Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, The Marmara Otel’de düzenlenen ’9. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı’na katıldı. Birçok ülkeden bakan düzeyinde katılımın olduğu konferansta konuşan Bakan Elvan, hızlı değişim yaşanan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne ayak uydurmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’de fiber altyapıya yatırım yapacak firmaları koruyucu tedbirler aldıklarını söyleyen Elvan, "Bugün ülkemizde 35 milyon geniş bant erişim abonesi, 50 milyonun üzerinde internet kullanıcısı var. Özellikle mobil geniş bant ile bu rakamlar son yıllarda hızlı bir yükselişe geçti" dedi.
DİJİTAL OKURYAZARLIK BİLGİ TOPLUMU AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ
Sayısal verilerin yanı sıra üzerinde durulması gereken konunun niteliksel internet kullanımı olduğunu belirten Elvan, "İnternet içeriği, internette bilgi güvenliği her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle biraz da dijital okur yazarlık üzerinde durmak istiyorum. Dijital okuryazarlık internet üzerinden araştırma yapmak, değerlendirmek ve çeşitli dijital teknolojilerden yararlanarak bir anlamda bilgiyi toplamak anlamına geliyor. Türkiye’nin dijital okuryazarlık konusunda istenilen seviyeye gelmesi bilgi toplumu açısından da son derece önemli. Bu konuda daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
"KURUMLARIN İŞBİRLİĞİ YAPMALARI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"
İnternete girenlerin ve özellikle geniş bant abone sayısının artmasıyla altyapı yatırımlarının önem kazandığını belirten Elvan şunları söyledi:
"Bu nedenle fiber optik altyapımızı geliştirmeye devam etmemiz gerekiyor. Bugün Türkiye’de alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu yaklaşık 45 bin kilometre, Türk Telekom’un ise 182 bin kilometreyi aşmış durumdu. Ülke genelinde fiber obtik ağın kurulması ve Türkiye’nin bölge ülkeler arasında fiber keşişim noktası olması 2023 hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bunun için ülkemizdeki kurumların işbirliği yapmaları gerektiğine inanıyorum."
İşbirliği yapılması gereken önemli bir konunun da siber güvenlik olduğunu belirten Elvan konuşmasını şöyle tamamladı:
"Siber güvenliğe önem vermemizin bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. 10 yıl önce dünyada siber saldırı sayısı 50 bin iken 2013 yılında bu sayı 1 milyon adedi geçti. Verilen zararın maddi boyutunu hesaplamak oldukça güç. Türkiye olarak bilişim sektöründe olduğu gibi siber güvenlik alanında da son yıllarda önemli gelişmeler sağladık. Bugüne kadar 5 kez siber güvenlik tatbikatı gerçekleştirdik. 3 hafta önce uluslararası kurumların da katılımıyla sonuncusunu gerçekleştirdik" dedi.
Bakan Elvan, konferans çıkışında basın mensuplarının "3. Köprü yolunda çalışmalar sırasında tarihi eserler çıktı" yönündeki haberlerle ilgili sorularını yanıtlamadan salondan ayrıldı.