Güncelleme Tarihi:
Ödüllerin 13. yılında, Profesyonel yarışma, teknik mükemmeliyetleri ve aktüel konulara getirdikleri taze bakış açısı nedeniyle dikkate değer sayıda eseri ödüllendiriyor. 2020 – Yılın Fotoğrafçısı kategorisinin kazananı, Profesyonel yarışmanın finalistleri arasından seçilecek.
2020 Ödülleri kapsamındaki dört yarışmaya, 203 ülkeden 345 bini aşkın görsel ile başvuru yapıldı ve bugüne kadarki en yüksek katılımla, 135 binden fazla fotoğraf Profesyonel yarışmanın 10 kategorisine dahil edildi. Çevre konusunun gerek sanat gerekse haber fotoğrafçılığı bakımından giderek artan önemine binaen bu yıl yeni bir kategori olarak "Çevre" kategorisi eklendi.
2020 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'nde finalisti olan fotoğrafçılar ve projeleri şöyle:
MİMARİ KATEGORİSİ
Formlar ve dokular, "Formalisms (Formalizmler)" çalışmasında binaların canlı dış cephelerini ortaya koyan José De Rocco’nun (Arjantin) ve "Structures (Yapılar)" çalışmasında modern yapıları tasvir ederken minimalist bir siyah-beyaz seri sunan Jonathan Walland'ın (İngiltere) soyut fotoğraflarının odak noktasını oluşturuyor. Sandra Herber'in (Kanada) "Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg (Buz Balıkçılığı Kulübeleri, Winnipeg Gölü)" çalışması kışın donmuş göl yüzeyine kondurulmuş değişik renkli kulübelerin görüntülerini aktarıyor.
"Seeds of Resistance (Direnişin Tohumları)" çalışmasında, Pablo Albarenga (Uruguay) madencilik ve tarım işletmeleri yüzünden tehlike altındaki alanları ve bölgeleri, onları korumak için mücadele eden aktivistlerin portreleriyle eşleştiriyor. Sosyal medya paylaşımları, sohbetler ve Skype veya WhatsApp aramalarından görüntüler kullanarak, "Kill me with an overdose of tenderness (Aşırı doz hassasiyetle öldür beni)" çalışmasıyla Dione Roche (İtalya) ilişkilerin ve mahremiyetin online ortamda yaşanması ve ifade edilme biçimini inceliyor. "Witness Objects (Tanık Nesneler)" çalışmasında Luke Watson (İngiltere) Saraybosna'daki anlamlı yerlerin derme çatma kameralarla çekimlerinin yanı sıra Bosna Savaşı'ndan kalan tarihi objeler kullanılarak yapılan iğne deliği kamera çekimlerini ortaya koyuyor.
"Invisible Wounds (Görünmez Yaralar)" çalışmasında, Hugh Kinsella Cunningham (İngiltere) Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Kuzey Kivu'da Ebola virüsü salgınının neden olduğu ıstırap ve sıkıntıları göstermek için görüntüleri kırmızı renkte sunuyor; "The Cave (Mağara) çalışmasında Maria Kokunova (Rusya) ise kişisel travmayı ortaya koymak için sembolizm ve alegoriden faydalanıyor. "Cast Out of Heaven (Cennetten Kovulma)" çalışmasında Hashem Shakeri (İran) ekonomik gerileme nedeniyle Tahran'dan ayrılmak ve devlet tarafından finanse edilen yetersiz konut projelerine yerleşmek zorunda kalanların hayatlarına ışık tutuyor.
"Wahala" çalışmasında Robin Hinsch (Almanya) Nijer delta nehri boyunca devam eden petrol sızıntılarının ve doğal gaz yangınlarının yıkıcı etkilerini belgeliyor. "Atlas from the Edge (Kıyısından Atlas)" çalışmasında, Álvaro Laiz (İspanya) geleneksel yaşam tarzları geçim tarzlarına göre evrimleşen yerli grup Çukçiler tarafından uygulanan 'doğal simetri' kavramını araştırıyor. "The Future of Farming (Çiftçiliğin Geleceği) çalışmasında, Luca Locatelli (İtalya), dünyanın dört bir yanından yüksek teknolojili tarımsal sistemlerin, gelecekteki gıda sıkıntısı için sunabileceği olası çözümleri tasvir ediyor.
