Siber saldırılarda Türkiye ilk 3'te!

Güncelleme Tarihi:

Siber saldırılarda Türkiye ilk 3te
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 14:38

Bahçeşehir Üniversitesi, CSG-City Security Group, Newyork Üniversitesi ve John Jay College of Criminal Justice (Suç ve Ceza Adaleti Yüksekokulu) işbirliğiyle “Siber Güvenlik Konferansı" düzenlendi.

Haberin Devamı

İstanbul'daki konferansa Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Kemal Sacid Sarıkaya, City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk ve BAU rektör yardımcısı Elip Çepni'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Öztürk, Türkiye'nin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde “bilişim güvenliği" problemi yaşayan işletme oranlarında 27 ülke içerisinde 12. sırada bulunduğunu söyledi. Öztürk “OECD verilerine göre Türkiye, virüs bulaşan internet kullanıcılarının sayısı bakımından 7. sıradadır. Ülkemizde 2012 yılında bilgisayarlara zararlı yazılım bulaşma oranı dünya ortalamasının yaklaşık 3,08 katı daha fazla olmuştur. 2012'de Türkiye'de 7 milyon kişi siber saldırıya uğramış ve bu saldırıların maliyeti 2 milyar doları bulmuştur" şeklinde konuştu.

SİBER SALDIRILARA KAYNAKLIK EDEN ÜLKELER

Dünyada, internet kullanıcı sayısının 2,09 milyara yaklaştığını belirten Öztürk, yeni ve önemli risk ve tehditlerin ortaya çıktığını söyledi. Öztürk “2012 yılında yapılan bir araştırmada, siber saldırılara kaynaklık eden ülkeler listesinde ilk sırada yüzde 41 ile Çin, 2. sırada yüzde 10 ile ABD ve 3. sırada yüzde 4,7 ile Türkiye bulunmaktadır. Siber saldırılarla bir bilgisayar kullanıcısının banka hesap bilgiler elde edilebileceği gibi, bir ülkenin askeri ve politik sırlarına ulaşılması, finans merkezleri, enerji tesisleri, endüstriyel yapılar, ulaştırma ve iletişim sistemleri ve hastanelerin çalışamaz duruma getirilmesi de mümkündür. Sosyal ağlar üzerindeki en vahim tehdit ise, siber zorbalık olarak nitelenen ve özellikle çocuklarla ve gençleri hedef alan her türlü taciz, şiddet, dışlanma ve tehdit içerikli davranışlardır. Kimlik hırsızlığı, sahtecilik, dolandırıcılık, çocuk pornosu gibi suçlar artmakta, kurumlara yapılan siber saldırılar ve kaybedilen bilgi ve verilerin boyutları bu sorunun önemini gözler önüne sermektedir. Siber saldırıların yüzde 75'inin web sayfalarını hedef alan saldırılar olduğu görülmektedir" diye konuştu.

“TÜRKİYE'DEN GÖNDERİLEN SPAM SAYISINI YÜZDE 90 ORANINDA AZALTTIK"

Spam mailleri azaltma konusunda araştırma yaptıklarını belirten Kemal Sacid Sarıkaya ise, “Türkiye 2009-2010 yılları arasında spam e-posta yaymada dünya çapında 5 ülke arasındaydı. Bizim e-posta kutularımıza da istemediğimiz kişilerden zararlı yazılımlar, kodlar içeren e-postalar alıyoruz. Aslında bunun büyük bir kısmına Türkiye kaynaklık ediyordu. İnternet servis sağlayıcılarla bir proje yaptık ve
Türkiye'den gönderilen spam sayısını yüzde 90 oranında azalttık ve son 4-5 senedir bir listede yokuz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!