konsantre olduk ve şirketlere sahada ihtiyaç duydukları iş gücünü bulabilecekleri, aynı zamanda da insanlara, sahip oldukları işgücünü ve boş zamanlarını paylaşabilecekleri, bunu gelire dönüştürebilecekleri mobil bir platform yarattık. Bu platform üzerinden her ay binlerce kişi 100’den fazla şirketin işlerini gerçekleştirerek hem kendilerine gelir elde etmiş oluyorlar, hem de markalar kendi bünyelerinde tam zamanlı saha ekipleri oluşturmak yerine, hali hazırda mobil olarak ülkenin her yerinde var olan mobil işgücünü istediği zaman istediği kadar kullanarak, hız, zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor" şeklinde konuştu.