Selim ÖZTÜRK / selimozturk@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2016 10:11
Bu yılın Şubat ayından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren Avrupa’daki en büyük web hosting, sunucu ve bulut depolama çözümleri sağlayıcılarından Strato'nun Almanya'da bulunan veri merkezini yakından gördük.
Almanya'nın en büyük şirketlerinden biri olan Deutsche Telekom bünyesinde bulunan Strato ismi Türkiye'de çok bilinmiyor olsa da, günden güne ismini daha sık duymaya başladık.
Almanya'da adresi saklı bir yerde bulunan veri merkezini yakından görme şansı bulduğumuz Strato, Türkiye'de 4 ay gibi kısa bir sürede 10 bin müşteriye ulaşmayı başardı.
Anavatanı Almanya başta olmak üzere Hollanda'da yüzde 50 gibi büyük bir pazar payına sahip olan Strato'nun ana dili Türkçe olan 10 çalışanı da bulunuyor ve bu sayı ilerleyen dönemlerde daha da artacak.
VERİ MERKEZİNE YAKINDAN BAKIŞAlmanya'da Strato'nun veri merkezine girdiğimizde telefonlarımızı kapı önünde bırakmak durumunda kaldık; zira fotoğraf çekmek de herhangi bir paylaşım yapmak da
veri merkezi içinde uygun karşılanmayan bir durum.
Şirketin veri merkezine dışarıdan herhangi birinin ulaşması söz konusu değil; zira açık bir adresi yok; ayrıca da binanın ismi farklı bir isimle kaydettirilmiş.
Sadece şirketin yetkili bazı çalışanları veri merkezine girebiliyor; pek çok çalışan bu merkezin nerede olduğundan bihaber. Bunun en önemli sebebi ise elbette güvenlik ve gizlilik.
Veri merkezinde yer alan sunuculardaki tüm dosyalar şifrelenmiş olarak yedekli bir yapıda saklanıyor.
Bu Almanya’da veri merkezi işletebilmek için yasal bir yaptırım. Merkezin adresinin gizliliği, dışardan kamufle olması, elektrik alt yapısından havalandırma sistemine kadar yedekli bir yapının bulunması gerekiyor ve tesis düzenli olarak kontrole tabi tutuluyor.
Strato'nun en önem verdiği konuların başında gizlilik ve güvenlik geliyor. Almanya’da bilişim suçlarına karşı özel olarak yetişmiş yargıçlar, avukatlar ve savcılar görev yapıyor. Yasalar da zaman içinde bu şekilde evrimleşmiş durumda. Strato, diğer ülkelerdeki mahkemelerden gelen verilere erişim talebini kesinlikle kabul etmiyor. Şayet Alman mahkemeleri de yapılan yargılama neticesinde talebi kabul ederse ancak o zaman erişilebiliyor. Örneğin Türkiye'de bir mahkeme kararıyla verilere erişim kararı çıksa bile olay Alman mahkemelerine taşınmak durumunda.
Türkiye'de henüz şirket açmayı düşünmediklerini dile getiren Strato CEO'su Christian Böing'e göre ilerleyen dönemlerde gecikme sorunları yaşanması durumunda Türkiye'de yerel bir şirketle işbirliğine gidebileceklerini kaydetti. Bunun dışında Türkiye’de verilerin ülke içinde tutulması gibi yasal bir yaptırım uygulanırsa da durumun gözden geçirilebileceği bilgisi veriliyor.
Almanya’da yer alan sunucular Türkiye’ye Turkcell omurgası üzerinden bağlantı sağlarken, şirketin veri merkezinden hem Avrupa’daki ülkelere hem de Türkiye’ye çıkan ağ 870 Gbps bant genişliğine ulaşıyor. Aynı zamanda yenilenebilir enerjiye büyük önem veren şirket, 10 yıla yakın bir süredir de bu alanda yatırımlarını sürdürüyor.
Rakiplerleriyle olan son durumu değerlendiren Böing, "Rekabette bizi farklı kılan, ürünlerimizin ve hizmetlerimizin ISO 27001 Sertifikasına sahip olması. Bu ISO standardı, güvenlik süreçlerimizin ve uygunluğunun her yıl sıkı bir denetimden geçtiğini temin ediyor." sözlerini kaydederken, Türkiye'de pazar araştırması yaptıklarına dikkat çekti ve ekledi: "Bizim bu araştırmadan çıkardığımız sonuca göre Türkiye'de kullanıcıların önem verdiği 3 şey Türkçe dil desteği, güvenlik ve tabii ki uygun fiyatlandırma".