Didier Bizet’nin (Fransa) çalışması "Baby Boom (Bebek Patlaması)", meraklıları tarafından koleksiyon amaçlı toplanan ya da evlat edinme sürecindeki ebeveynler tarafından hazırlık aşamasında kullanılan veya arkadaşlığa ihtiyacı olan yaşlı hastalar tarafından baş vurulan, yeniden gündeme gelen bir fenomeni, “canlı gibi görünen” bebekleri inceliyor. Protestolar sırasında yaralanan Hong Konglular’ın dokunaklı portreleri Chung Ming Ko'nun (Hong Kong) projesi olan "Wounds of Hong Kong (Hong Kong'un Yaraları) çalışmasında yer alıyor, buna karşılık Zhang Youqiong'un (Çin) "From ‘Made in China’ to ‘Made in Africa’ ('Made in China'dan 'Made in Africa'ya)" çalışmasında Çin'in finanse ettiği girişimdeki işçiler, Çin'in Afrika'daki 'Kuşak ve Yol Girişimi'nde anahtar bir kuruluş olan Etiyopya Oryantal Endüstri Parkı'nda resmediliyor.
"Torii" çalışmasında Haggard Benhert (Almanya) Japonya'daki Budist ve Şintoist tapınakların fotoğraflarını sunarken, "New Home (Yeni Ev)" çalışmasında Chang Kyun Kim (Kore), İkinci Dünya Savaşı sırasında binlerce ABD vatandaşının ve Japonya sakinlerinin hapsedildiği Japonya Toplama Kamplarının fotoğraflarını sunuyor. "Project 596 (Proje 596)" çalışmasında Florian Ruiz (Fransa) Çin'de daha önce nükleer silah test sahası olarak kullanılan eski bir tuz gölü olan Lop Nor'un çorak manzarasını sergiliyor.
Masahiro Hiroike (Japonya), Tottori ormanlarındaki ateş böceklerinin büyüleyici ışıklarını "Himebotaru" çalışmasında ortaya koyuyor ve " Macro (Makro)" çalışmasında, Adalbert Mojrzisch (Almanya) amfibilerin gözlerinin ve böceklerin karmaşık renk ve desenlerini yakından göstermek için makro lens tekniğini kullanıyor. "Pangolins in Crisis (Pangolinler Tehdit Altında)" çalışmasında Brent Striton (Güney Afrika) dünyanın en yasadışı ticareti yapılan memelileri olan pangolinlerin yasadışı ticaretine ve kurtarılma çabalarına ışık tutuyor.
PORTRE KATEGORİSİ
"Passengers (Yolcular)" çalışmasında, Cesar Dezfuli (İspanya) 2016 yılında çekilen fotoğraflarla, göçmenlerin Avrupa kıyılarına vardıkları anda kişiliklerini ve yaşadıkları dönüşümü yansıtan çarpıcı portrelerini yan yana getiriyor. "Unsung Heroes (Adsız Kahramanlar)" çalışmasında Denis Rouvre (Fransa) şiddet mağduru kadınların portrelerini ve üzücü hikayelerini sunuyor; "Ukrainian Railroad Ladies (Ukrayna Tren Hattında Kadınlar)" çalışmasında, Sasha Maslov (Ukrayna) tren istasyonu muhafızları olarak çalışan kadınların, savaş ve siyasi ayaklanmalarla parçalanmış bir ülkede süreklilik sembolü olarak sosyal rollerini araştırıyor.
