Sürücülere bedava navigasyon

Güncelleme Tarihi:

Sürücülere bedava navigasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2013 11:11

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hayata geçirilen Türksat tarafından teknik alt yapısı hazırlanan “www.ulasim.gov.tr” portalı, vatandaşlara, gidecekleri yerle ilgili alternatifli güzergah seçeneği sunuyor.

Hava durumu bilgileriyle zenginleştirilen portalda, vatandaşlar, gidecekleri güzergahtaki araçları maliyetine göre seçme şansına da sahip oluyor. Akıllı telefonlara da ücretsiz yüklenebilen portalda, yol tarifi yazılı yapılıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar, yaptığı açıklamada, 2012 yılı Aralık ayında hizmete giren ulaşım portalının, Türkiye'deki e-dönüşüm kapsamında Bakanlığın yerine getirmekle yükümlü olduğu bilişim projesi olduğunu belirterek, “Özellikle yollarda alt yapı anlamında ciddi iyileştirme ve geliştirme sağlandı. Bu aşamadan sonra yollar nasıl daha efektif kullanılır, bilişim teknolojiyle birleştirilmek suretiyle alternatifli olarak vatandaşın kullanımı nasıl sağlanır konusunda çalışmalar yapıldı” diye konuştu.

Bu anlamda tüm ulaşım modlarının temel politika belirleyicisi ve operasyonların yöneticisi konumunda olan Bakanlığın, ulaşım modlarını (türlerini) biraraya getirerek oluşturduğu ulaşım portalının, Türkiye'deki e-devletten sonra kamudaki en kapsamlı entegrasyon projesi olduğunu vurgulayan Yanar, “Şu anda 170 civarında kurum ve kuruluş bu projeye entegre oldu. 150'den fazla karayolu ulaşımında hizmet veren firmalar da portala entegre olmuş durumda” dedi.

"Yerli harita altlığı kullanıldı"

Projedeki en büyük kazancın, tamamen yerli mühendis ve yazılımcıların gücüyle elde edilmesi ve yerli harita altlığının kullanılması olduğuna dikkati çeken Yanar, “Bugün piyasada kullanılan birçok yazılım, bazı firmalara bağımlı çalışmak zorunda. Bizim pordalda kullandığımız yazılım, kendi mühendislerimiz tarafından hazırlanan harita altlığında çalışıyor. O anlamda bakıldığında çok büyük bir entegrasyon projesi” diye konuştu.

“Ulaştırma denilince akla gelecek ne varsa buraya entegre olmuş durumda” diyen Yanar, öncelikle kara, hava ve deniz ulaşımında faaliyet gösteren firmalar ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) da bu portala entegre olduğunu söyledi.

Vatandaşların bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en hızlı ve ucuz yolu araştırmak için çok sayıda internet sitesine girerek, saatler süren araştırma yapması gerektiğine işaret eden Yanar, vatandaşların zamandan kazanması amacıyla hazırlanan ulaşım portalını şöyle anlattı: “Oysa bizim hazırladığımız ulaşım portalı, vatandaşlarımızın tercih yapabilmesi için önüne seçenek çıkarıyor. Vatandaşlarımız harita üzerinde belirledikleri iki nokta arasında ulaşım türleri arasında tercih yapıyor. Seçtiği ulaşım aracının sefer saatlerini, fiyatlarını, gidilecek uzaklığı vatandaşların bilgisine sunuyor. Sunulan bilgilere göre ulaşım aracını seçen vatandaşlar, aynı zamanda biletlerini de hızlı bir şekilde alabiliyorlar. Kendi araçlarıyla seyahat etmeyi tercih eden vatandaşlar için ise uzun ve kısa yol olarak sunduğu seçenekler içinde ücretli yolların dahil edilip edilmeyeceği isteğine göre sıralanıyor.”

“4 kilometrekarede bir hava durumu bilgisi”

Ulaşım portalında hava durumu özelliğinin de bulunduğuna dikkati çeken Yanar, “Gidelecek güzergahtaki hava durumu, her 4 kilometrekarede bir dijital olarak veriliyor. Ayrıca seyahat planındaki zaman gözönünde bulundurarak veriliyor. Örneğin siz, buradan Kars'a gitmek istediniz. Tahminen Kars'a ulaştığınız saatteki hava durumunu da vatandaşa veriliyor. 3 günlük hava durumu bu anlamda inceleniyor” dedi.

Yanar, portalda ayrıca seyahat sırasında güzergah üzerinde bulunan benzin istasyonları, restoranlar, eczaneler, dinlenme tesisleri, tarihi yerler, polis ve jandarma gibi güvenlik birimlerinin de yerlerinin gösterdiğini kaydetti.

