Güncelleme Tarihi:
Schneider Electric, Singapur'da geliştirdiği son teknolojileri dünyayla paylaştı; Edge Computing diğer adıyla Sınır Bilişim ile gelecekte büyük veri yükünün nasıl daha ucuza çözüleceğini masaya yatırdı. Özellikle 5G teknolojisinin günden güne yayılmasıyla birlikte Nesnelerin İnterneti kavramını yakın gelecekte daha çok tartışacağız. Akıllardaki soru ise şu: Hemen her cihazın veri yaratmaya başladığı dünyada gecikme olmadan, ucuz maliyetle ve enerji tasarrufu sağlanarak nasıl şirketler dijital dönüşümünü gerçekleştirebilecek?
Schneider Electric, bu yönde uzun yıllardır yoğun bir çalışma temposu içinde. Schneider Electric'ten Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölgesi Secure Power Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Demirkol, Hürriyet'e yaptığı açıklamada Sınır Bilişim olarak tabir ettiği Edge Computing'in ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu anlattı. Şirketlerin sunucularını uzaktan bir noktadan seçmek yerine kendi yakınlarına kuracakları lokal sunucuları ifade eden Edge Computing, beraberinde hız getirecek, enerji tasarrufu sağlayacak ve elbette teknik sorunları geride bırakarak sunucu maliyetleri daha ucuza çözülecek.
Yakın gelecekte sürücüsüz otomobilleri yollarda daha sık göreceğiz. Bu otomobillerin karar verme yetisini oldukça hızlı verebilmeleri gerekiyor. Peki bu otomobiller trafik içinde yayaya çarpmadan kurallara uygun şekilde nasıl yol kat edecek? Birbirleriyle konuşmaya başlayacak olan bu araçların oluşturduğu veri yükünü kim kaldıracak? Ya da bir giyim mağazasına girdiğinizi düşünün. Sizi yüzünüzden tanıyıp size özel indirimleri ve ilgi alanınıza göre elbiseleri öne çıkaran bir sistemi hayal edin. Bu sistemin oluşturduğu ve kişi başına tuttuğu veriyi en hızlı kim, nerede işleyecek? İşte Edge Computing kavramı hayatımızı bu örneklerde görüldüğü gibi çözmeye başlayacak.
Demirkol, konuyla ilgili çarpıcı örnekler veriyor: 5G hızı sayesinde ameliyatlar bile uzaktan yapılabilmeye başladı. Bir anlık gecikmenin ölümle sonuçlanabileceği bir operasyon söz konusu olduğunda iletişimin alt yapısını sağlama almanın ne kadar hayati bir öneme sahip olduğu da görülüyor. Yakın gelecekte birçok şirketin dijital dönüşümünü tamamlamak için Sınır Bilişim'i göz ardı edemeyeceğini ifade eden Demirkol, çok geç olmadan bu bilincin şirketlere yerleşmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
EDGE BİLİŞİM GECİKMEYİ AZALTACAK
Edge Bilişim'i kullanan başarılı örneklerden biri de Türkiye'de faaliyet gösteren Radius. Atilla Çemberci önderliğini sürdüren Radius, 1997 yılından bu yana iş ortaklarıyla birlikte kanal yapısını büyüterek çözüm odaklı satış kavramına yeni bir boyut kazandırıyor. Çemberci, Schneider Electric'in Singapur'da gerçekleştirdiği etkinliğe katılarak Edge Bilişim kapsamında yaptığı çalışmaları paylaşırken, Schneider Electric'le yollarının kesişmesiyle dijital dönüşümleri için nasıl kritik bir adım attığını panelde anlattı.
Bağımsız araştırma şirketi Canalys ile birlikte geliştirilen “Edge Bilişim Fırsatlarından Faydalanma” e-rehberi MSP'lere ve VAR'lara müşterilerinin edge bilişim stratejilerini destekleme anlamında yardımcı olmak amacıyla tasarlandı. “Alıcının Edge Altyapı Yönetimi Rehberi” e-rehberinde IT ve veri merkezi uzmanlarının bir edge altyapı yönetimi çözümünü seçmeden ve kurmadan önce sorması gereken sorular ve atması gereken adımlar belirtildi.
Bu e-rehberler Canalys'in özel araştırmasını, IT liderlerinin yönlendirmelerini ve APC by Schneider Electric markasıyla IT ve veri merkezi çözümleri geliştirme alanında yıllar boyunca edinilen bilgileri ve AR-GE çalışmalarını içeriyor. Bu rehberlere APC.com ve SE.com adreslerinden ulaşılabiliyor.
SCHNEIDER ELECTRIC İNOVASYON TIRI ŞEHİR ŞEHİR TÜRKİYE'Yİ DOLAŞIYOR
Schneider Electric'ten yapılan açıklamaya göre, enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde dünya çapında uzman olan şirket, küresel bilgi birikimi ve yeni nesil teknolojileri ile hazırladığı İnovasyon Tır'ı ile şehir şehir gezerek sanayideki dijital dönüşümü ve en son teknolojileri ziyaretçileriyle paylaşıyor.
Türkiye'yi inovasyon yolculuğuna çıkaracak İnovasyon Tır'ı, ilk aşamada 5 şehirde, 6 organize sanayi bölgesinde ilgilileriyle bir araya geliyor.
Schneider Electric İnovasyon Tır'ını ziyaret eden uzmanlar birbiriyle haberleşen ürünler ve IoT tabanlı yazılımları deneyimleme imkanına sahip.
Ayrıca, düzenlenen seminerlerde alanında uzman konuşmacılar, sektör trendlerini ve teknolojik gelişmeleri paylaşacak. Böylece zorlu endüstriyel dönüşüm ve dijitalleşme yolculuklarında sanayi sektörü temsilcilerine destek sunuyor.
Sektör profesyonellerine sunulan en kapsamlı buluşma platformu olacak bu etkinliklerin ana gündemini dijitalleşen tesisler, dijital servis çözümleri, geleceğin güç dağıtım sistemleri ve akıllı makine çözümleri ile farklı endüstrilere yönelik inovatif çözümler oluşturuyor.
Schneider Electric İnovasyon Tır’ı, daha önce 10 Eylül'de İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde, 12 Eylül'de Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde, 17 Eylül'de Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulundu. Tır, 7 Ekim'de Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde, 9 Ekim'de Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde ve 11 Ekim'de Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde ziyaretçileriyle buluşacak.
Etkinliklerde ayrıca Schneider Electric'in IoT tabanlı açık, farklı marka ürünlerle çalışabilen otomasyon çözümü platformu olan EcoStruxure'ın son yenilikleri de tanıtılıyor.
EcoStruxure; kullanıcılarına güvenlik, güvenilirlik, verimlilik, sürdürülebilirlik ve bağlanabilirlik sağlıyor. Haberleşen ürünler, uç kontrol ve uygulama, analitik ve servisler katmanlarından oluşan EcoStruxure mimarisi aynı zamanda nesnelerin interneti, haberleşme ve bulut teknolojileri, büyük veri analitiği ve siber güvenlik gibi teknolojileri kullanıyor. Böylece bina, güç, veri merkezi, makine, tesis ve şebeke alanlarında endüstrinin tüm katmanlarında dijital dönüşüme hizmet ediyor.