NATÜRMORT KATEGORİSİ
"Disassembled Memory (Parçalara Ayrılan Anı)" çalışması, Fangbin Chen'nin (Çin) anılarını hatırlamak ve korumak amacıyla çocukluk bisikletinin parçalarına ayrılmış bölümlerini resmeden bir fotoğraf kataloğu. "Plexus (Pleksus)" çalışmasında, Elena Helfrecht (Almanya) kalıtsal travma ve kolektif hafızanın etkilerini incelemek için ailesinin arşivini araştırIYOR. "IMMORTALITY, INC. (ÖLÜMSÜZLÜK ŞİRKETİ)" çalışmasında ‘insan gerçekten sonsuza dek yaşayabilir mi?’ sorusuna odaklanan Alessandro Gandolfi (İtalya) ölümün üstesinden gelme arayışında modern bilimin ilerlemelerini temsil eden süreçleri ve nesneleri belgelemek için araştırma laboratuvarlarına ve kurumlara ışık tutuyor.
SPOR KATEGORİSİ
Senegal'de bir numaralı spor haline gelen güreş aynı zamanda gelenek ve ritüelde bir sosyal yükseliş aracı. "Senegalese Wrestlers (Senegalli Güreşçiler)" çalışmasında, Angel Lopez Soto (İspanya) bu uygulamaları eğitim sürecindeki genç güreşçilerin görüntülerini alarak araştırırken, "Dives (Dalışlar)" çalışmasında Andrea Staccioli (İtalya) Gwangju Dünya Dalış Şampiyonası'nda dalış yapma anında atletlerin şiirsel portrelerini sunuyor. Lucas Barioulet (Fransa), "'The Long and Difficult Path of the Mauritanian National Women's Football Team (Moritanya Kadın Milli Futbol Takımının Uzun ve Zorlu Yolu)" çalışmasında, Moritanya İslam Cumhuriyeti'ndeki kadın oyuncuların karşılaştığı zorluklara ve kültürel gerilimlere ışık tutuyor.
2019 SONY PROFESYONEL HİBE FONU
2019 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri Profesyonel kategori finalistleri arasından seçilen ve Sony Profesyonel Hibe Fonu’na hak kazananlar: Yan Wang Preston (İngiltere, 1.’lik, Manzara), Edward Thompson (İngiltere, 3.’lük, Belgeleme), Kohei Ueno (Singapur, 2.’lik, Spor) ve Tuomas Uusheimo (Finlandiya, 2.’lik, Mimari).Her fotoğrafçıya, kendilerine, tamamen yeni işler oluşturma veya hibeyi uzun vadeli bir proje geliştirmek için kullanma özgürlüğü tanınarak, 7.000 dolar ve Nisan 2019'da en güncel olan Sony dijital görüntüleme ekipmanı verilmiştir.
Sergilenen projeler arasında:
"Wilderness Expanses (Yaban Hayat Genişliyor)" çalışmasının sahibi Yan Wang Preston, modern toplumlardaki doğanın karmaşıklıklarına yönelik uzun vadeli araştırmasına devam ediyor. Çin'de farklı ekoloji geri kazanım alanlarında çekilen fotoğraflarıyla Preston, vahşi doğanın rekreasyonunu ve toparlanmasını çevreleyen soruları keşfetmek için klasik manzara fotoğrafçılığı geleneğinde siyah beyaz bir estetiğe baş vuruyor. Edward Thompson ("In The Garden of England/İngiltere'nin Bahçesinde"), ilgili ulusal ve yerel olayları belgeleyen Brexit sürecini projesine arka fon olarak kullanıyor.
"The beauty of life, forgiveness, and the power of positive change (Hayatın güzelliği, affetme ve olumlu değişimin gücü)” çalışmasıyla Kohei Ueno, savaş sonrası dönemde meydana gelen yıkıcı büyük ölçekli ticari balina avı sırasında neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan balina grubu: 'Tongan Kabilesi'nin yıllık göçüne ve yavaş toparlanma sürecine ışık tutuyor. "Out of bounds (Sınırların dışında)" çalışmasında Tuomas Uusheimo, spor alanlarının mimarisini, mekansallığını ve sınırlarını inceliyor.
