Güncelleme Tarihi:
Tardigratlar yani su ayıları mikroskobik boyutlarına rağmen her türlü koşula dayanıklı olmalarıyla gezegenin en ilginç canlılarından sayılıyor. Diğer canlı türlerinin sonunu getiren ağır şartlar bir milimetre uzunluğundaki bu canlıları kolay kolay öldüremiyor. Örneğin uzayın amansız koşullarına bile dayanabildiği biliniyor. Peki bu canlıların belirli bir yaşam süreleri var mı?
Açıkçası yaşam süreleri bile yaşadıkları ortama göre değişebiliyor. Dünyanın her tarafına yayılmış olsalar bile en çok nem oranı yüksek, nehirlerin yakınlarında bulunan bölgeleri sevdikleri biliniyor. Çünkü yeterli besin ve suyu elde edebildiklerinde doğal yaşam sürelerini arttırabiliyorlar. Son derece sert koşullara dayanabilseler de ortalama ömürlerinin 1-2 yıl olduğu söyleniyor. Yani kendileri için cennet gibi olan bölgelerde bile 2 yıldan biraz fazla yaşayabiliyorlar.
Fakat su ayılarının kriptobiyoz denilen evreye girerlerse çok daha fazla yaşama şansları da bulunuyor. Bu durum genel olarak çevresel şartların zorlaşması ile yaşanıyor. Metabolizmalarını neredeyse kapatarak donmaktan, susuz kalıp kurumaktan ve açlıktan ölmekten kurtulabiliyorlar. Bu sayede Antartika'da ya da uzayda bile yaşama şansları mevcut.
Metabolizmalarını olağanüstü derecede yavaşlatarak oksijen ve su ihtiyaçlarını azaltıyor bu sayede ölü gibi kalıyorlar. Ama bu durumda bile yaşamaya devam ediyorlar. Öyle ki yapılan araştırmalarda -200 derece sıcaklıkta kuruyup kalan ölü gibi duran tardigratların nemli ortama geldiklerinde kısa sürede canlandıkları tespit edildi.