“Akıllı telefonlar da kullanılabiliyor”

Böyle bir hizmetin hiçbir internet sitesinde sunulmadığına dikkati çeken Yanar, burada verilen hizmetlerin büyük bir kısımının bakanlığın bilgisi ve kontrolü altında bulunduğunu, kara, deniz, hava ve demiryolunda hizmet veren firmaların tek sitede entegrasyonunun sağlanmasının çok zor olduğunu söyledi.

Ulaşım portalının her türlü mobil cihazda da kullanılabileceğini kaydeden Yanar, akıllı telefonlara da ücretsiz yüklenebilen portalda, yol tarifi yazılı olarak yapılıyor.
Yanar, “Buradaki nihai hedef, insanımızı kapısından alıp gitmek istediği kapıya bırakmak. Bunu yaparken yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışıyoruz. Şu anda Bursa ve İzmir'in test verilerini aldık, çalışır durumda, ancak geliştirilecek. Projemizin bütün verilere standart getirmesi gibi bir yararı da oldu. Böyle bir standart getirilince yerel yönetimler, çalışmalarını bu standartlara göre modife ettiler” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de test verilerinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Yanar, kısa süre sonra Ankara'nın bilgilerininde sisteme entegre edileceğini bildirdi.

Vatandaşların, şehir ve şehirler arasında kapısından çıktığından itibaren, gitmek istediği noktalar arasında hangi ulaşım araçlarıyla nerelere gideceğini tarif eden dokümanla hareket edeceğini anlatan Yanar, tüm belediyeleri bu sisteme entegre etmek amacıyla görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.
Türksat tarafından yazılımı gerçekleştirilen projenin maliyetinin 2 milyon lira olduğunu belirten Yanar, “Entegrasyon projeleri çok büyük projeler. Biz, Türksat'ın bu konudaki bilgi birikimi, deneyimi, tecrübesini, e-devletten elde ettiği deneyimi kullandık. Böyle büyük bir projenin parasal değerini tespit etmek zor. Biz bunu piyasada yaptırsaydık 4-5 katı bir para öderdik ama şu ana kadar Türksat'a bütçemiz ne elveriyorsa onu verdik. Şimdiye kadar bu proje için harcadığımız para, 2 milyon lirayı geçmedi” diye konuştu.

“4 dilde yol tarifi”

Ulaşım portalını hazırlarken dünyadaki ulaşım portallarını da incelediklerini anlatan Yanar, “Türkiye'de uygulamaya konulan kadar kapsamlı bir portal dünyada yok. Daha farklı hizmet sunanlar var. Ama ulusal ulaşım portalı, gelişim aşamasında, önümüzdeki günlerde çok farklı bilgiler ilave edilecek. Özellikle denizcilik tarafı için bir çalışmamız var. Denizde yatıyla gidecek olan da bakacak hangi limana ne kadar zamanda gidecek, denizdeki durum ve hava durumunu da görebilecek. Bu portal, 'yapılıp bitti tamam kullanalım' denilecek bir proje değil. Sürekli ihtiyaçlara, isteklere göre geliştirilecek bir proje” dedi.

Türkiye'ye en çok gelen ülke vatandaşlarının konuştuğu diller olan İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dilleriyle de yayın yapıldığını belirten Yanar, Fransızca'nın da portala ilave edilecek diller arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

Hizmetin yabancı konuklar açısından çok önemli olduğunu dile getiren Yanar, Türkiye'ye gelen bir turistin, gideceği yerin, kullanması gereken ulaşım araçlarını başkalarına sormak yerine, bu portalla ayrıntılı bir şekilde doküman halinde alabileceğini kaydetti.

Portalda çocuklar unutulmadı

Ulaşım portalında çocukların da unutulmadığına dikkati çeken Yanar, çocukların küçük yaşta trafik kurallarını öğrenmeleri amacıyla eğitici oyun ve filmlerin sitede yer aldığını söyledi.

Öncelikli olarak 6 yaş grubu çocuklara yönelik trafik kurallarını anlatan film ve oyunlar ile doğru ve yanlış hareketleri gösteren filmlerin sitede yer aldığını ifade eden Yanar, ilerleyen zamanlarda 12 yaş grubuna yönelik oyunların da sitede bulunacağını bildirdi. Erol Yanar, çocukların öğrendikleri kurallara karşı daha duyarlı olduğunu ve büyükleri yönlendirdiklerini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!