Finalistler: Sandra Herber, Kanada José De Rocco, Arjantin Jonathan Walland, İngiltere Kısa liste: Swen Bernitz, Almanya Liang Chen, Çin Jeoffrey Guillemard, Fransa Marcin Płonka, Polonya Maria Burasovskaya, Rusya Federasyonu Laurin Schmid, Almanya Alexander Tatarenko, Rusya Federasyonu | YARATICILIK: Finalistler: Pablo Albarenga, Uruguay Dione Roach, İtalya Luke Watson, Birleşik Krallık
Michel Le Belhomme, Fransa Nicoletta Cerasomma, İtalya Joseph Ford, Birleşik Krallık Ritsuko Matsushita, Japonya Serge Varaxin, Rusya Federasyonu Reuben Wu, Birleşik Krallık | KEŞİF: Finalistler: Hugh Kinsella Cunningham, Birleşik Krallık Maria Kokunova, Rusya Federasyonu Hashem Shakeri, İran Kısa liste: Diogo Baptista, Portekiz Emmanuelle Firman, Fransa Adrian Francis, ABD Massimo Gurrieri, İtalya Thomas Hänisch, Almanya Edward Kaprov, İsrail Murat Yazar, Türkiye |
BELGESEL: Finalistler: Didier Bizet, Fransa Chung Ming Ko, Hong Kong Youqiong Zhang, Çin Kısa liste: David Butow, ABD Nicholas Moir, Avustralya Patrick Wack, Fransa Eddy van Wessel, Hollanda Ian Willms, Kanada | ÇEVRE: Finalistler: Robin Hinsch, Almanya Álvaro Laiz, İspanya Luca Locatelli, İtalya Kısa liste: Jenny Evans, Avustralya Marco Garofalo, İtalya Eddo Hartmann, Hollanda Maximilian Mann, Almanya Pierpaolo Mittica, İtalya Carolina Rapezzi, İtalya Kristof Vrancken, Belçika | MANZARA: Finalistler: Ronny Behnert, Almanya Chang Kyun Kim, Güney Kore Florian Ruiz, Fransa Kısa liste: Mauro Battistelli, İtalya Jeroen van Dam, Hollanda Andrius Grigalaitis, Litvanya Sybren Vanoverberghe, Belçika Peixia Xie, Çin |
DOĞAL DÜNYA VE YABAN HAYATI: Finalistler: Masahiro Hiroike, Japonya Adalbert Mojrzisch, Almanya Brent Stirton, Güney Afrika Kısa liste: Pierre Anquet, Fransa Songda Cai, Çin Marko Dimitrijevic, İsviçre Tobias Friedrich, Almanya Joan de la Malla, İspanya Yevhen Samuchenko, Ukrayna | PORTRE: Finalistler: Cesar Dezfuli, İspanya Sasha Maslov, Ukrayna Denis Rouvre, Fransa Kısa liste: Richard Ansett, Birleşik Krallık Raul Ariano, İtalya Jon Enoch, Birleşik Krallık Adam Ferguson, Avustralya Adrián Markis, Arjantin Magdalena Stengel, Almanya Tomáš Vrana, Çek Cumhuriyeti | SPOR: Finalistler: Lucas Barioulet, Fransa José López Soto, İspanya Andrea Staccioli, İtalya Kısa liste: Giuliano Berti, İtalya Anton Dotsenko, ABD Frédéric Duhayer, Fransa Mikhail Kapychka, Belarus Sarah Sasani, İran Federico Tardito, İtalya |
NATÜRMORT: Finalistler: Alessandro Gandolfi, İtalya Elena Helfrecht, Almanya Fangbin Chen, Çin Kısa liste: Sabina Candusso, İtalya Emilia Cocking, Birleşik Krallık Sandrine Dippa, Fransa Paul Fuentes, Meksika Molly Percy, Birleşik Krallık Yelena Strokin, Rusya Federasyonu Cecilia Manzanares Vargas, Meksika |