Siber güvenlik nedir?

Güncelleme Tarihi:

Siber güvenlik nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2018 16:42

Son yıllarda yaşanan siber saldırılan “güvenlik” kavramının ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Dolayısıyla siber güvenlik nedir sorusuna yanıt arayanların sayısı da çoğaldı. İnternetin bu kadar yoğun kullanıldığı bir dünyada bilgilerin güvenliği ve korunması da elbette güçleşiyor. Siber güvenlik de aslında kötü amaçlı kişiler ya da yazılımlardan bilgilerin korunması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Siber güvenlik, son yıllarda milyonlarca kullanıcıyı çok yakından ilgilendiren bir konu başlığı. Dijital dönüşümün hızla sürdüğü dünyada yeni tehdit artık dijital dünya üzerinden geliyor. Haliyle siber saldırılara karşı siber güvenlik konusu da ayrı bir önem kazanıyor. 

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks‘ün araştırmasına göre, günümüzde saldırı boyutları son 11 yıla göre 60 kat arttı.

Saldırı motivasyonları arasında İnternet korsanlığı ve ideolojik eylemler geri planda kalırken, öne çıkanlar para sızdırma ve suçluların saldırı becerilerinigösterme amaçları oldu.

Şirket içinden gelen siber tehditlerle karşılaşma oranı yüzde 12’den yüzde 17’ye,kendi ağlarındaki sunuculardan saldırı yapan veri merkezlerinin oranı yüzde 24’ten yüzde 34’e yükseldi.
 
Dünyadaki İnternet servis sağlayıcılarının yüzde 90‘ının siber güvenliğini sağlayan uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks, Kasım 2014 – Kasım 2015 dönemini kapsayan 11. Yıllık Küresel Altyapı Güvenliği Raporu’nu yayımladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de de son döneme damgasını vuran DDoS (online hizmetleri engelleme) saldırılarına yönelik güvenlik çözümleri sunan Arbor Networks, raporda DDoS‘un tüm dünyadaki artışını gözler önüne serdi.

Dünyanın dört bir yanından servis sağlayıcılar, şirketler, barındırma, mobil ve kurumsal operatörlerinden 354’ünün katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucu ortaya çıkan veriler, İnternet’e bağlı olan tüm şirketleri tehdit eden DDoSsaldırıları karşısında güvenlik duvarlarının etkisiz kaldığını ortaya koydu.

Katılımcıların yüzde 50’sinden çoğu bir DDoS saldırısı karşısında güvenlik duvarının koruma sağlayamadığını belirtti.

Siber saldırılar artıyor, güvenlik kadroları daralıyor

Siber tehdit ve saldırıların giderek arttığı 2015’te tespit edilen bir başka çarpıcı bulgu, siber güvenlik kadrolarını artırmaya çalışan şirketlerin sayısının yüzde 46’dan yüzde 38’e gerilemesi oldu.

Kötü niyetli iç tehditlerle karşılaşan kurumsal katılımcıların oranı 2015’de yüzde 12’den yüzde 17’ye yükseldi.

Kurumsal katılımcıların yüzde 40’ının kendi cihazını getiren çalışanların cihazlarının kullanımını izleyecek herhangi bir çözüme sahip olmadıkları tespit edildi.

Haberin Devamı

Çalışanların kendi cihazlarını kurumsal ağa bağlamaları ile ilişkili olarak ortaya çıkan güvenlik tehditleri yüzde 6’dan yüzde 13’e yükseldi.

Siber saldırılar 11 yılda 60 kat arttı

Araştırma kapsamında tespit edilen en büyük saldırı saniyede 500GB büyüklükte olurken, saniyede 450, 425, 337 GB‘lık saldırılar bildiren katılımcılar da oldu.

11 yıl once kaydedilen en büyük saldırının saniyede 8 GB olduğu dikkate alındığında, 2015’te saldırı boyutlarının 60 kattan fazla arttığı tespit edildi.

Bulut tabanlı hizmetleri hedef alan saldırılar yüzde 29’dan 33’e; altyapı, uygulama ve hizmetleri hedefleyen çok katmanlı saldırılar yüzde 42’den yüzde 56’ya yükseldi.

Katılımcıların yüzde 93’ü uygulama katmanına yönelik DDoS saldırıları yapıldığını bildirirken, en çok hedef alınan hizmetler ise DNS hizmetleri oldu.

 

BAKMADAN GEÇME!