Güncelleme Tarihi:
Mastercard, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’deki hayata geçen projelerini, vatandaşlara, işletmelere ve kamu kurumlarına sağladığı katkıları, sürdürülebilir bir ekonomi için devam eden ve hedeflenen dijital dönüşüm projelerini paylaştı. Geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıda konular aşağıdaki şekilde sunuldu.
Toplantıda, kartlı ödemelerin toplam tüketici harcamalarının içindeki payının %40’lara erişmesinin ne kadar önemli olduğu vurgulanırken, nakdin maliyeti ve dijital ödemelerin ülke ekonomisine katkısı konuşuldu.
Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, 3 yıl boyunca tüm harcamaların elektronik ödeme üzerinden yapılması halinde ülke ekonomisinin 43 milyar TL kazanımda olacağını söyledi. Çağlayan, Mastercard’ın bir ülkenin ekonomik reformuna birinci elden destek vermesine en iyi örnek olarak “Nakitsiz Azerbaycan” projesini gösterirken; proje kapsamında Azerbaycan ülke ekonomisinin dijital dönüşüm yol haritasının devlet tarafından kabulünün altını çizdi.
E-ticaret’in sürdürülebilir ekonominin şartlarından biri olduğunu söyleyen Yiğit Çağlayan sunumuna Mastercard’ın dijital ödeme çözümü Masterpass ile devam etti. Müşterilerin, Masterpass üyesi işyerlerindeki alışverişlerinde bilgilerini tekrar tekrar girmeleri gerekmeksizin, tek tıkla güvenle ödeme yapabildikleri belirtildi. Çözümün chat’leşerek ödeme versiyonu da cep telefonundan canlı olarak sipariş verilerek sunuldu.
KOBİ’ler özelinde sunulan çözümlere dikkat çeken Çağlayan, “KOBİ’lere gidip sorduğumuzda 3’te 1’i işini büyütmek istediğini ve yarısının da e-ticarete girmek istediğini söyledi. Türkiye’nin %99’unun KOBİ olduğunu düşünürsek, bu işletmelerin büyümesi Türkiye ihracatı için muazzam bir artış demek” şeklinde konuştu. “Masterpass büyük oyuncular arasında günden güne büyürken, ekonominin bel kemiği olan KOBİ’leri unutmadık ve T-soft, Ideasoft, Ticimax ve Eticsoft iş birlikleri aracılığıyla KOBİ’lerin e-ticarete giriş paketlerine Masterpass’i entegre ettik.” dedi.
Toplantıda toplu taşıma projeleri dikkat çekti. Türkiye’de halihazırda Kocaeli, Muğla, Gaziantep, Mersin, Adana, Bandırma ve Sivas’ta kullanılan Temassız Mastercard Toplu Taşıma projesi ve İzmir’de İzmirim kartın Masterpass ile yüklenebilme uygulamalarından bahsedildi.
Çağlayan, toplantı sırasında gerçek bir toplu taşıma okutucusuna telefonunu ve kartını yaklaştırarak işlem yaptı. Aralık ayında Ankara’da tüm Temasssız Mastercard kartların ve cep telefonlarının kullanılabileceğinin müjdesini verdi. Ankara’da şu anda Mastercard alt yapısı ile yolculara kolaylık sağlayan ve bir ön ödemeli Mastercard olan N Kolay kart sistemi kullanılıyor.
Mastercard’ın 10 yıldır yayımladığı ve tüm dünyada 162 şehri kapsayan, “Hedef Şehirler Endeksi” raporunun 2018 yılı sonuçlarına göre İstanbul, global listede ilk 10’da 9’uncu olarak yer alırken; Antalya, Avrupa’da ilk 10 şehir arasına 4. sıradan girdi, 20 şehirlik dünya sıralamasına ise 11. sıradan giriş yaptı.Araştırmaya göre, 2016 yılında turizmin olumsuz etkilenmesine rağmen, 2017 yılında yeniden toparlanma sağlandığı vurgulanıyor. Beklentilere göre 2 şehir ayrı ayrı %20’ye yakın rekor bir büyüme gösterecek. Yine Mastercard’ın Müslüman Seyahat Tercihleri raporunun 2018 sonuçlarına göre ise 220 milyar dolarlık Müslüman seyahat pazarında Türkiye, 130 ülke arasında dördüncü, ulaşım kolaylığı kategorisinde ise birinci sırada yer almıştı.
Güncel turizm verilerini paylaşan Çağlayan, 2018 yazı turist sayısındaki artışa dikkat çekerken, bir sonraki adım olarak harcama rakamlarının artırılmaya odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle Türkiye’yi tercih eden ilk 5 ülke vatandaşlarının harcama tutarlarındaki potansiyele dikkat çekti.