Güncelleme Tarihi:
20 yıldan beri satışta olan ve toplamda 400 milyon adet satılan PlayStation’ın Türkiye’deki korsan oyunla mücadelesi Türkçe dublajlı oyunlar ve kırılamayan modellerle başarıya ulaştı. Korsan oyunların merkezi olarak bilinen Tahtakale’yi gözlemlemek için sık sık gittiğini ifade eden PlayStation Ürün Müdürü Mustafa Yiğit, burada artık korsan oyunların kalmadığını söyledi. Yiğit, “PlayStation 3’ün son modellerini kıramadılar. PlayStation 4’ü zaten kıramıyorlar. Türkçe oyunların satışına başladığımız için artık yurtdışından oyun getiremiyorlar. Tahtakale şu anda oyun sektörü açısından durmuş durumda. Bu da bizi mutlu ediyor. Sadece geçtiğimiz aylarda ABD için hazırlanmış PlayStation 4 modeli satışı yaptılar. Ancak biz uyarı yazılarını gönderdik. Bu ürünler de raflardan kalktı” dedi.
MİLYON LİRA HARCIYOR
Korsan oyun ile mücadele konusunda Türkçe dublaj ve ucuz oyun ile mücadele ettiklerini söyleyen Yiğit, bir oyunun Türkçe’ye çevrilebilmesi için en 4 ay emek verdiklerini ve milyon liraya yakın yatırım yaptıklarını belirtti. Yiğit sözlerine şu şekilde devam etti: “Ankara’daki özel stüdyomuz tüm oyunlarımızı Türkçe’ye çeviriyor. Dublajlar ise İstanbul’da ünlü seslerle yapılıyor. Okan Yalabık ve Ceyda Düvenci gibi isimler oyunlarımızı seslendiriyor. Daha sonra Londra’daki merkezimize gidiyor. Orada oyun ile dublaj birleştiriliyor ve testleri yapılıyor. Seslerin doğru yerde çıkıp çıkmadığı en ince ayrıntısına kadar kontrol ediliyor. Çok ciddi para harcıyoruz. Bazı oyunlarda sadece 100 bin kelime oyun özellikleri çevriliyor. Ciddi bir süre var. CD’lerin üretilmesinden 4 ay önce çalışmalara başlıyoruz. Yaklaşık 1-1.5 ay metin çevirisi sürüyor. 1-1.5 ay dublaj sürüyor. Ondan sonra yurtdışında testler yapılıyor. Bazı oyunlarda 9 ay öncesinden başlıyoruz. Tek bir oyunun çevirisi için milyon liraya yakın rakamlar harcıyoruz. Türk oyuncularda bu emeğin karşılığını veriyor. Şu ana kadar 30’dan fazla oyun Türkçe dublaj seçeneğiyle satıldı. Dublaj oyunlar Türkiye’de iyi bir döngü yarattı. Türkçe dublajlı oyunları 199 TL’den satıyoruz. Yeni oyunlarımızda da hem Türkçe dil seçeneği hem de ünlü sesler yer almaya devam edecek.”
KÜFÜRSÜZ OYUNA TEPKİ
Türkçe dublajlı oyunlardaki küfürler konusunda çok hassas bir denge olduğunu dile getiren Yiğit, Türkçe oyunlarda dublaj yapılırken bazı küfür veya argo kelimelerin sansürlemesinin oyununun ambiyansını bozabildiğini söyledi. Yiğit, “Bazı küfürleri ‘lanet’ olsun diye çevirdiğimizde iyi durmuyor. Ancak bazı ağır küfürleri de direkt vermek ağır kaçabiliyor. İnce bir denge var. Bazı oyunlarda küfürleri neden tam çevirmedik diye tepkiler geliyor. Bu tepkilere rağmen küfür dozajını düşürüyoruz. Tabii bu oyunların +18 kategorisinde değerlendirildiğini paylaşmak gerekiyor” diye konuştu.
1.5 milyon adet konsol evlerde
TÜRKİYE’deki oyun sektörü hakkında rakamlar paylaşan Yiğit, yapılan araştırmalara göre her hanenin yüzde 5’inde yani 1.1 milyon evde oyun konsolu olduğu dile getirdi. Birden fazla oyun konsolu olan evler olduğunu söyleyen Yiğit, “Bunu hesaba kattığımızda Türkiye’deki evlerde 1.5 milyon oyun konsolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakamın yüzde 91’ine denk gelen yaklaşık 1.4 milyon adedi PlayStation. Türkiye’deki kullanıcıların ilgisi her geçen gün artıyor. PlayStation 3’ün iki yılda çıktığı satış rakamına PlayStation 4, 1 yılda çıktı. Şu anda kadar Türkiye’de yaklaşık 100 bin adet PlayStation 4 satışı gerçekleşti. Yıllık oyun satış adedimiz ise 150 bin civarında” dedi.
Televizyon kavgasına son
PLAYSTATION’ın yeni çıkan ürünü PlayStation TV’den bahseden Yiğit, bu ürün ile televizyon kavgalarının biteceğini belirtti. Yiğit, “Mikro konsol olarak adlandırılan Playstation TV, Wi-Fi üzerinden uzaktan oyun oynama imkanı sağlıyor. Örneğin, salonda PlayStation oynanmaya başlaya bir kullanıcı, oturma odasındaki televizyona bağlı Playstation TV’den oyuna kaldığı yerden devam edebiliyor. Bu ürünün satış fiyatı 369 TL olacak” diye konuştu.